Eerste klasse B (zaterdag)- Hamza Chikhi stond afgelopen zaterdag niet in de basis bij een andermaal verliezend Voorschoten’97. De invaller viel na rust wel in en scoorde al vrij snel. Zijn treffer bleek niet genoeg om ARC ook maar een punt afhandig te maken. De Alphenaren wonnen met 3-2, zie ook het verslag en de beelden. Daags na de wedstrijd voelde onze redactie de ex-speler van Wateringseveld/GONA, VUC en Forum Sport aan de tand.

Waarom speelde Chikhi niet in de basis? ,,Ik ben twee duels terug geblesseerd geraakt. Een hamstringblessure. Ik ben weer bijna fit om een hele wedstrijd te spelen, maar uit voorzorg viel de keuze nu op een andere speler en dat snap ik wel. Je moet geheel fit zijn om te kunnen spelen. Wel ben ik blij dat ik nog minuten heb kunnen maken en dat ik nog enigszins van waarde kon zijn, hoewel dat dus niet genoeg bleek voor een puntje of meer.”

De aanvaller zag dus een groot deel van de wedstrijd vanaf de kant en kon waarnemen wat er goed en minder goed ging bij zijn ploeg. ,,Dit was een duel met twee gezichten. In de eerste helft hadden we de zaakjes redelijk onder controle en de voorsprong kwam ons eigenlijk wel toe. Eigenlijk maakten zij uit het niets de 1-1 en vlak daarna was het meteen rust. Dat was dus niet zo’n lekker moment voor ons. Tot daar was ARC nauwelijks gevaarlijk geweest. In de tweede helft leek het of ik naar een andere wedstrijd zat te kijken. Wij kregen met Tim (Koning, red.) al vroeg een grote kans op de 1-2 en die had er eigenlijk wel in gemoeten. Ik durf te stellen dat we dan een grote kans zouden hebben gehad op een driepunter. Min of meer vanuit de tegenaanval scoorden zij de 2-1 en daarna waren we onze kalmte in het spel kwijt. ARC was opeens veel feller en door die belangrijke minuten was onze controle verdwenen. Zij kregen kans op kans en onze organisatie was zoek. De ruimtes werden enorm groot en het was niet meer dan logisch dat wij uiteindelijk verloren. Zelfs na mijn 3-2 bleef ARC de grootste kansen krijgen. Maar echt, het had anders kunnen en moeten lopen.”

Zo verloor Voorschoten’97 voor de zevende keer en ziet de ranglijst er weer iets minder rooskleurig uit. Chikhi: ,,Het is een combinatie van een aantal factoren. Deels is het onervarenheid van de ploeg. Wanneer je op zoek gaat naar een gelijkmaker moet je ook nog wel mensen achter de bal houden. We gingen nu als een kip zonder kop proberen aan te vallen en daar wist ARC wel raad mee. Ook heeft het te maken met concentratie of meer dat we dat kwijt waren na de 2-1 van hen. En ik kan ook niet anders stellen dan dat de echte wil om te winnen ontbrak bij een aantal spelers. Dat kan en mag niet in deze klasse, want dan ga je er gewoon elke week af. Een mentaliteitsswitch is broodnodig.”

De 30-jarige aanvaller ziet een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd in het verloop van het seizoen. ,,We hebben veel jonge spelers en die kunnen wel wat steun gebruiken. Ik wil ze daarbij helpen. Mijn taak is niet enkel om goals te maken en om assists af te leveren. Ik geef spelers ook aan dat ze moeten durven. Risico’s nemen, waar dat kan, en niet bang zijn om fouten te maken. Wij proberen te vaak voetballende oplossingen te vinden. Als het niet mooi kan dan moet het maar lelijk. Natuurlijk, voetbal moet in de eerste plaats leuk zijn. Maar in deze klasse moet dat wel worden gekoppeld aan prestatievoetbal. Het mag niet zo zijn dat we straks afdalen naar de tweede klasse. Dat is Voorschoten’97 onwaardig.”

Chikhi meent ook nog dat het zijn ploeg niet mee zit, maar er is geen tijd om daar over na te denken. ,,Nee, want volgende week staat er al weer een belangrijke wedstrijd op het programma en dan moeten we er staan. Het is wel jammer dat we op dit moment spelers missen die hoger hebben gespeeld. Ik hoop dan ook dat Chris de Lange en Michael Owel snel weer beschikbaar zijn. En nu misten we ook nog Hamza Apaydin en Qendrim Gashi. Voor dit moment misschien teveel van het goede.”