vrijdag, april 19, 2024
HomeVan amateur naar profVan Amateur naar Prof (deel 11): Toornstra en Kuijt belangrijk voor Feyenoord

Van Amateur naar Prof (deel 11): Toornstra en Kuijt belangrijk voor Feyenoord

-

In deze rubriek volgt de redactie onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn, onder de noemer  ‘van amateur naar prof’. In deel 11 blikken we terug op de periode van 27 februari tot 17 maart. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken?

Eredivisie

Leidenaar Ricardo van Rhijn is ondanks de blessure van concurrent Kenny Tete nog steeds geen basisspeler bij Ajax. De rechtsachter was tegen AZ (4-1 winst) en Willem II (0-4 winst) invaller in de tweede helft. Tegen NEC (2-2) zat hij afgelopen zondag de hele wedstrijd op de bank. Daarom speelde Van Rhijn een dag later bij Jong Ajax in de basis tegen MVV (0-0). De voormalig jeugdspeler van DoCoS heeft nog een contract tot het einde van dit seizoen. De verwachting is dat hij zijn periode in Amsterdam niet gaat verlengen.

Erik Falkenburg boekte met Willem II een knappe zege uit bij Vitesse (0-1), maar de laatste ontmoetingen gingen in eigen huis verloren tegen respectievelijk Ajax (0-4) en AZ (0-2). In beide verloren wedstrijden werd Falkenburg in de tweede helft gewisseld. De Tilburgers staan op dit moment vijftiende, één plek hoger dan het Excelsior van Alfons Groenendijk en Stanley Elbers, dat tot dusver evenveel punten verzamelde. De degradatiestrijd tussen de regiogenoten is dus volop bezig.

Groenendijk won met de Kralingers twee van de laatste drie wedstrijden. Thuis werden NEC (2-0), waar Lucas Woudenberg niet meespeelde, en FC Groningen (2-1) verslagen. Het uitduel met AZ ging met 2-0 verloren. Elbers was in alle duels basisspeler, maar de buitenspeler werd iedere keer wel in de tweede helft gewisseld.

Bij Excelsior – NEC speelde Woudenberg – zoals eerder gezegd – niet mee. De ex-speler van VV Zwammerdam was door zijn vijfde gele kaart geschorst. Tegen Heracles Almelo (1-0 winst) en Ajax (2-2) was de linksback ‘gewoon’ basisspeler, zoals hij het hele seizoen al is bij de Nijmegenaren.

Dirk Kuijt en Jens Toornstra waren in de afgelopen weken belangrijk voor Feyenoord. Zo werd, met beide spelers in de basis, in de halve finale van de beker met 3-1 gewonnen van AZ. Toornstra was verantwoordelijk voor de assist op Michiel Kramer (2-1) en Kuijt maakte de beslissende 3-1 uit een penalty. Niet alleen in de beker werd succes geboekt, maar ook in de competitie.

De laatste drie duels wonnen de Rotterdammers van respectievelijk FC Utrecht (1-2), Cambuur Leeuwarden (3-1) en Vitesse (0-2). Kuijt maakte de winnende tegen FC Utrecht. Toornstra was in dat duel invaller, maar een week later tegen Cambuur zorgde hij voor de openingstreffer. Ook Kuijt pikte tegen de Leeuwarders weer zijn goaltje mee (3-1). Beide spelers kwamen niet tot scoren in de confrontatie met Vitesse.

Wolters (Small)

 

Jupiler League

Randy Wolters (foto) mocht na zijn lange schorsing, die hij uitzat in februari, weer spelen, maar dat bracht nog weinig succes. Geen van de vier wedstrijden werden gewonnen. Sparta Rotterdam was te sterk voor de Deventenaren (3-1) en met FC Emmen (0-0), MVV (0-0) en FC Dordrecht (0-0) werden de punten gedeeld.  Voormalig UVS’er Sven Verlaan (FC Den Bosch) zat de afgelopen weken niet bij de selectie van FC Den Bosch. Voorhouter Django Warmerdam speelde vorig weekend niet vanwege een schorsing, na zijn vijfde gele kaart. Tegen FC Dordrecht (4-1 winst) en Almere City (2-1 verlies) speelde de middenvelder wel negentig minuten.

Nick Coster, oud-Alphense Boys, komt maar weinig aan spelen toe bij RKC Waalwijk. De verdediger zit veel op de bank bij de Brabanders en mag heel af en toe zijn minuten maken, zoals uit bij FC Dordrecht (2-1 winst). Oud-FC Lisse doelman Wesley Zonneveld pakte met Telstar in de laatste vier wedstrijden geen overwinning. Op bezoek bij FC Eindhoven en FC Volendam werd verloren en thuis tegen VVV-Venlo (2-2) en Jong PSV (1-1) werd gelijkgespeeld.

Buitenland

In Griekenland speelt voormalig FC Boshuizen-speler Garry Mendes Rodrigues nog altijd niet voor PAOK Saloniki vanwege een blessure. Katwijker Aleksandar Bjelica lijkt een goede keuze te hebben gemaakt door in de winter de overstap te maken van Helmond Sport naar KV Mechelen. De verdediger speelde tot dusver alle wedstrijden, ook de laatste drie. Van KV Kortwijk werd verloren (0-2), met Waasland-Beveren werden de punten gedeeld (0-0), maar van Standaard Luik werd ruim gewonnen (4-0). Opvallend is wel dat Bjelica in negen wedstrijden maar liefst vijf gele kaart pakte, waaronder tegen Standaard. Daardoor is hij komende zaterdag tegen STVV geschorst.

Binnenkort volgt de volgende ‘van amateur naar prof’! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

 

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read