Hoofdklasse B (zaterdag)- FC Rijnvogels wilde met een zege op nummer voorlaatst Heinenoord de nasmaak van de nederlaag bij Xerxes/DZB wegspoelen. Hein van Heek startte uit personele nood met slechts twee aanvallers, Martijn Tjon-a-Njoek en Martin Onderwater. Thomas Dijk blesseerde zich tijdens de warming-up, Niels van Veen is nog steeds niet fit, Mitchel Beijersbergen werd vanwege zijn prestaties van de laatste weken door de trainer buiten de basis gelaten. Het versterkte middenveld (Sander van der Horst, Pieter van der der Breggen, Pepijn Kooij en dit keer ook Rob Zandbergen) moest de aanvalskracht waarborgen.

HE 2 (Small)

Martin Onderwater – hij stopt aan het eind van dit seizoen en wordt jeugdtrainer – startte dus door het afhaken van Dijk, maar bleek deze middag nog van waarde voor zijn club. Na een vrije trap van Pepijn Kooij vuurde Onderwater de rebound hard in de handen van doelman Danijel Ribaric. Dat was na zeven minuten en daarna liep FC Rijnvogels zich vooral stuk op de massale verdedigingsmuur van de bezoekers. Slechts van afstand en met een paar vrije trappen werd keeper Ribaric nog bereikt.

Pas in de slotfase van de eerste helft veerden de toeschouwers op de inmiddels regenachtige Kooltuin op. Een schot van Onderwater, na eindelijk een aardige aanvalsopzet, scheerde de lat. Even later dook verdediger Andrew van Tiggelen, zichtbaar de zoon van Europees kampioen Adri, op voor Peter Messemaker. De bal raakte medespeler Marvin Strik op de doellijn en kon worden weggewerkt.  Het eerste serieuze gevaar van de groenwitten.

HE 10 (Small)

Ook na de pauze wist de thuisclub zich geen raad met de stugge tegenstander, waarvan eerder dit seizoen in de Hoekse Waard nog met 2-1 werd verloren. Veel balbezit maar in de eerste 20 minuten van de tweede helft geen enkel doelgevaar. Tot vreugde van het publiek mocht Beijersbergen na een uur wedstrijd warmlopen. Zou de getergde rechtsbuiten het gat in de muur gaan vinden?

De invalbeurt van Beijersbergen (voor verdediger Sonny ten Hoope) leverde succes op, maar niet door zijn directe inbreng. Met drie aanvallers leek het spel meer gestroomlijnd en juist de twee aanvallers die er al stonden, zorgden voor de doorbraak. Een hoog ingespeelde bal vond het hoofd van Onderwater die de bal breed legde op Tjon-a-Njoek. “Tjoek”, voor het overige vooral onzichtbaar, leverde vervolgens af bij Onderwater die genadeloos uithaalde voor de zo gezochte 1-0.

HE 17 1-0 (Small)

Met een dreigende nulpunter bleek Heinenoord plotseling tot meer in staat dan alleen tegenhouden en een sporadische uitbraak. Linksachter Andy Bouterse dook op voor Messemaker die met de voet de gelijkmaker wist te voorkomen. Daarna waren de gastheren de weg even kwijt en moest de sluitpost, die lange tijd had staan blauwbekken, een paar keer handelend optreden.

HE 13 (Small)

Hij hield zijn doel schoon en zijn Rijnvogels waren in de slotminuten nog dicht bij 2-0, maar de doelpogingen van invallers Sander van der Gugten en Beijersbergen bleven vruchteloos. Zo bleef het bij die ene van Martin Onderwater, genoeg voor de overwinning, genoeg om de aanval op de derde plaats (Spijkenisse) af te slaan en om zelfs iets in te lopen op de twee koplopers. Maar het voetbal moet beter, dat weten Hein van Heek en zijn mannen ook wel. Voor een echte wedstrijd zijn echter twee ploegen nodig.

HE 20 (Small)

Opstelling FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope ^(65.Beijersbergen), Wijmer, J.Zandbergen (83. Van der Gugten), Soomer, Kooij, Van der Breggen, Van der Horst, R.Zandbergen, A Njoek, Onderwater (79. S.Zandbergen).

Auteur: Ton de Vries. Foto’s: Piet van Kampen.