Wekelijks wordt een wedstrijd tot Krakerrr van de Week benoemd. Soms worden er zelfs twee wedstrijden uitgevist. Daarbij kan het gaan om een topper bovenin, een stadsderby, een streekderby, een wedstrijd met een rijk verleden of en tweestrijd in de onderste regionen van de ranglijst. Onze redactie tracht alle bij LAV aangesloten clubs af en toe nadrukkelijk in de schijnwerpers te zetten, nog meer dan dus al het geval is. Deze week is er gekozen voor een kraker in 1B op zaterdag. Een gevecht rondom de degradatiestreep: Voorschoten’97-Vitesse Delft.

img_0321-small

In de eerste klasse B leed Voorschoten ’97 afgelopen zaterdag een pijnlijke 4-1 nederlaag bij hekkensluiter Neptunus-Schiebroek. Door dit resultaat namen de geel-groenen de rode lantaarn over van de formatie van coach Rob Jacobs. Komend weekend is Vitesse Delft te gast op sportpark Adegeest. ,,Als we allemaal spelen zoals we kunnen, weet ik zeker dat we de drie punten binnenhalen”, kijkt linksback Donovan Valies vooruit.

De 24-jarige Amsterdammer is bezig aan zijn eerste jaargang in Voorschoten. ,,Vorig seizoen kwam ik uit voor JOS Watergraafsmeer in de hoofdklasse, alleen gaf men mij daar niet al te veel speelminuten. Via een ontmoeting met Paul van der Zwaan, met wie ik goed overweg kon in de tijd dat ik bij UVS voetbalde, kwam ik in contact met Voorschoten’97. Hij vertelde me dat het een leuke vereniging is en dat het voor mij misschien goed zou zijn om even een stapje terug te doen om meer aan spelen toe te komen en zo het plezier terug te krijgen Na een gesprek bij de club heb ik de overstap gemaakt”, aldus Valies.

Alhoewel de resultaten tot nu toe tegenvallen, heeft de verdediger geen spijt van zijn transfer. ,,Er zijn veel nieuwe spelers gekomen. We vormen met elkaar een leuke groep. Ik ben hier ook prima ontvangen. We communiceren goed met elkaar. En van de trainer krijg ik veel vertrouwen. Ik vind Voorschoten een mooie club.”

Als linksachter wil Valies zijn steentje bijdragen om die ,,mooie club” een aantal plaatsen hoger op de ranglijst te doen belanden. ,,Ik speel nu dan wel als linkerverdediger, maar ik was eigenlijk altijd linksbuiten. Dat veranderde bij UVS. Daar begon ik ook als linkerspits, maar toen de linksback geblesseerd raakte schoof ik door naar achteren. Dat pakte zo goed uit dat ik op die positie gehandhaafd werd. Maar ik vind het nog steeds heel leuk om, als het even kan, naar voren op te stomen. Alleen komt dat in de praktijk van ons 4-4-2 systeem jammer genoeg niet al te vaak voor.”

zaterdagselectie-small

Tegen Neptunus-Schiebroek, dat voor het treffen met de brigade van trainer André Lourens  nog geen enkele overwinning boekte, kwam van Valies’ offensieve dadendrang weinig terecht. ,,We hadden de donderdag ervoor heel scherp getraind en we begonnen ook vol vertrouwen aan de wedstrijd. Alleen het pakte allemaal verkeerd uit. We wilden heus wel, maar het lukte gewoon niet. Zij leverden meer strijd en wij waren slordig. Een slordigheidje van mij kostte ook nog eens een doelpunt. Ik kreeg door om de bal terug te spelen op m’n keeper, maar er zat een mannetje tussen. We probeerden ook te veel op safe te spelen en om te winnen moet je wellicht risico’s durven te nemen. Hoe dan ook, we moeten deze wedstrijd maar gauw vergeten en vooruit gaan kijken.”

In het dagelijks leven is Valies werkzaam bij Foot Locker in hartje Amsterdam. ,,Volgend jaar wil ik weer gaan studeren, maar ik ben er nog niet uit welke studie ik dan wil gaan volgen”, vertelt hij. Of hij komend seizoen ook nog bij Voorschoten actief zal zijn, is evenmin duidelijk. ,,Ik heb het hier heel goed naar m’n zin, al heb ik wel de ambitie om het nog eens hogerop te proberen. Maar ik bekijk het altijd van seizoen tot seizoen. Voorlopig maar eens zien hoe we de aansluiting naar de middenmoot kunnen bewerkstelligen. Dat moet zeker kunnen. Onze selectie bestaat uit allemaal goede voetballers, bijna allemaal nieuw bij Voorschoten. We moeten als team nog groeien. We moeten weten wat we van elkaar kunnen verwachten, zowel in balbezit als bij balverlies. En vertrouwen hebben in elkaar. Gelukkig is de groep nu bijna helemaal fit. Door blessures en schorsingen hebben we vaak in wisselende samenstelling gespeeld. Ik weet zeker dat, als we meer op elkaar zijn ingespeeld, we voor verrassingen gaan zorgen. Voor de winterstop hoop ik dat we sowieso nog vier punten pakken.”

Dat laatste zou dan moeten gebeuren in de duels met Vitesse Delft, dat afgelopen weekend via een gelukkige zege (2-1) op ARC een beetje afstand nam van de degradatiezone, en de op de vierde plek genoteerde amateurs van Feyenoord. ,,Ik ken de ploegen in onze klasse niet, maar het lijkt erop dat iedereen van iedereen kan winnen”, stelt Valies.

Opmerkelijk is dat zijn equipe tot nu toe alleen punten (zeven) in eigen huis behaalde. ,,Hoe dat komt kan ik echt niet verklaren. Wat ik wel weet is dat we deze week gewoon keihard gaan trainen en er dan komende zaterdag met vertrouwen in elkaar voor de volle honderd procent voor moeten gaan”, besluit Valies.

img_0332-smallimg_0321-small