Na een periode van sportieve duisternis schijnt er weer licht in voetbalstad Valkenburg. In een wedstrijd vol passie en strijd werden de punten gedeeld met subtopper Zwaluwen ‘30 (1-1). Een prettige opbrengst na een reeks kleurloze wedstrijden. ,,Dit Valken ’68 gaat niet degraderen”, aldus een zelfverzekerde Joeri Driebergen.

De chemie tussen hoofdtrainer Gerard de Geus en de spelersgroep leek hersteld totdat het bestuur vorig weekend alsnog op de alarmknop drukte. Na een armoedige serie wedstrijden (drie zeges in dertien duels) werd besloten het dienstverband met De Geus tussentijds te verbreken. Maandag jl. werd de afscheidsbrief door beide partijen ondertekend. Niet veel later werd bekend gemaakt dat Jaco van Staalduinen, trainer van de reserves, de honneurs tot aan het einde van het seizoen zal waarnemen. Met als belangrijkste opdracht de kwakkelende Valkenburgers in veilige haven te loodsen.

Toegegeven, het ‘nieuwe’ Valken ’68 maakte een frisse indruk, speelde met bravoure en schuwde de duels niet. Alsof het besef was doorgedrongen bij de spelers dat er nu echt iets moet gebeuren om het degradatiespook af te wenden. De enige opvallende naam in de basisformatie was Joeri Driebergen. Normaliter spelend in de defensie bij het tweede elftal en nu als puntspeler ingezet in het vlaggenschip. Een positie die hij eerder innam in de jaren dat Andries Wendt de scepter zwaaide op sportpark ’t Duyfrak. ,,Van Staalduinen weet wat ik kan en ik ben blij dat ik nu de kans krijg”.

Versnelling

Dat de ranglijst niet altijd de waarheid spreekt werd door Sven Boonstoppel haarfijn duidelijk gemaakt. De thuisclub zette de bezoekers meteen met de rug tegen de muur met een snelle voorsprong tot gevolg. De vrije trap van Boonstoppel was een juweeltje en Zwaluwen ’30 goalie Joey Potveer had het nakijken (1-0). Voor de ‘Vogels’ het sein om de koers te verleggen en een versnelling hoger te schakelen. De gevaarlijke Kelvin Grent was in een tijdsbestek van vijf minuten tweemaal dicht bij de gelijkmaker maar Valken ’68 doelman Erwin van der Nagel reageerde alert. Aan Valken ’68 zijde miste Boonstoppel nog een grote kans na goed voorbereidend werk van Robbert van Delft.

In een rommelige tweede helft daalde het spelniveau maar de spanning gaf het duel tot het laatste fluitsignaal glans. Nadat Guilermo Pengel een uitgelezen mogelijkheid miste, leek Dick van der Toorn de wedstrijd in het slot te gooien. Arbiter Annegarn keurde het doelpunt echter af vanwege buitenspel. Het leidde tot een opstootje waarbij Zwaluwen ’30 doelman Potveer op de bon werd geslingerd en Driebergen door enkele oververhitte Hoornse spelers naar de grond werd gewerkt.

Een kwartier later luidde een dubieuze handsbal alsnog de gelijkmaker in. Een vuurpijl van Kelvin Grent ketste af op de arm van Herman Binnendijk, waarna de Noordwijkse leidsman naar de strafschopstip wees. Ivo Rottiné, ex-Katwijk en ex-Rijnsburgse Boys, rondde het cadeautje koelbloedig af en stelde daarmee een punt veilig. Voor de thuisclub een ‘bonuspunt’ na een tijdperk van sportieve malaise. En misschien nog wel belangrijker: het geeft de spelersgroep een flinke stoot vertrouwen richting de beslissende fase van de competitie.

Volgende week stapt Valken ’68 in de bus naar FC ’s Gravenzande. Zonder Arjan Haasnoot en Mark van der Plas (beiden geschorst na vierde gele kaart) en Lex Heemskerk. De Rijnsburger kreeg vlak voor tijd een rode kaart voorgeschoteld na een grove charge op de enkels van Guilermo Pengel. Jeroen Haasnoot is pas in februari beschikbaar in de achterste linie en dus wordt het puzzelen voor Van Staalduinen. ,,Maar deze pot geeft een boost. Ik verheug me nu al op de volgende wedstrijd. En zeker op de thuiswedstrijden die we nog voor de wielen krijgen. Zo spelend wint geen tegenstander hier meer van ons.”

Valken ’68: Van der Nagel, Heemskerk, Van der Plas, Arjan Haasnoot, De Mooy, Binnendijk,  Van der Toorn (74. De Ridder), Schaap (74. Van Klaveren), Van Delft, Driebergen (85. Van Rijn) en Boonstoppel.