Eerste klasse B (zondag)- Naarmate de zomer vorderde leken zich donkere wolken samen te pakken boven FC Boshuizen. Steeds meer spelers, en zeker niet de minsten, verkozen elders te gaan voetballen. Af en toe werden ook namen bekend van nieuwkomers, maar het ging vooral om jonge, onervaren spelers. De volgers van de Leidenaren hielden hun hart vast. Vorig seizoen werd promotie op het laatste moment tegengehouden door een sterk SJC. Dit jaar, zo werd gevreesd, was lijfsbehoud het voornaamste doel. Tot dusver hebben de zwartkijkers het volledig mis. Er werd slechts verloren van absolute kampioenskandidaat Leonidas, maar ook de lastige uitwedstrijd tegen Olympia werd knap gewonnen.

20160925_1527331

,,Daar ben ik heel blij mee”, zegt Christian Cabrera Ortega. ,,De vorige seizoenen kwamen we niet verder dan een gelijkspel en nu winnen we. Inmiddels staan we op een keurige tweede plek. Wie had dat gedacht?” Gemakkelijk kwam de zege echter niet tot stand. ,,De eerste helft waren de kansen fifty-fifty”, gaat Ortega verder. ,,Olympia heeft een goede ploeg en we mochten niet klagen dat we met 0-0 de rust haalden. De 0-1 van Ronnie de Roode kwam op een mooi moment, namelijk niet te ver voor tijd.”

Trainer Steef Roodakkers  hierover: ,,Ronnie was amper in het veld toen hij scoorde.  Er ging een werkelijk fantastische combinatie met Mike Bekooij aan vooraf compleet met een hakballetje. De Roode dwong met zijn doelpunt Olympia tot een meer aanvallende speelstijl. Wij kregen de ruimte en hadden daar ook succes mee. Brayan Caicedo Mosquera had een paar weergaloze acties in huis en draaide zijn rechtstreekse tegenstander dol. Hij was vandaag onze meest dreigende aanvaller.”

20160925_1527431

Het laatste Leidse doelpunt kwam uit een strafschop. De in Las Palmas geboren middenvelder Ortega nog eens: ,,Onze tweede kwam weliswaar uit een penalty, maar die was wel onomstreden. Een doorgebroken speler neerleggen betekent rood en een penalty. Mike Bekooij benutte de elfmeter. Olympia moest zo eindelijk eens de overwinning aan ons laten. De laatste twee jaar hebben we daar gelijkgespeeld, dus dit voelt goed.”

Ook Roodakkers is vanzelfsprekend zeer in zijn nopjes. ,,We hebben een groep van zestien gelijkwaardige spelers en de concurrentie is groter dan vorig jaar. Misschien hebben mensen hun wenkbrauwen gefronst bij het horen van de namen van de nieuwe spelers, maar die hebben niet verder gekeken dan hun neus lang is. Wij zijn echt niet over een nacht ijs gegaan. We hebben die jongens meerdere malen bekeken, we hebben met elkaar en hen  gepraat en nu hebben we een uitgebalanceerde groep van jong en oud.”

20160925_1527411

Ortega voetbalt al een paar jaar onder Roodakkers en is inmiddels een der ‘veteranen’. ,,Hij, Jesper Neuteboom en ook Mike voetballen nu drie jaar bij me en het zijn gouden gasten. Ze weten wat ik wil en op het veld zijn het ook leiders voor die jonge knapen. Als je vandaag ziet hoe een achttienjarige jongen als Kauzi Nomen staat te buffelen kan ik daar van genieten. Ver vooruitkijken wil ik niet. Volgende week is er weer een wedstrijd en die staat weer op zichzelf. We zullen ongetwijfeld wel eens op ons gezicht gaan, maar dit was al weer mooi.”

Ortega is het helemaal eens met Roodakkers. ,,We moeten nu niet ineens te hoog van de toren blazen en gaan voor een plaats bij de beste vier of zo. Gewoon gaan voor de volgende winst, liefst aankomend weekend is onze simpele doelstelling.”

Olympia-Boshuizen 0-2 (0-0). De Roode 0-1, Bekooij 0-2 (pen).

Basisopstelling FC Boshuizen: Rosendaal, Maria, Nomen, B.J.Neuteboom, J.Neuteboom, Zandbergen, Beijersbergen, Kluivers, Cabrera Ortega, Caicedo Mosquera, Bekooij.