Eerste klasse B (zaterdag)- Verleden jaar omstreeks dezelfde tijd wist Valken’68 tegen Voorschoten’97 met een gelijkspel het vege lijf in de eerste klasse te redden. Het ziet er naar uit dat dit kunststukje aanstaande zaterdag, maar dan tegen het Rotterdams Neptunus/Schiebroek, herhaald moet worden. Zaterdagmiddag, op bezoek bij de grootste titelkandidaat Argon uit Mijdrecht, werd namelijk een tamelijk kansloze 4-0 nederlaag geleden.

In haast alle facetten waren de Valkenburgers de mindere van de Mijdrechters. Alleen aanvoerder en keeper Erwin van der Nagel liet zien dat hij deze middag meer dan eerste klasse waardig is. In de eerste minuut van de wedstrijd was hij weliswaar kansloos toen Argon-aanvoerder Wilco Krimp de bal net naast van der Nagel zijn doel schoof, maar daarna was het eenrichtingsverkeer in de achterhoede van de Valken, waarbij van der Nagel twee keer grandioos redde. ,,Daar staat hij voor”, aldus trainer Arie van Duijn.

De bezoekers hadden in die fase al op een grote achterstand kunnen staan, maar meer  dan een vijftal corners leverde dat de tegenstander vooralsnog niet op. Pas na zo’n 25 minuten kwamen de Valkenburgers tot wat kleine daden. Een goede actie over links van Sven Boonstoppel zorgde ervoor dat Ardi Vooys, overgeheveld uit het tweede team, een hoekschop verdiende. Succes bleef uit. In de 36e minuut trok Mark van der Plas ten koste van een gele kaart aan de noodrem. De vrije trap bracht Jan van Otterlo in stelling om de 1-0 aan te tekenen. Met deze voorsprong nam Argon wat gas terug waardoor Boonstoppel wat kleine mogelijkheidjes kreeg en Ronald Kuyt de paal raakte, na een uitstekend uit de lucht genomen bal.

Scheidsrechter van den Helder had nog maar net het fluitsignaal voor de tweede helft laten horen, of de 2-0 stond al op het scorebord. Wederom was van Otterlo de maker. Hierna nam de koploper het wat rustiger op. Met wat wissels probeerde trainer Van Duijn om nog wat aan die achterstand te doen, maar meer dan wat kleine speldenprikjes leverde dit niet op. Nadat eerst nog een bal van de doellijn werd gehaald, werd het 3-0 door Soner Gedik. Kort daarop moest Valken met tien man verder omdat Van der Plas zijn tweede gele kaart moest incasseren. Het mooiste doelpunt van de wedstrijd moest daarna nog komen. Invaller Wouter Winters haalde van zo’n 35 meter verwoestend uit en liet met de 4-0 Van der Nagel kansloos. Met een man minder konden de Valkenburgers daarna met kunst en vliegwerk de stand op de al bereikte 4-0 houden.

Na afloop bleken de concurrenten onderin wel punten gepakt te hebben, waardoor alles op volgende week aankomt. Alles is dan nog mogelijk, degradatie, p/d wedstrijden of gewoon lekker vroeg met vakantie. Trainer Van Duijn was ondanks deze nederlaag heel zeker en stellig met het oog op de nabije toekomst. ,,Volgende week winnen we gewoon en kunnen we samen met Quick Boys en Katwijk een feestje vieren. Volgend seizoen zijn we gewoon weer eersteklasser en dan met een aantal versterkingen. Dat gaat goed komen, geen zorg.”

Opstelling Valken’68: Van der Nagel, Heemskerk (van Klaveren), van der Plas, A. Haasnoot (Schaap), J. Haasnoot, de Ridder (van Duijn), Vooys, van Rijn, Driebergen, Kuyt, Boonstoppel.

2x geel Van der Plas, 1x geel Driebergen.

Scheidsrechter Van den Helder

36’ van Otterlo 1-0

46’ van Otterlo 2-0

73’ Gedik 3-0

77’ Winters 4-0

Beluister hier de podcast van Jan Vos met trainer Arie van Duijn: