zondag, augustus 14, 2022
HomeVoetbalnieuws-leidenRCL verliest met opgeheven hoofd van hoofdklasser FC Rijnvogels

RCL verliest met opgeheven hoofd van hoofdklasser FC Rijnvogels

-

Bij een wedstrijd tussen ploegen die op andere niveaus acteren, is het altijd de vraag hoe die teams daar mee om gaan. Zou tweedeklasser RCL net een stapje harder lopen in de kwartfinale van de Koetshuis ‘de Burcht’ Cup tegen hoofdklasser FC Rijnvogels? En zou bij de Katwijkers de rem wat vaker worden gehanteerd? Die vraagstellingen konden na afloop wel met ‘ja’ worden beantwoord. Gevolg van de opvatting was in elk geval dat er sprake was van een redelijk gelijk opgaande wedstrijd. De nummer drie uit de Hoofdklasse B had vanzelfsprekend meer balbezit, maar de Leiderdorpers hielden tot in de blessuretijd zicht op de gelijkmaker. Die kwam er niet en dus kwam de formatie van Hein van Heek schadevrij uit deze tweestrijd: 1-2.

Duel tussen Jonas Farih en Martijn Tjon A Njoek, Gwen Koet en Youri de Boer tonen aandacht
Duel tussen Jonas Farih en Martijn Tjon A Njoek, Gwen Koet en Youri de Boer tonen aandacht

 

Dat laatste is ook van groot belang voor de Leiderdorpse oefenmeester in Katwijkse dienst. De laatste tijd wordt zijn ploeg geteisterd door blessures en het is wekelijks koppen tellen richting het einde van het seizoen. De reguliere competitie telt nog vier wedstrijden en Van Heek wil daar goed doorheen komen. Er moet immers vertrouwen worden getankt in de komende weken tot aan de nacompetitie. Dan staan er immers nog twee wedstrijden van grote importantie op de rol voor eventuele promotie naar de topklasse, straks derde divisie geheten. In dat opzicht kreeg Van Heek al een klap te verwerken met het wegvallen van Mitchel Beijersbergen. De vleugelaanvaller is er, naar het zich laat aanzien, minimaal negen maanden uit. Andere spelers zijn aan het kwakkelen en daar wordt voorzichtig mee omgesprongen. Dat nam niet weg dat FC Rijnvogels nog steeds een prima elftal op de been kon brengen in Leiderdorp.

Gert Jan Vlieland stopt een RCL- inzet vanuit de tweede lijn, Kevin Wijmer is alert
Gert Jan Vlieland stopt een RCL- inzet vanuit de tweede lijn, Kevin Wijmer is alert

 

Ook RCL nam het treffen meer dan serieus. Natuurlijk heeft de equipe van Stefan Luykx alle pijlen gericht op de competitie en een eventuele nacompetitie. Of er zit zelfs nog meer in het vat? Toch wilden de Leiderdorpers maar al te graag voor een stuntje zorgen, ook al in de wetenschap dat de roodwitten het in het verleden vaak goed deden tegen de Katwijkers. In het seizoen 2013/2014 wonnen de Katwijkers tweemaal, maar zeker in Leiderdorp ging dat met de nodige moeite (1-2). Het seizoen daarvoor trok RCL thuis aan het langste eind, terwijl er aan de Eerste Mientlaan geen winnaar kwam destijds.

Doelman Vlieland hoefde zich niet te vervelen. RCL zocht waar het kon de aanval
Doelman Vlieland hoefde zich niet te vervelen. RCL zocht waar het kon de aanval

 

Uiteraard ‘smoelden’ de teams nu anders, maar opnieuw beleefde FC Rijnvogels een ronduit lastige middag. Dit ondanks het feit dat Luykx niet kon beschikken over het vaste centrale duo Frank Hillebrandt en Leroy van Westrienen. Ook buitenspeler Kai Vijlbrief ontbrak. Doelpuntenmachine Thom Wijnalda werd pas na rust ingebracht en na rust mocht ook Robin Brasker weer wat minuten maken nadat hij recent geblesseerd raakte in een oefenduel tegen Lugdunum.

De eerste serieuze kans kwam op naam van Pieter van der Breggen, maar de middenvelder mikte hoog over. Een minuut later werd de rappe Nick Scheurwater gevaarlijk aan de andere kant, maar het bleef nog bij 0-0 op dat moment. Luttele minuten later echter viel het 200ste doelpunt van deze eerste editie van de strijd om de Koetshuis Cup. Reinaldo Nagtegeller brak door en vond uiteindelijk Tommy Sinteur voor de afwerking, waarbij de Katwijkse bank er zeker van was dat dit buitenspel geweest moest zijn. Scheidsrechter Waleveld ging af op het signaal van de grensrechter, die aangaf dat er geen sprake was van buitenspel. Hoe dan ook; RCL pakte zo een verrassende voorsprong en dat was in elk geval voor de wedstrijd geen vervelende wending. Hoe zou de hoofdklasser nu de hechte muur van RCL kapot gaan spelen? Niet dat de thuisploeg zich massaal in ging graven, maar duidelijk werd wel dat Luykx zijn ploeg zo compact mogelijk wilde zien spelen.

