HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseDuur puntenverlies Valken'68, veilige haven nog ver weg (plus podcasts)

Duur puntenverlies Valken’68, veilige haven nog ver weg (plus podcasts)

-

Eerste klasse B (zaterdag)- Een handvol zeer goede mogelijkheden en zelfs een strafschop in de slotfase waren zaterdagmiddag in Delft niet besteed aan Valken’68. De teleurstelling in het Valkenburgse kamp was na afloop dan ook groot. Weliswaar verloor de ploeg van het trainersduo Jaco van Staalduinen en Arie van Duijn het belangrijke duel tegen concurrent Vitesse Delft niet, maar het 1-1 gelijkspel voelde als verlies. Zeker nadat Sven Boonstoppel in de slotfase vanaf de stip zijn ploeg de broodnodige drie punten had kunnen bezorgen. Vitesse doelman Marco Berge Henegouwen werd de held van de middag door de harde, maar onzuivere elfmeter trap te stoppen.

In de eerste helft verzuimden de geelhemden om ruim afstand te nemen van de gastheren. Na amper vier minuten schoot Robbert van Delft op aangeven van Boonstoppel de 0-1 achter de kansloze Vitesse-doelman. De vroege voorsprong werkte bevrijdend voor de Valkenburgers en kwam voor de gastheren, die de laatste weken toch al zonder enig zelfvertrouwen spelen, aan als een mokerslag, die gedurende de hele eerste helft door dreunde. De bezoekers konden hun vertrouwde spelletje spelen en kregen vanuit de omschakeling een handvol honderd procent kansen. Eerst was het Boonstoppel die de koelbloedigheid miste om geklungel in de onzekere Delftse defensie af te straffen. Kort daarop verzuimde Rens van Klaveren een droomkans te verzilveren na een loepzuivere voorzet van Van Delft. Van Klaveren kon even later zijn misser goed maken maar faalde opnieuw. Wellicht was het dramatisch slechte veld, waar zelfs koeien zich voor zouden schamen, een verzachtende omstandigheid voor de dure missers.

Het lukte de gastheren gedurende vijfenveertig minuten maar niet om een kans te creëren, of om zelfs maar een schot richting doelman Erwin van de Nagel te produceren. De Delftenaren waren vooral verbaal met zichzelf bezig. Na rust werden de bordjes verhangen. Met twee nieuwe gezichten bij de thuisclub werden de rollen volledig omgedraaid.

De meeste toeschouwers hebben de gelijkmaker direct na rust niet eens gezien. Kevin Soares schoot na zo waar een fout van doelman Van der Nagel (hij stompte de bal voor de voeten van zijn opponent) de gelijkmaker binnen. Die enorme domper kwam Valken’68 niet meer te boven. Vitesse kreeg nu een handvol dotjes om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar liet deze middag tevens zien dat scoren niet een van hun sterkste kanten is. De eerste mogelijkheid van de bezoekers na rust was al diep in de tweede helft. De inzet van Van Delft kon de keeper van de Delftenaren geen pijn doen. De gemiste strafschop in de slotfase paste in het beeld van de tweede helft.

Beide ploegen schoten met de puntendeling weinig op. In aanloop naar het belangrijke degradatieduel sprak Van Duijn van een heuse finale waarin vooral niet verloren mocht worden. Elk punt is goud waard, vond hij. Bij winst zou de ploeg zich meer lucht verschaffen. Na afloop van deze dramatisch verlopen wedstrijd voor de Valkenburgers wond Van Duijn zich vooral op over de gemiste kansen in de eerste helft waarin de ploeg zich tekort deed. ‘,,In de tweede helft mochten we nog blij zijn dat we hier zonder kleerscheuren vandaan komen. We krijgen nu alleen nog maar finales. Het is er niet eenvoudiger op geworden, maar we gaan het redden.” Het zal voor het trainersduo gezien het loodzware programma nog een hele klus worden om Valken in veilig haven te loodsen. Een overwinning, die voor het oprapen had gelegen in Delft, was meer dan welkom geweest.

Basisopstelling Valken’68: Van der Nagel; Heemskerk, Van der Plas, A. Haasnoot, J. Haasnoot, De Ridder, Van Klaveren, De Mooy, Van Delft, Kuyt, Boonstoppel

Beluister hier nog de podcasts van onze mediapartner RTV Katwijk, in de persoon van Jaap Kloos, met trainer Arie van Duijn en doelman Erwin van der Nagel: