Aanwakkerende wind, in kracht toenemende slagregens, Ajax tegen Heracles op een desastreuze Arenagrasmat op grote beeldschermen in de warme kantine en paraplu’s die door de Leidse supporters getest werden op hun flexibiliteit, dat waren de ingrediënten voor de eerste wedstrijd in poule E van de Koetshuis ‘De Burcht’ Cup dinsdagavond 26 januari, FC Rijnland tegen Roodenburg (zo). Het kunstgras lag er goed bij en de stemming was er niet minder om bij de spelers en technische staf bij het inspelen. Muziek kwam uit de beide kleedkamers, dus daar kon het zeker niet aan liggen.

K2 (2) (Small)

Trainer Paul Pikaar van FC Rijnland kon in de competitie in de derde klasse zondag als tussenstand een keurige zevende plek noteren. Met de vrije zondag net achter zich keek hij uit naar deze wedstrijd: ,,We hebben wel te maken met wat blessures, maar we hebben een leuk team kunnen samenstellen. We gaan ervoor.” Natuurlijk deed zijn assistent-trainer en clubman Henk Brandt ook een duit in het voetbalzakje: ,,Leuk dat een paar jongens van het tweede nu ook mee kunnen doen. En dat team staat in hun poule ook bovenaan. Dus we doen het hier met elkaar bij FC Rijnland best lekker dit seizoen.”

K2 (1) (Small)

Nouri Essaoui, trainer van Roodenburg en ook dinsdagavond weer gesteund door Lofti Omrani, zijn steun en toeverlaat, gaf ook nog wat informatie vrij terwijl hij de namen van zijn basisspelers aan het papier toevertrouwde: ,,Dit duel komt ons prima uit nu we afgelopen zondag vrij waren en komende zondag de Leidse derby tegen Leidsche Boys mogen spelen. We doen het best goed deze competitie met een gedeelde achtste plek. Vanavond is het weer een mooie kans voor vier A-junioren om ervaring op te doen; Khalid Makhor in het doel, Aziz Mouchih achterin, Oussama Ghazal voorin en Yannes Oulmoudem op het middenveld. We hebben vertrouwen in die knapen.” En met een schouderklop en glimlach om de mond verdween hij de natte Leidse avond in om te kijken hoe zijn spelers de ‘raining-down’ uitvoerden.

 

Met het eerste fluitsignaal van de strak leidende scheidsrechter Chrispijn, toch maar een regenjack aangetrokken, voltrok zich een wedstrijd die bijna in de voetsporen kon treden van Heerenveen – Ajax uit 7 mei 1950. Ajax stond toen met nog een half uur te spelen met 1-5 voor en verloor uiteindelijk met 6-5. Dat zal toen een stille bustocht terug naar Amsterdam zijn geweest over de Afsluitdijk. In deze eerste wedstrijd om de Koetshuis Cup was het Roodenburg dat met 1-3 bij de rust leidde, op de slotminuut nog 3-5 kon noteren en uiteindelijk nog bijna de kuikenbak in ging met een 5-5 gelijkspel. En het vochtige toetje, de penaltyreeks, werd door FC Rijnland ook nog gewonnen met 5-4. De laatste Roodenburg-speler schoot de bal op een Jaap Stamachtige wijze over. Wie de bal gevonden heeft, gaarne terugbezorgen bij de kantinebeheerder van FC Rijnland!

K3 (Small)

Jammer dat er niet veel voetballiefhebbers de weersomstandigheden hadden getrotseerd en zich zo aan het vertoonde spel en de Leidse verbale opmerkingen tussen de lijnen konden opwarmen. Want deze zeer ruim gespeelde negentig minuten boden alles waarvoor je naar het veld gaat. Een betere promotie voor het Leidse voetbal is nauwelijks voor te stellen. De spelers van FC Rijnland vonden elkaar makkelijk, met het stormwindje in de geelgroene rug, en het was, wie anders, spits Boudewijn Kamphues die in de 12e minuut de openingsgoal scoorde. Maar helaas voor hem was dit in buitenspelpositie. Medespeler Maik de Rooij deed het drie minuten later wel volgens de regels, 1-0. Opvallend was dat Rijnland de grip op het spel kwijt raakte, de lange bal werd veelal te lang gespeeld. Het was juist Roodenburg dat door technisch beter verzorgd spel de kansen kreeg. Essaoui, hij is geen moment in de dug-out gaan zitten, zag A-junior Ghazal, Mohammed Bouchnafa en Nasser Essaoui de ruststand op 1-3 brengen.