Wel of geen buitenspel? Tommy Sinteur heeft er lak aan en werkt de 1-0 binnen
Wel of geen buitenspel? Tommy Sinteur heeft er lak aan en werkt de 1-0 binnen

 

Halverwege de eerste helft had Andrew Bontje moeite met een goed genomen vrije trap van Rob Zandbergen, maar de rebound was niet bested aan Wout Soomer. Met doelman Bontje is meteen de Man of the Match genoemd. De dit seizoen steeds sterker acterende Bontje, zijn steun en toeverlaat is tegenwoordig oud-doelman Fabian Schouten, werd gaandeweg een ware plaag voor de frontlinie van de Vogels.

Zo redde de sluitpost een paar keer bij inzetten van Martijn Tjon A Njoek, zowel voor als na de pauze. Gezegd moet wel worden dat de aanvaller zich ook bepaald niet scherp toonde in de afwerking. Ook Niels van Veen had de gelijkmaker op zijn schoen, maar RCL haalde de rust met een 1-0 voorsprong.

Na de pauze, terwijl de zon en een regenbuitje elkaar bij herhaling afwisselden, drong FC Rijnvogels meer aan. De twee niveaus hoger spelende gasten wilden toch echt wel afrekenen en zich plaatsen voor de finaledag. RCL bleef evenwel gedisciplineerd spelen en het bleef daardoor nog bijna een kwartier lang bij de enige treffer. Rond het uur zette FC Rijnvogels de achterstand echter recht. Eerst bood Van Veen Rob Zandbergen een niet te missen kans en een fractie later brak de aangever zelf door op links om vervolgens koelbloedig de 1-2 op het scorebord te brengen.

A Njoek probeert het dit keer koppend, net als over de grond niet succesvol zaterdagmiddag
A Njoek probeert het dit keer koppend, net als over de grond niet succesvol zaterdagmiddag

 

Ondertussen werd er stevig gewisseld en gaf RCL zich nog steeds niet gewonnen. Solide oogden de bezoekers ook zeker niet, maar dat was toch zeker ook de verdienste van de thuisploeg. A Njoek met name kreeg nog grote kansen om aan alle onzekerheid een einde te maken, maar zoals gezegd ontbrak het de naar Rijnsburgse Boys vertrekkende speler aan koelbloedigheid. Of die dekselse Bontje lag weer eens in de weg. In de slotfase perste de gastheer er nog een offensiefje uit, waarbij de ingevallen Sem Overduin nog nadrukkelijk dichtbij de 2-2 kwam. Gert-Jan Vlieland, die Peter Messemaker verving onder de lat, kwam evenwel met de schrik vrij.

Rob Zandbergen zet FC Rijnvogels naast RCL: 1-1. Even later maakt Niels van Veen de winnende..
Rob Zandbergen zet FC Rijnvogels naast RCL: 1-1. Even later maakt Niels van Veen de winnende..

 

Zo eindigde het onderhoudende treffen in een zege voor FC Rijnvogels, maar kon RCL het meest tevreden zijn met het optreden. De ploegen gaan zich nu weer opmaken voor de finale van de competitie, waar nog van alles te halen valt. De ploeg van Hein van Heek zal op 11 juni de halve finale spelen tegen FC Boshuizen, waarna diezelfde middag de finale wordt afgewerkt tegen de winnaar van UVS- Lugdunum/ Voorschoten’97 (zo). Gezien het feit dat de agenda vol genoeg is, mag duidelijk zijn dat het om verkorte wedstrijden gaat. Daarover binnenkort meer op deze website. Tenslotte nog een compliment aan het arbitrale trio en de acteurs voor de op vriendschappelijke basis gespeelde wedstrijd.

Basisopstelling RCL: Bontje, De Boer, Koet, Van Bemmel, Tromp, Nagtegeller, Leugering, Farih, Scheurwater, Guijt, Sinteur.

Basisopstelling FC Rijnvogels: Vlieland, R.Zandbergen, J.Zandbergen, Van der Gugten, Wijmer, Soomer, Van der Breggen, Van der Horst, Kooij, A Njoek, Van Veen.

A Njoek heeft zich ontdaan van vier verdedigers, maar schuift de bal alsnog voorlangs..
A Njoek heeft zich ontdaan van vier verdedigers, maar schuift de bal alsnog voorlangs..

 

Foto’s: met dank aan J.P.Kranenburg

Note redactie: beelden volgen!

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read