Derde Divisie- Op een koude zaterdagmiddag moesten de Kooltuinbewoners afreizen naar Hendrik Ido Ambacht om daar ASWH te ontmoeten. Geen gemakkelijke opgave, want de gastheren staan derde in de derde divisie en hebben met Peter de Lange en Robert Olijfveld, twee topschutters in huis. Wat de zaken nog moeilijker maakte is het feit dat het team van Hein van Heek het deze keer moest doen zonder het vaste verdedigingsduo Kevin Wijmer (schorsing) en Joey Zandbergen, die geblesseerd afhaakte.

Dus moesten Mart Spierdijk en Wouter Soomer hen vervangen. De Rijnvogels startten veelbelovend. Al in de eerste minuut kon Rob Zandbergen over links opstomen en kon hij een goed schot afleveren. Die inzet ging maar net over. Daarna was het voorlopig even de beurt aan de thuisploeg. Dat leverde een schot op dat scherp voorlangs het doel van Peter Messemaker ging en Olijfveld kon in kansrijke positie net niet bij de bal. Voorlopig hield de Rijnvogels verdediging goed stand en af en toe waren de bezoekers zelfs in staat om met vlijmscherpe counters uit te breken. Zo kon Spierdijk bij een hoekschop knap op doel koppen en leverde een vrije trap van Zandbergen, na een overtreding op Jaap van Duijn, niets op.

as-13-small

Door de speldenprikken kwam er meer zelfvertrouwen in de ploeg en langzaam maar zeker werden de Katwijkers brutaler, mede door het zeer goede optreden van het gelegenheidsverdedigingsduo en de steeds weer snel opkomende vleugelverdedigers. In de twintigste minuut was er dan succes. Via de vierde corner was het de wederom meegekomen verdediger Spierdijk die met een steenharde kopbal keeper Stef Doedeé het nakijken gaf. Dat was totaal buiten het verwachtingspatroon van de thuisploeg. Men probeerde van alles, maar de Katwijkse verdediging stond pal en verder lukte het de anders zo productieve De Lange totaal niet om gevaarlijk te worden. Wel raakte hij het zijnet en een tweetal kopballen van hem gingen behoorlijk ver naast, wat hem behoorlijk frustreerde.

as-10-0-1-small

Toch was het omstreeks de 30ste minuut even schrikken voor de Rijnvogels, toen Soomer plotseling op de grond ging zitten en niet verder kon omdat hij misselijk werd. Het was aan Sonny ten Hoope om verdere invulling te geven aan dat nieuwe tot dan toe succesvolle verdedigingsduo. Alvorens hij het veld mocht betreden moest er met tien man nog even de vijfde vijandelijke corner onschadelijk worden gemaakt. Tot aan de rust bleef de stand 0-1, ondanks vele mooie aanvallen en dito verdedigende acties over en weer.

De verwachting was dat de thuisploeg de tweede helft met extra power en aanvalselan zou starten. Dat gebeurde ook want Nick Slotboom schoot naast en Messemaker moest diverse malen redding brengen. Maar ook nu stond de verdediging fier overeind, weliswaar met het nodige kunst en vliegwerk, maar de deur bleef voorlopig dicht. Eigenlijk was het in deze fase wachten op een tegendoelpunt, maar dat bleef maar uit. Het gewijzigde verdedigingsduo hield stand, waarbij de snelle Bright Ampong onvermoeibaar bleek door, naast zijn verdedigende werk, diverse malen gevaarlijk mee op te komen. Dat gold ook voor Van Duijn, maar hij had zijn beste middag (nog) niet. Bij enkele mislukte acties liet hij zijn hoofd wat moedeloos hangen.

as-14-small

Tot in de 30e minuut. Romano van der Stoep liet bij een uitbraak een fraaie actie zien, maar ging over de knie bij een verdediger. Na enig overleg tussen beiden ging Van Duijn achter de bal staan. Zijn pass kwam zuiver aan bij Van der Stoep en met een fraaie kopbal bracht hij zijn ploeg tot grote vreugde van de trouwe meegereisde aanhang op 0-2. Hierna werd Van der Stoep vervangen door Ogūr Kaya. De nieuweling had er veel zin in en liet dat zien met snelle en vlijmscherpe sprints en acties. Zo reageerde hij uitermate attent op een diepe bal van Arno Dijkstra, waarna de 0-3 stand op het scorebord kwam. Twee minuten later deed hij dat ook op een voorzet van Van Duijn en was de stand opeens 0-4. Even leek het erop of er nog een 0-5 aankwam, maar dit bleef de ploeg van trainer Jack van den Berg bespaard.

De vreugde bij Hein van Heek en zijn mannen was er niet minder om en in de kleedkamer brak een feest los. Een breed glimlachende trainer. ,, Ik ben trots op mijn mannen en ik heb genoten van hun spel. De verdediging speelde een onverwachte dijk van een wedstrijd en ook de aanvallers hebben het geweldig gedaan. We wisten ongeveer hoe ASWH zou spelen en daar hebben we goed gebruik van gemaakt. Dit geeft weer vertrouwen voor de volgende wedstrijden.”

ASWH- FC Rijnvogels 0-4 (0-1).  20. Spierdijk 0-1, 75. van der Stoep 0-2, 84. Kaya 0-3, 86. Kaya 0-4.

FC Rijnvogels: Messemaker, Zandbergen, De Vlugt, Van Veen, Soomer (ten Hoope), Van der Breggen, Dijkstra (Verhagen), Spierdijk, Van der Stoep (Kaya), Ampong, van Duijn.

as-19-small

 

Foto’s: met dank aan Piet van Kampen