Om kwart voor tien zondagmorgen fluiten de vrijwillige DoCoS-scheidsrechters voor de aftrap van de eerste poulewedstrijden in het traditionele Haring & Wittebroodtoernooi. Voor de 27e keer is DoCoS zondag gastheer voor dit toernooi, dat traditioneel wordt gehouden in het weekend voor de feesten van Leidens Ontzet. Twaalf selecties van Onder-13-pupillen, tot vorig jaar D-jeugd, staan aan de aftrap. Ze worden rond half vijf gehuldigd door wethouder van sport en duurzaamheid Paul Dirkse. De twaalf deelnemende ploegen aan het 27e Haring & Wittebroodtoernooi telt twee selecties van profclubs, te weten van eredivisionist Excelsior Rotterdam en Jupilerclub Volendam. Daarnaast zijn er de sterke jeugdselecties van gerenommeerde verenigingen als Quick Den Haag en VVSB uit Noordwijkerhout.

Leiden is vertegenwoordigd met de beste Onder-13 jeugd van de twee grootste Leidse voetbalverenigingen, UVS en uiteraard gastheer DoCoS. Enkele jaren geleden namen ook selecties van andere Leidse voetbalverenigingen deel maar omdat die geen volwaardige teams konden afvaardigen, is toen de keuze gemaakt om de jeugdselecties van Meerburg uit Zoeterwoude, RCL uit Leiderdorp en Voorschoten ’97 uit te nodigen. Het twaalftal wordt dit jaar vol gemaakt door Ter Leede uit Sassenheim en Foreholte uit Voorhout. Het 27e Haring & Wittebroodtoernooi is daarmee opnieuw een toernooi dat als graadmeter dient voor de kwaliteit van de jeugdvoetballers onder 13 jaar, die tot vorig jaar als D-pupillen door het leven gingen.

Fameus verleden

De geschiedenis van het Haring & Wittebroodtoernooi gaat terug tot 1989. De toenmalige secretaris van DoCoS, Henk Snijders, kwam een bekend lid van de Drie Octobervereniging, Rob Heruer, tegen. Snijders vroeg zich af waarom de feesten van Leidens Ontzet zo waren toegespitst voor ouderen en dat er te weinig voor de jeugd werd georganiseerd. Waarom geen sportevenement voor de jeugd. Een gesprek volgde tussen DoCoS en de Drie Octobervereniging en de beide besturen vonden elkaar dat DoCoS de organisatie van een voetbaltoernooi voor C-junioren en D-pupillen voor zijn rekening zou nemen en de Drie Octobervereniging zou zorgen voor publiciteit, haring (natuurlijk!) en een financiele bijdrage in de kosten.

2012-huldiging-hw-toernooi-small

Ajax, Feijenoord en PSV

De Leidse voetbaltalenten van DoCoS, vv Leiden, Lugdunum, Roodenburg en UVS kregen daardoor de unieke kans om op de Leidse bodem aan de Haagsche Schouwweg zich te meten met de beste jeugd van Nederland. Want tot de eerste deelnemers behoorden de selecties van Ajax, PSV, Vitesse, Sparta en ADO Den Haag. In de tweede editie deed ook Feijenoord mee! En al die voetballertjes van buiten Leiden kregen ook te horen wat Leidens Ontzet betekende en waarom je een haring moest eten. De haring staat samen met het wittebrood zondag in de 27e editie nog altijd op het lunchprogramma. De deelname van de profclubs is door de internationalisering van het jeugdvoetbal niet meer zo overvloedig en beperkt zich zondag dus tot de deelname van de jeugdselecties van twee profclubs, die van Excelsior en Volendam dus.

Het Haring & Wittebrood is na 26 edities dus een niet meer weg te denken toernooi voor de voetbaltalenten van 12 en 13 jaar! Een Leidse voetballer met enig talent heeft ooit deelgenomen, of neemt deel aan het Haring & Wittebroodtoernooi. DoCoS hoopt als grootste Leidse voetbalvereniging met dit toernooi ook zijn bijdrage te kunnen blijven leveren aan de combinatie van sport, Leidse cultuur en historie.

Pauze-act: Freestyler Stefan Molendijk

In de lunchpauze van het 27e Haring & Wittebroodtoernooi is er een speciaal optreden van een van Nederlands bekendste freestylevoetballers: Stefan Molendijk. Zijn optreden vindt plaats kort na kwart over twaalf.

hw-toernooi-met-stefan-molendijk-small

De eerste drie ronden van de poulewedstrijden worden ’s morgens gehouden van 9.45 tot 12.15 uur. Er wordt gespeeld op de drie speelvelden van DoCoS. Na de pauze met Haring & Wittebrood en Stefan Molendijk volgen de twee laatste pouleronden. Om 15 uur beginnen de halve finales en plaatsingswedstrijden. De grote en kleine finale staat voorzien om 15.50 uur, waarna om 16.30 uur de prijsuitreiking volgt. Dit jaar is DoCoS verheugd dat opnieuw een voormalig DoCoS-D-speler de prijsuitreiking verzorgd. De afgelopen jaren was dat Ajacied Ricardo van Rhijn, maar die speelt sinds afgelopen zomer in België. Paul Dirkse, de nieuwe wethouder van sportzaken, genoot zijn voetbalopleiding bij DoCoS en zal dit jaar de prijsuitreiking verzorgen.

En voor wie niet alleen van voetbal of haring houdt: de traditionele poffertjeskraam en ijscokar zijn er ook zodat iedereen zich goed kan voorbereiden op Drie October (met Taptoe en kermis)!

dsc_7563-small

(Bron: DoCoS/communicatie)