Sinds kort is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke woensdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Gisteren stond het volgende verslag op papier. Nu nog even via deze website, voor de lezers die het artikel (nog) niet lazen.

Een bewijs leveren voor  de reden van een nederlaag is lastig en arbitrair. Soms zijn er aanwijsbare oorzaken aan te voeren zoals een waslijst aan geblesseerde spelers, een hevige vormcrisis, een scheidsrechter die bepaald zijn dag niet heeft en cruciale beslissingen neemt in het voordeel van de tegenstander of een opponent die simpelweg meer kwaliteit in huis heeft. Maar wat zouden de gevolgen kunnen zijn van een rondje kermis en een aansluitend oneindige kroegentocht?

Een aantal Leidse en regionale clubs hadden er afgelopen weekend eigenlijk geen/minder last van, want het feest startte eigenlijk pas zaterdagavond. Een dag later was er echter geen verzoek tot uitstel neergelegd bij de KNVB, ons even beperkend tot de Leidse clubs, door FC Boshuizen, FC Rijnland, Roodenburg, Leidsche Boys en GOL Sport. De hamvraag was of de spelers te diep in het glaasje hadden gekeken tijdens Leidens Ontzet. In elk geval verloren vier van die vijf clubs en enkel eersteklasser FC Boshuizen kwam met een zege thuis. FC Rijnland ging onderuit bij SJZ, maar de ploeg van Paul Pikaar liet geen tekenen zien van extreme zwakte of zwabberende benen. Dat niet alleen, maar ook de groenwitten hadden een bezoek gebracht aan de sleutelstad en het aangeboden bier was echt niet genegeerd. Pikaar: ,,Ik ben zelf ook de stad in geweest en ik kan spelers dat ook niet verbieden. Het is hun eigen verantwoordelijkheid. Trouwens, spelers uit de hele regio zijn in de stad te vinden en vaak bieren ze met elkaar op. De nederlaag heeft niets met 3 oktober en alles eromheen te maken.”

Voor de Leidse zondagvierdeklassers geldt tot nu toe dat overwinningen sowieso schaars zijn. De manschappen van Nouri Essaoui wonnen als enige een potje, terwijl Leidsche Boys en GOL Sport bij het aanbreken van de herfst het zoet der overwinning nog niet smaakten. Roodenburg leed wel een astronomische nederlaag en ook GOL Sport ging er ruim vanaf dit weekend, maar dan wel tegen titelkandidaten. Leidsche Boys speelde zelfs tegen de koploper en ging met 0-2 onderuit, maar Jan Wansink zag zijn ploeg wel by far de beste wedstrijd afwerken tot dusverre.

Wanneer we kijken naar de drie laatste edities van de viering van Leidens Ontzet, waarbij de feestdagen steevast in het voetbalweekeinde vielen, is het juist opvallend dat Leidse ploegen kennelijk niet heel veel last hadden van de gevolgen van (overmatig) drankgebruik. VV Leiden bijvoorbeeld won in al die weekenden en FC Boshuizen, DoCoS en Lugdunum verloren ook geen van hun drie duels rond de feestdagen. Er werd twee keer gewonnen en een keer gelijk gespeeld. UVS verloor eveneens niet, maar moest wel twee keer de punten delen. FC Rijnland kwam in een dergelijk feestweekend in drie jaar uit tot vier punten. Enkel LSVV’70 verloor wel tweemaal, al dan niet als gevolg van drinkgelag.

De conclusie mag dan ook zijn dat de ‘schade’ geleden door Leidse clubs eigenlijk altijd wel meevalt rondom 2 en 3 oktober. Kennelijk telt bij de clubs uit de sleutelstad dan toch het motto ’s avonds een vent, ’s ochtends een vent.