Eerste klasse B (zondag)- De vrije val van FC Boshuizen duurt voort. In Alphen ging de ploeg van Steef Roodakkers met 3-1 onderuit bij Alphense Boys, vooralsnog de enige belager van Leonidas in de strijd om de titel. De Leidse ploeg behaalde uit de laatste vijf wedstrijden welgeteld twee punten en enkel winst in het inhaalduel bij OVV volgende week kan de ploeg weer terug brengen op de gedeelde derde plaats. Momenteel is FC Boshuizen gezakt naar de vierde plaats. De nederlaag tegen de Alphenaren had de ploeg van de Boshuizerkade grotendeels aan zichzelf te wijten.

De uitspelende formatie startte met Rick Siere als rechtsback en ook voor Kauzi Nomen en Lorenzo Pengel waren basisplaatsen weggelegd. Sammy Zandbergen bevolkte de tribune en Bart Jan Neuteboom bleef onder meer op de bank. In het doel was het de beurt aan Dennis van Rosendaal vanwege de geldende afspraak dat hij en Mitchell Zandbergen telkens twee wedstrijden keepen.

De start van FC Boshuizen was voortvarend en hoopvol. Zo kreeg Mike Bekooij de eerste kans na een diepe bal van Sean Armitage. De spits vocht een sprintduel uit met centrale verdediger Bas van Zoest en won die nipt. De inzet stuitte evenwel op doelman Menno de Jong. Vijf minuten later werd de goalie nog eens getest door Bas Beijersbergen, maar de poging was niet overtuigend genoeg. Geleidelijk aan kreeg de thuisploeg meer vat en dat leverde een eerste helft op die volledig in balans was. Beide ploegen hadden de intentie om aan te vallen waar dat kon, maar de eindpass liet wel vaak te wensen over.

Het gevaar van Alphense Boys kwam vooral van linksbuiten Stanley Mailoa. Zo schoot hij een keer hard over het Leidse doel en Rick Siere moest alle zeilen bijzetten om de dribbelaar niet al teveel ruimte te geven. De rechtsback verzaakte daarin overigens niet. Patrick Krop kwam een keer een stap te laat voor de uitlopende Van Rosendaal. Aan de andere kant moest De Jong nog eens handelen na een prima vrije trap van Bekooij. Vanaf de bank was gekscherend nog verzocht of Zandbergen, die dus op de tribune zat, de vrije trap wilde nemen gezien zijn vaardigheid in dit soort situaties.

Halverwege de eerste helft vond vormgever Thom Nouwens rechtsbuiten Maurice Kerkhof, maar die kreeg zijn grote teen niet geheel tegen de bal om de 1-0 af te drukken. De fraaiste actie van de eerste helft kwam van Nouwens zelf. De middenvelder zag Van Rosendaal ver voor zijn doel staan en mikte vanuit de middencirkel op de goal. De doelman had zijn lengte niet tegen en kon de 1-0 in de kiem smoren, maar de technische poging verdiende wel lof.

In de slotfase van de eerste helft kwam Van Zoest in de buurt van de openingstreffer, maar de boomlange verdediger werd goed genoeg gehinderd om averij voor de Leidenaren te voorkomen. De eerste helft leek zo in een brilstand te eindigen en iedereen kon zich daar ook wel me verzoenen. Toch viel de treffer alsnog. Mailoa bracht de assist op zijn naam en Arjan Ouwendijk werkte binnen op een voor de gastheer bepaald niet ongunstig moment.

Na de rust mocht Roodakkers zijn doelman dankbaar zijn. In korte tijd redde hij op inzetten van dichtbij van Mailoa en Raschelo Fecunda. FC Boshuizen was gewaarschuwd dat de thuisploeg snel wilde demarreren en nam even het stokje over. Het spel speelde zich af op de helft van de roodwitten en de gelijkmaker hing in de lucht. En kwam er ook, hoewel Alphense Boys zichzelf in deze situatie de das om deed. Bekooij penetreerde de zestien in en werd van de bal gelopen door Van Zoest. Een volstrekt onnodige overtreding, omdat de spits eigenlijk geen kant op kon. Cristian Cabrera Ortega ontfermde zich over de terechte strafschop: 1-1.

Ook daarna prikte FC Boshuizen nog een paar keer, maar Pengel, Ronnie de Roode en Bekooij staken niet in bloedvorm en misten scherpte bij een aantal mogelijkheden. Een pegel uit de tweede lijn werd nog op fantastische wijze gered door doelman Menno de Jong. Na de sterke fase van de Leidse ploeg richtte Alphense Boys zich weer op en bleef het duel vermakelijk, maar zeker niet hoogstaand. Halverwege de tweede helft viel het derde doelpunt van de middag. Nouwens mikte vanuit een hoekschop op het hoofd van de tamelijk vrijstaande Van Zoest. De centrale verdediger kon onmogelijk over het hoofd worden gezien, maar het gebeurde wel.

FC Boshuizen had andermaal de uitdaging om zich terug te knokken, maar het treffen viel in het slot na een schot van invaller Kevin Cameron. Zijn schot oogde krachteloos, maar was Van Rosendaal wel te machtig. De geloste bal kon door spits Patrick Krop worden binnen gewerkt en daarmee kon het Leidse boek dicht.

Na de 3-1 raakte Cameron nog de paal. Dat was pech voor de nummer elf, maar een grotere nederlaag zou zeker niet in lijn zijn geweest met de krachtsverhouding. En wellicht kreeg de ploeg van Aad van den Berg, die overigens aanblijft bij de titelkandidaat, sowieso al teveel. Dit had FC Boshuizen echter zelf kunnen voorkomen. Bij de 2-1 en 3-1 immers ging er het nodige fout en dat soort fouten worden dikwijls afgestraft door de betere ploegen in deze klasse.

Basisopstelling Alphense Boys: De Jong, Stiphout, Van Zoest, Bauman, Fecunda, Nuytinck, Ouwendijk, Nouwens, Kerkhof, Krop, Mailoa.

Basisopstelling FC Boshuizen: Van Rosendaal, Siere, Armitage, J.Neuteboom, Kluivers, Cabrera, Nomen, Beijersbergen, De Roode, Bekooij, Pengel.