FC Rijnvogels heeft een druk programma voor de boeg. Zaterdag neemt het elftal van Hein van Heek het op de eigen Kooltuin op tegen Scheveningen, dinsdag ontvangt het in het kader van de KNVB Beker de profs van SC Cambuur en vier dagen later staat alweer een bezoek aan Ermelo, waar DVS ’33 als gastheer zal fungeren, op het programma. Met (vleugel)aanvaller Jop Verhagen blikken we niet alleen vooruit, maar kijken we ook terug op de bedroevende competitiestart van de Katwijkers.

Het wil namelijk nog niet erg vlotten met ‘FCR’ dit seizoen. De roodhemden begonnen aan het avontuur in de derde divisie met drie opeenvolgende nederlagen, en dat terwijl ze zich op de Kooltuin – gezien het programma – toch mogelijkheden toedichtten voor wat betreft een goede competitiestart. Tegen  Jong Almere City volgde weliswaar het herstel, in de vorm van een (geflatteerde) 4-2 zege, waardoor de rode lantaarn aan die beloftenploeg werd overgedaan. Maar na het 3-2 verlies bij IJsselmeervogels mag – of beter gezegd: móét – Rijnvogels zich toch weer hekkensluiter noemen.

,,Het loopt nog niet zoals we dat zouden willen”, merkt ook Verhagen (24) op. ,,Aan de goede wil en de inzet ligt het niet. We willen allemaal héél graag. Maar het komt er gewoon nog niet uit. Het oogt nog wat onsamenhangend. We krijgen ook heel veel tegengoals (vijftien inmiddels al, red.). Het is zaak om dat eerst terug te dringen en de organisatie op orde te krijgen. Dat ligt niet alleen aan de verdediging, want verdedigen begint voorin. De laatste twee wedstrijden zie je daarin trouwens wel progressie. Het is jammer dat je nipt verliest bij IJsselmeervogels, maar bij een bezoekje aan de Westmaat calculeer je dat natuurlijk wel een beetje in. We zijn daar zeker niet weggespeeld en er stond al meer een team. Die lijn moeten we doortrekken.”

 

De voorbereiding van Rijnvogels was overigens nog prima te noemen, met onder meer een 4-3 overwinning op tweede divisionist VVSB en een eclatante 6-0 zege op hoofdklasser Quick. Daarna kwam dus de klad erin en eigenlijk geldt dat ook voor het spel van Verhagen, die deze zomer overkwam van RKAVV uit Leidschendam. ,,We hadden een relatief makkelijke start, althans, op papier. ‘Hier valt wat te halen’, dachten we dan ook. Maar tegen VVOG en Odin ’59 liep het met de ploeg van geen kant en voor de wedstrijd tegen Huizen werd ik gepasseerd. Ik zag het op de training al aankomen. Op donderdag deden we een partijvorm en toen de hesjes werden uitgedeeld en ik er geen kreeg, wist ik genoeg. Dat was natuurlijk even slikken. Ik vond het vrij snel, maar het is de keuze van de trainer en die heb je te accepteren. De laatste weken moest ik het doen met invalbeurten. Een keer speelde ik helemaal niet, de week erna vijf minuten en tegen IJsselmeervogels kreeg ik een kwartiertje. Daarin geef je alles en probeer je je te laten zien. Lastig natuurlijk. Invallen is sowieso best moeilijk, want je moet meteen mee in het tempo van de wedstrijd.”

Met het drukke programma voor de boeg hoopt Verhagen weer wat meer speelminuten te krijgen. Ik heb dinsdag nog wel met onder 23 een hele wedstrijd gespeeld. Dat was wel even lekker. Je doet toch weer wat ritme op. Zaterdag krijgen we Scheveningen op bezoek. Dat wordt ook gewoon weer een hele lastige pot. Het is een stugge ploeg, met veel fysiek. Een sterk collectief bovendien. Eigenlijk waar wij naar streven. En dinsdag is natuurlijk gewoon een bonus. Jammer dat de wedstrijd al om vijf uur wordt gespeeld, maar hopelijk komt er desondanks toch veel publiek op af. Met RKAVV heb ik ook wel eens voor de ‘grote’ KNVB Beker gespeeld, maar dat was in de voorronde en daarin verloren we van Staphorst. Tegen een BVO – in dit geval Cambuur –  is natuurlijk toch anders. We hebben niks te verliezen en een hoop te winnen. Een stunt zit er altijd in. Dat hebben we vorig jaar met VVSB kunnen zien.”

jop-verhagen-24-aanvaller-small

Ondertussen hoopt Verhagen aan Van Heek op de trainingen en tijdens invalbeurten zijn ongelijk te bewijzen. ,,Ik had het niet helemaal verwacht, maar onze start was stroef en dan weet je dat een trainer wel eens andere keuzes kan gaan maken. Zeker bij een club als deze, met zo’n brede selectie. Bij RKAVV kon ik gerust een paar keer minder spelen en wist ik toch wel dat ik erin stond. Hier is de concurrentie moordend. Als je een steekje laat vallen, staat een ander al te popelen om jouw plekkie in te nemen. Natuurlijk, het is nooit leuk om op de bank te belanden. Het is een nieuwe situatie voor me. Je wordt er sterker van, zeggen ze. Je kunt in zo’n geval twee dingen doen: óf je laat je koppie hangen en gooit er met de pet naar óf je blijft met je borst vooruit lopen en gaat keihard knokken om je plaats terug te veroveren. Ik kies voor dat laatste en doe mijn stinkende best.”

Los van de sportieve malaise heeft de Leidschendammer het sowieso erg naar zijn zin op de Kooltuin. ,,En eigenlijk al vanaf de eerste dag. Ik ben heel goed opgevangen en we kunnen allemaal erg goed met elkaar opschieten. Het is écht een leuke groep. In de bus naar uitwedstrijden wordt er ook heel wat gelachen. Alleen na de wedstrijden is het de laatste tijd meestal wat minder gezellig. Vooral het eerste uur. Maar daar moet je ook niet in blijven hangen. We hebben gewoon een prima groep, die in de voorbereiding heeft aangetoond waartoe die in staat is. Als we de rust bewaren, gaat dat er zeker uitkomen. Vergeet niet: er zijn nog bijna dertig wedstrijden te gaan. We hoeven dus nog niet te wanhopen. Maar het is wel zaak dat we de komende weken punten gaan pakken en de lijn naar boven inzetten.”

Één voordeel: naar beneden hoeft FC Rijnvogels op dit moment niet te kijken.