Hoofdklasse B (zaterdag)- Twee weken voor het begin van de nacompetitie is FC Rijnvogels nog steeds op zoek naar hun vorm van het begin van de competitie. Tegen een gedreven ASWH had de formatie van trainer Hein van Heek op deze warme zaterdag in Hendrik-Ido-Ambacht weinig in te brengen en verloor verdiend met 3-1.

Dat de score niet nog verder opliep hadden de gasten uit Katwijk te danken aan sluitpost Peter Messemaker, die talloze reddingen verrichte en zelfs nog in blessuretijd oog in oog met invaller Billy Nzojyibwami als winnaar uit de strijd kwam. Een uitblinkende keeper is echter te weinig om aansprak te maken op een punt of meer. Bovendien verstapte middenvelder Pepijn Kooij zich in de 27e minuut lelijk en moest met een knieblessure het veld verlaten. Talent Leon Houwer, speler van het tweede van de Rijnvogels, viel zeer verdienstelijk in voor pechvogel Kooij. Van Heek zal hopen dat het meevalt met de blessure van zijn defensieve middenvelder maar het zag er helaas zeer ernstig uit. In de warming up had aanvaller Niels van Veen al aangegeven last te hebben van zijn rechter bovenbeen. De medische staf en de trainers van de vogels wilden geen risico nemen en lieten hem op de bank. De zorgen van Van Heek en zijn assistent Huig Hoek zijn met oog op de nacompetitie vandaag dus beslist niet kleiner geworden. Andreas Stam stond door de afwezigheid van Van Veen na maanden blessureleed weer eens in de basis.

ASWH 1 (Small)

Naast het blessureleed dat tegen het einde van de competitie de ploeg parten speelt geeft ook de huidige vorm van de Katwijkers te denken. Het hinken op twee gedachten, een mogelijke derde plek in de competitie en de nacompetitie doet de Rijnvogels blijkbaar geen goed. ASWH, dat bij winst in theorie de derde periode kon binnenhalen, begon tot in de haarpuntjes gemotiveerd. Al in de zevende minuut behoedde Messemaker met een reflex na een inzet van Gilmaro van de Werp de ploeg voor een vroege achterstand. Maar na nog wat kleinere mogelijkheden was het in de negentiende minuut wel raak voor de gastheren. Na eenvoudig balverlies van de Rijnvogels bij de eigen cornervlag kon David Almeida voorgeven en aanvoerder Mike van Dommelen koppend afronden.

ASWH probeerde door te drukken en stoorde de Rijnvogels al vroeg in de opbouw. De gasten kwamen hierdoor voor rust niet in het spel voor. Typerend was dat keeper Stef Doedée, die vandaag voor de 100e keer onder de lat van de thuisploeg stond, pas in de 42e minuut voor het eerst moest ingrijpen na een afstandsschot van Martin Onderwater. Aan de overkant viel nog voor de pauze de 2:0. Een scherpe pass van Lars Bossche door het hart van de verdediging van de Vogels vond Robin Mulder op randje buitenspel. Mulder legde onzelfzuchtig breed op de meegelopen Rutger de Bos die geen moeite had het lege doel te vinden. Een uiterst slecht moment voor de Rijnvogels vlak voor de pauze.

ASWH 4 (Small)

Toch kwam er een ander Rijnvogels uit de cabine. Er werden nu meer duels gewonnen en gelijk volgden er kansen. Nadat Rob Zandbergen na een goede pass van Andreas Stam nog keeper Doedée op zijn weg vond was het Martijn Tjon-A Noek die bij de aansluitende corner na goed doorzetten van Pieter van der Breggen een gaatje zag en de bal binnen schoot. De wedstrijd was ineens veel meer in evenwicht dan voor rust. En Rijnvogels wilde meer: bij een snelle combinatie over rechts speelde Onderwater in op Rob Zandbergen die de bal panklaar aflegde voor van der Breggen. Diens schot ging maar net over. Van echt aandringen van de Vogels kon trouwens geen sprake zijn. De betere mogelijkheden waren nog steeds voor de gastheren. Maar pas als Van Heek een kwartier voor tijd nog meer risico nam en Sander van der Gugten als stormram voorin bracht en achterin één op één liet spelen wist ASWH vlak voor tijd door weer Van Dommelen de bevrijdende 3-1 te scoren.

ASWH 8 (Small)

De thuisploeg heeft gedaan wat het moest doen maar omdat Quick Boys en Noordwijk er eveneens met de volle buit van doorgaan is de periodestrijd nog steeds niet beslist. Volgende week moet ASWH naar Noordwijk en zal naast het kampioenschap ook de beslissing over de derde periode in de Hoofdklasse B vallen. De Rijnvogels sluiten de competitie thuis af tegen Zwaluwen en zullen proberen met een goed gevoel een week later het tweeluik tegen een ploeg uit Hoofdklasse C in te gaan.

Auteur: Frank Schmermbeck