Aan de vooravond van dit seizoen stelde FC Boshuizen-coach Steef Roodakkers dat hij met zijn team mikte op een plek bij de eerste vijf. Nu de geelblauwen de helft van het aantal wedstrijden hebben afgewerkt bivakkeren zij op de tweede plaats van de ranglijst. ,,Ik ben uitermate tevreden”, stelt Roodakkers dan ook.

Na dertien wedstrijden heeft de Kadeclub – winnaar van de eerste periodetitel –  een achterstand van vier punten op IFC. De koploper uit Hendrik-Ido-Ambacht speelde wel één wedstrijd meer. Van die ploeg kreeg de Roodakkers-formatie medio oktober met maar liefst 6-0 klop. ,,Het is een elftal met topkwaliteit. Ze koppelen slimheid aan volwassenheid en gedrevenheid. Half maart komen ze naar ons toe. Tot die tijd moeten we in elk geval zien het verschil niet op te laten lopen. Misschien dat we dan kunnen toeslaan. De spelersgroep wil in elk geval graag hogerop. En dan zou ik de laatste zijn om daar niet aan mee te willen werken. Er is echter wel een verschil tussen willen en kunnen. We moeten gewoon van wedstrijd tot wedstrijd leven. Het is niet zo eenvoudig om elke keer te winnen. We kunnen bij vlagen heel goed spelen. Aan de andere kant is er nogal eens sprake van een terugval. Daarin moeten we nog groeien. Wat dat betreft ben ik ondanks het gelijke spel van afgelopen zondag tegen Olympia wel tevreden. In de eerste helft hadden we het lastig en werden we gedwongen achterin één op één te spelen. Maar in de tweede helft toonden we volwassenheid en speelden we gewoon heel goed. We hebben natuurlijk ook te maken met een aantal jonge spelers.”

Roodakkers, die vorig seizoen met een vrijwel geheel nieuw samengestelde selectie te maken kreeg, stelt dat er grote stappen zijn gemaakt. ,,We hebben nu een groep met bijna allemaal Leidse jongens. Het is een mix van een aantal ervaren spelers met hele jonge jongens. Dit jaar is bijvoorbeeld Lesley Kluivers erbij gekomen, uit de A1 van UVS. Hij kreeg bij ons speeltijd en heeft zich in de basis gespeeld. En dat geldt ook voor jonge gasten als Mike Bekooy en Rick Arnoldus, die van Noordwijk kwam. De meeste spelers zijn nu ook al wat langer bij elkaar. Het is meer een team geworden. Daaraan heeft ook ons trainingskamp in Torremolinos bijgedragen. Dat was een groot succes. De jongens leren elkaar dan eens op een andere manier kennen. We hebben er goed kunnen trainen en de sfeer was perfect. Enig minpuntje was dat een aantal spelers er ziek is geworden. Michael Schouten, onze aanvoerder, kon daardoor tegen Olympia ook nog niet meedoen. Verder is het jammer dat de selectie smal is. We kunnen niet terugvallen op spelers uit het tweede elftal en ook niet op een A1. Die hebben we niet. We moeten dus niet te maken krijgen met een aantal blessures of schorsingen. Dan wordt het lastig. Wat ook een minpuntje is zijn de trainingsomstandigheden. Die zijn beslist niet optimaal.”

Het is opvallend dat FC Boshuizen tot nu toe alleen in uitwedstrijden punten verspeelde. In eigen huis won de eersteklasser alle vijf wedstrijden, met een imposant doelsaldo: 18-5. Naast de remise bij Olympia en het verlies tegen IFC kregen de Leidenaren ook bij Zwervers CVV klop. Het werd in Capelle aan den IJssel 2-0. ,,Zij speelden met een soort handbalverdediging en daar konden wij niet doorheen komen. Ze hielden alles dicht en scoorden op de counter. Dat moet je dan gewoon maar een keer accepteren. Thuis gaat het allemaal makkelijker. Het kan een voordeel zijn dat we van de dertien nog komende wedstrijden er acht hier spelen”, vertelt de 46-jarige Roodakkers.

Aanstaande zondag is het laaggenoteerde PFC te gast aan de Boshuizerkade. Het team uit Geervliet won tot nu toe slechts één uitduel. Eerder dit seizoen zegevierde de Roodakkers-equipe bij PFC met 2-3. ,,In onze groei naar volwassenheid moeten we gezien de stand op de ranglijst dit soort wedstrijden steeds makkelijker gaan winnen”, meent de coach.

Of Roodakkers ook volgend seizoen nog FC Boshuizen onder zijn hoede zal hebben is nog onbekend. ,,Ik heb nog niet bijgetekend. We zijn al lang in gesprek. Ik heb de ambitie om hier te blijven, maar dan moeten er wel enige zaken veranderen. Op mijn voorhoofd staat geen FCB. Ik moet nu te veel alleen doen en wil graag meer support.”