,,Het chagrijn is er uit en we gaan er een verschrikkelijk leuk jaar van maken.” Een helder en niet mis te verstaan statement van Patrick van de Graaf. Toen hij ruim een jaar geleden de voorzittershamer overnam van good old Dick Barnhoorn wist hij dat hem en zijn club GHC een zeer roerig jaar zou wachten. Dat het medio 2016 zou leiden tot het eind van de Vlietclub en een verhuizing naar de Mors had ook hij niet verwacht. Een terug-en vooruitblik is op zijn plaats.

,,Mijn optimisme van destijds moest steeds meer plaatsmaken voor realisme. Het standaardelftal was twee keer gedegradeerd en de resultaten bleven weer uit, seniorleden namen afscheid en we verloren de aantrekkingskracht op de jeugd. We moesten steeds meer moeite doen om de jeugdelftallen compleet te krijgen. Het was dus een heel lastige periode. Dan moet je op een geven moment de waarheid onder ogen zien. Nog een jaar door sappelen had geen zin. Er was nog een factor die een rol speelde. Het zwembad breidt uit en ons hoofdveld zou plaats moeten maken. Voor de werkzaamheden zouden kunnen beginnen moet er echter grondonderzoek gedaan worden, onder datzelfde hoofdveld ja. Een jaar uitstel kwam niet gelegen voor de gemeente en het zwembad. Dat bedoel ik met realisme, wij hadden de kont tegen de krib kunnen gooien, maar daar was niemand mee gediend.”

Vervolgend: ,,Ik moet zeggen dat we een uitstekend overleg gehad hebben met beide partijen. Nadat we met alle betrokkenen binnen de vereniging hadden overlegd en natuurlijk in samenspraak met FC Rijnland hebben we besloten dit jaar al te verhuizen.”

Van de Graaf en de zijnen wilden het tijdperk GHC keurig afsluiten. ,,Geen kwade gezichten achterlaten was ons doel. Financieel hebben we het een en ander recht kunnen breien, ook met de sponsors. Die sponsors hebben zoveel voor ons gedaan. Denk eens aan het honk dat is neergezet. Dat is inmiddels verhuurd aan de dartclub en ik denk dat we ook in andere opzichten met een gerust hart konden vertrekken.”

Al langer waren er gesprekken met FC Rijnland geweest en die kwamen in het voorjaar in een stroomversnelling. Ook de VV Leiden werd vanzelfsprekend bij de gesprekken betrokken. Een en ander leidde ertoe, dat de seniorenafdeling in zijn geheel naar FC Rijnland zaterdag werd overgeheveld en de jeugd naar Leiden ging. ,,Hier zijn we met zijn allen natuurlijk niet over een nacht ijs gegaan. VV Leiden heeft een uitstekende jeugdopleiding en een dito kader. Onze jeugd komt goed terecht. Met FC Rijnland hadden we al een soort bloedverwantschap en dit is een bevestiging ervan. FC Rijnland voorzitter Wim Pikaar en ik zitten op een lijn wat betreft onze visie op het Leidse voetbal. Een verdere fusie met VV Leiden ligt voor de hand, zo vinden we beiden.”

Patrick van de Graaf
Patrick van de Graaf

Van de Graaf roemt de sfeer nog eens die op dit moment bij de oud-GHC-ers heerst: ,,Laat ik het zo zeggen. Al onze vrijwilligers gaan mee, niet een haakte af. Ze zijn inmiddels hard aan het werk op de Morsch. Niet terugblikken op een zwaar jaar, maar schouders eronder en gaan! Onder de selectie heerst eigenlijk dezelfde spirit. Ja, er zijn een aantal jongens afgehaakt die toegezegd hadden te komen. Ik kan ze niets kwalijk nemen: ze gaven hun jawoord met het idee in de derde klasse te gaan voetballen. De vierde klasse past niet bij hun ambities en dat kan ik me voorstellen. We hebben nu een groep van een man of achttien en ik heb geloof in hun kwaliteiten. Roberto Escudero blijft onze trainer. Hij heeft het in zijn eerste tijd als trainer heel moeilijk gehad, maar zijn enthousiasme is er niet minder om geweest. Ik geloof dat hij de juiste man is op de juiste plaats.”

Een aantal werkelijke versterkingen heeft inderdaad uiteindelijk voor een andere club gekozen. Escudero had ze er ongetwijfeld graag bij gehad, maar zal hier de wetten van het voetbal ook herkennen.”  Hoe het nieuwe bestuur van de Morsclub er uit zal zien laat Van de Graaf nog even in het midden. Natuurlijk is daar ook over gesproken en zijn mensen benaderd. Tijdens de komende algemene ledenvergadering zal daar een voorstel over gedaan worden. ‘U hoort nog van ons’ wat dat betreft.

Een mooie gelegenheid om supporters, leden en voetballers met elkaar te laten kennismaken is het toernooi van FC Rijnland komend weekend (vrijdagavond twee duels om 19.30 en zondag vanaf 12 uur de strijd om de derde en vierde plaats, red.). Lugdunum, Roodenburg en FC Rijnland zaterdag en zondag spelen tegen elkaar om de Marco Kamphues Cup. ,,Ik kijk daar naar uit”, zo gaat Van de Graaf verder. ,,Nu al zie ik  ‘onze’ mensen met die van groen en geel samen werken en een biertje drinken. Zo hoort het en zo kan het. Deze club heeft een mooie toekomst.”