Eerder werd al bekend dat de wegen van Valken’68 en Gerard de Geus zouden scheiden na dit seizoen. Een opvolger was ondertussen ook al bekend; Katwijker Arie van Duijn zal volgend seizoen op de bank plaatsnemen bij de Valkenburgers. Tot zover geen nieuws onder de zon (zie ook eerdere berichtgeving op deze website, red.). Echter, inmiddels is er na goed overleg, zoals dat heet, besloten dat De Geus al vanaf komende zaterdag niet meer actief zal zijn als trainer van Valken’68. Met onmiddellijke ingang neemt Jaco van Staalduinen het stokje over en de trainer van het tweede elftal zal worden geassisteerd door Henk van der Nagel en Chirstiaan Schoneveld. Onze redactie nam contact op met De Geus en Van Staalduinen over de genomen beslissing en voelde het badwater.

De Geus, die voor volgend seizoen al een nieuwe club heeft in tweedeklasser Be Fair, over zijn afscheid bij de eersteklasser op zaterdag. ,,Het is allemaal niet zo spannend. Ik had een zienswijze over het voetbal en dat viel niet geheel in het pulletje bij een aantal spelers. Wanneer de resultaten dan achter blijven, ontstaat er onvrede. Ik ben van mening dat we onszelf tekort hebben gedaan in de eerste seizoenshelft. We hadden er zomaar aardig wat punten bij kunnen hebben en dan had dit verhaal niet gespeeld. Valken’68 heeft veel pech gehad met blessures en schorsingen. Ik vind het jammer dat ik de klus niet kan afmaken, laat dat duidelijk zijn. Anderzijds hebben het bestuur en ik in alle redelijkheid met elkaar gesproken en voor beide kanten is dit de beste oplossing. Voetbal inhoudelijk kwam de visie niet geheel overeen. Dat kan en mag. Dit is dan de beste weg voor de toekomst. Niemand valt in deze iets te verwijten. Ik vind Valken nog steeds een mooie club met veel fijne mensen. Alles is keurig afgewikkeld en ik hoop dat het eerste erin blijft. Daar wil ik het bij laten.”

Van Staalduinen wordt dus nu het kopstuk bij de nummer twaalf in 1B. De Leidenaar, die voorheen als voetballer en trainer bij diverse regionale clubs aangesloten was, wil eerst wat kwijt over de trainer die hij vaak assisteerde. ,,Ik had een prima band met Gerard en ik vind het ook nog steeds een prima trainer. Dat laatste maakt nog niet dat het dan per definitie werkt bij een club. Ik voel me gevleid dat ik de taken mag waarnemen en dit is voor mij een supermooie uitdaging.”

De voorbije seizoenen en ook in de huidige jaargang is Van Staalduinen trainer van het tweede en niet zonder succes. ,,We zijn twee keer kampioen geworden en we hadden verwacht dat we een loodzwaar seizoen tegemoet zouden gaan in de reserve hoofdklasse. Niet dat we het makkelijk hebben, maar met veertien punten tot nu toe slaan we geen modderfiguur. Alle jongens uit de selectie ken ik natuurlijk en ik zal nu zoveel mogelijk bij 1 en 2 aanwezig zijn met de andere stafleden. Het wordt er wel drukker op, ook al vanwege de verantwoordelijkheid die er bij komt, maar ik heb er wel heel erg veel zin in. Vlak voor de winterstop ging 2 naar Barendrecht en 1 had elf man ter beschikking tegen Nootdorp. Dat was dus heel karig. Sinds een week train ik de manschappen en staan er 32 man op het veld. Dat geeft me een heerlijk gevoel natuurlijk. De brokstukken vliegen er ook weer af op de training. Voor het moment missen we enkel nog Ronald Kuijt (geblesseerd), Sander van Duijn (geschorst nog twee duels) en Jeroen Haasnoot (vakantie). Daar staat tegenover dat Arjan Haasnoot weer fit is en Erwin de Ridder sluit donderdag ook weer aan. We gaan dus de goede kant op met de bezetting.”

Valken’68 start zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Zwaluwen’30. Van Staalduinen daarover: ,,En daarna gaan we naar ‘s-Gravenzande. Dit vind ik persoonlijk de twee best voetballende ploegen in deze afdeling. Pittig dus. Mochten we er op kwaliteit vanaf gaan dan moeten we ons in elk geval strijdbaar hebben getoond. Daar gaat het om. Valken’68 moet weer staan voor passie, strijd en beleving. Wanneer we dat elke week kunnen opbrengen, moeten we behouden kunnen blijven voor de eerste klasse. Doen we dat alles, maar gaat het dan nog fout dan kan je in elk geval zeggen dat we de eerste klasse voor het moment met opgeheven hoofd verlaten. We hebben na de gebeurtenissen op het trainersvlak met elkaar gesproken en voor iedereen is de boodschap in elk geval duidelijk. We gaan er vol voor en ik voel dat iedereen daarin mee wil.”