Valken’68, WV-HEDW en CSW eindigden allen met 28 punten als voorlaatste in de reguliere competie en moesten daardoor in een halve competitie gaan uitmaken welke van de drie sowieso volgend seizoen een toontje lager moet gaan zingen. Dinsdagavond werd in Wilnis het eerste duel afgewerkt. CSW was gastheer van Valken’68. De Duyfrak-bewoners zegevierden na een 0-1 ruststand dik verdiend met 1-3.

Door deze overwinning is een grote stap gezet om directe degradatie te ontlopen. Voor het trainersduo Arie van Duijn en Jaco van Staalduinen was het na de stevige uitglijder (2-6) van afgelopen zaterdag thuis tegen Neptunus/ Schiebroek afwachten of en hoe de nederlaag vooral in mentaal opzicht was verwerkt. Het antwoord van de in het wit gestoken Valkenburgers kwam vooral na de 0-2 kort na rust. Met uitstekend combinatievoetbal werden de gastheren naar een regelmatige nederlaag gespeeld. Ten opzichte van afgelopen zaterdag was er een basisplaats weggelegd voor Herman Binnendijk, Joeri Driebergen en Dico Schaap. Jeroen Haasnoot en Ronald Kuijt waren na afgelopen zaterdag geblesseerd weggevallen en Sander van Duijn werd op de bank gehouden.

,,We zijn apetrots op de jongens”, was na afloop het eerste compliment van het duo richting spelersgroep. ‘,,Maandag nog hebben we snel een training ingelast. Alles en iedereen op één speler na was present, maar die afwezige verkeerde in hogere sferen (vliegtuig). Dat zegt genoeg over de instelling van de ploeg. De 0-2 was het keerpunt in de wedstrijd. Daarna speelden we uitstekend.”

Dat was voor rust zeker niet het geval. De ploeg was ten opzichte van afgelopen zaterdag op drie plaatsen gewijzigd. De ploeg kon maar moeilijk met de spanning omgaan. ,,We speelden veel te snel met een lange bal de spitsen aan, en vergaten de ruimtes aan de zijkanten te benutten”, was Van Duijn even kritisch.

Het waren de bezoekers die voor het 350 koppige publiek het beste van het spel hadden. Het resulteerde in de openingsfase al in een beste kans voor Valken. De gastheren met een onzekere defensie waren aanvallend onmachtig. De  verdiende voorsprong viel na een half uur spelen. Robert van Delft soleerde vanaf de vleugel naar binnen en legde de bal panklaar voor Dico Schaap, die vervolgens hard de 0-1 binnen schoot. De ban was hiermee gebroken voor de ploeg van Van Duijn.

De thuisclub mocht de handen dicht knijpen dat de bezoekers kort daarop verzuimden de voorsprong te verdubbelen. De schuiver van Rens van Klaveren vlak voor rust had te weinig kracht om doelman Maikel Pauw te verontrusten. Na de pauze beloonden de veel beter spelende Valkenburgers zich al snel met de 0-2. Van Klaveren rondde een prima lopende aanval, waarbij uitblinker Arjan Haasnoot een hoofdrol vervulde,  doeltreffend af: 0-2

Kort daarvoor was het Sven Boonstoppel die binnen een minuut zich onderscheidde met twee heerlijke acties. Bij de eerste stond de CSW doelman in de weg, bij de tweede was de paal spelbreker. Na de 0-2 groeide het vertrouwen zichtbaar en speelde Valken onbevangen en frivool. De 0-3 van andermaal Van Klaveren, een kwartier voor tijd, kon vooral op het conto van Matthijs de Mooij worden geschreven, die zelf in scoringspositie niet zelfzuchtig aflegde. Zestig tellen later was het toch nog even schrikken na de wat gelukkige treffer van de gastheer. Een minuut later had het nog erger kunnen zijn maar tot opluchting van de Valkenburgers werd de niet te missen kans van de gastheren niet verzilverd. Daarna was het over en uit voor de ploeg uit Wilnis.

Het was inpakken en afwachten of er nog een tweede wedstrijd nodig is voor de Valkenburgers. Rens van Klaveren, die met twee doelpunten een belangrijk aandeel had in de 1-3 zege was na afloop uiteraard verheugd.,,Natuurlijk is het heerlijk om in zo’n belangrijke wedstrijd tweemaal te scoren en dus belangrijk te zijn voor de ploeg. Na de 0-2 heb ik geen moment het gevoel gehad dat het nog mis kon gaan.  Alleen bij de 1-3 werd het nog even link. Vandaag telden alleen de drie punten. Wie er zou scoren was niet belangrijk”, stelde Van Klaveren die overigens met wat vrienden volgend seizoen bij de vv Oegstgeest te bewonderen is.

Mocht CSW zaterdag niet winnen van WV-HEDW dan speelt Valken’68 volgende week dinsdag thuis tegen BVCB in de openingswedstrijd van de nacompetitie. Wint CSW wel dan moet Valken’68 wel eerst nog aantreden tegen de Amsterdammers in de drieluik.

Basisopstelling Valken’68: Van der Nagel, Binnendijk, Driebergen, Haasnoot, Heemskerk, De Ridder. Boonstoppel, Schaap, Van Delft, De Mooij, Van Klaveren.

En hierbij nog een podcast van mediapartner RTV Katwijk, in de persoon van Jaap Kloos, met de maker van de eerste goal: Dico Schaap.