Die ruststand was meer dan terecht gezien het vertoonde spel de eerste helft waar  Roodenburg- keeper Makhor, A-junior, zeer solide zijn doel verdedigde. Een andere junior, Ghazal, vormde met Essaoui een levensgevaarlijk aanvalsduo dat elkaar voorin blindelings wist te vinden. Maar hoe zouden beide teams uit de kleedkamers komen na de meer dan welkome warme thee? En hoe zouden de supporters uit de verwarmde kantine komen om de tweede helft van deze heerlijke Leidse pot om de Koets Cup te beleven?

K4 (Small)

Pikaar bracht bij aanvang van de tweede helft twee nieuwe voorwaartsen in het veld bij FC Rijnland, Jeffrey van Dijk en Arjan Kluivers. Essaoui besloot de wisselspelers nog even op de bank te houden. Met het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Chrispijn bracht deze tweede helft alles waarvoor je naar het Leidse voetbalveld gaat. Wat een passie was er tussen de lijnen te bewonderen. De spelers van FC Rijnland waren het zeker aan hun stand verplicht om deze achterstand ongedaan te maken. En daar werd het woord ‘strijd’ met hoofdletters geschreven. In Leidse bewoordingen moedigden spelers elkaar aan en werden spelers in een ander tenue ook nog wel eens aangesproken. Maar de beide coaches en de scheidsrechter lieten duidelijk horen waarom ze deze regen- en stormachtige avond in het veld stonden.

Een handsbal van een Roodenburg-speler in de zestien leidde na wat tumult tot een penalty. Deze werd door Kluivers in de 63e minuut onberispelijk ingeschoten, 2-3. Tien minuten later stond hij op dezelfde plek na een overtreding in de zestien, maar nu schoot hij met een kiezelhard strak schot de bal op de rechterdoelpaal. Omdat het zeker niet de avond van spits Kamphues was, het was elke keer ‘net niet’, werd hij kort daarna gewisseld voor Danny Kromwijk de snelle vleugelspits van de club uit de Morsch. Aan Roodenburg-zijde kwamen door kleine blessures ook nog Amine Maatoug, Hamzia Boudouk en Toufiq Abdi binnen de lijnen. En waar de neutrale toeschouwer eerder de Rijnlandse 3-3 verwachtte, was het Roodenburg-spits Hicham Rahmaoui die koeltjes de kans op 2-4 benutte.

In die slotfase gebeurde er van alles, invaller Van Dijk tikte van dichtbij de ‘anschlusstreffer’ binnen, 3-4. Alles wat groengeel een warm hart toedroeg langs het hek zette de paraplu nog eens in de juiste stand want dit vroeg om een vervolg. Maar het was weer de jonge Ghazal die perfect counterend het verschil in doelpunten op twee bracht, 3-5. De wedstrijd leek gespeeld maar met de Duitse benadering aan het einde van de wedstrijd gooide Rijnland alles op alles. De kansen regen zich voor hen aaneen, maar ook Roodenburg bleef slim loeren op de counter. Het was echter Jeffrey van der Pompe, een prima voetballer waar de gehele wedstrijd dreiging van uitging, die in blessuretijd de 4-5 liet noteren. En laat nu op het scheiden van de voetbalmarkt Kluivers zijn gemiste penalty nog goedmaken, 5-5. Dat werd nadat de scheidsrechter zijn laatste fluitsignaal had gegeven, over de hoeveelheid extra tijd werd na afloop nog driftig gesproken, dan ook de eindstand van deze knotsgekke voetbalavond.

Essaoui zette op zijn ‘Van Gaals’ een ‘verse’ doelman in het hok voor de penaltyreeks, maar het mocht niet baten. Rijnland trok met 5-4 aan het langste eind. Een mooie start van deze poule waar FC Rijnland op 2 februari weer de (kunst)wei in kan uit tegen GHC en Roodenburg op 1 maart thuis Kagia mag ontvangen. Deze zeer natte voetbalavond liet in ieder geval zien dat Rijnland en Roodenburg twee Leidse voetbalverenigingen met toekomst zijn. We blijven ze volgen. En toch ook een extra pluim voor de Roodenburgers. Zij acteren in competitieverband immers in een klasse lager.

FC Rijnland-Roodenburg 5-5 (1-3). 15. De Rooij 1-0, 38. Ghazal 1-1, 40. Bouchnafa 1-2, 43. Essaoui 1-3, 63. Kluijvers 2-3 (penalty), 83. Rahmaoui 2-4, 84. Van Dijk 3-4, 90. Ghazal 3-5, 90.+4. Van der Pompe 4-5 en 90.+6.Kluijvers 5-5. Scheidsrechter: Chrispijn.

Basisopstellingen:

FC Rijnland: Wassink, Van der Putten, De Groot, Mink, Dros, Koelink, Van der Pompe, Bleijenberg, Kamphues, Cerdijn en de Rooij.

Roodenburg: Makhor, Bouchnafa, Mouchih, Bouda, Boukazma, Dahhane, Ghazal, Oulmoudem, Rahmaoui, Boudour en Essaoui.