In de eerste klasse B strijden FC Boshuizen en IFC om de titel. De twee teams hebben een straatlengte voorsprong op de rest. In januari hoopte coach Steef Roodakkers al dat het verschil tussen zijn ploeg en IFC één punt zou blijven: ,,Misschien dat we dan thuis kunnen toeslaan.” Komende zondag is het zo ver. Met één punt achterstand ontvangen de Leidenaren de koploper. ,,We gaan volle bak voor de winst”, stelt aanvoerder Michael Schouten.

Eerder dit seizoen bleek de formatie uit Hendrik-Ido-Ambacht duidelijk te sterk. Medio oktober zegevierde het gezelschap van trainer Jack van den Berg op sportpark Schildman met maar liefst 6-0. ,,Het was zo’n wedstrijd waarin bij hun alles meezat en bij ons alles tegen. Binnen twintig minuten stonden we met 3-0 achter en was de wedstrijd beslist. Het is een sterk team. Ze hanteren 4-4-2,  moeilijk om tegen te spelen. Je kunt dan geen koppeltjes maken. Uit hebben wij het geprobeerd met een 3-4-3 systeem om dan op het middenveld één op één te krijgen. Verder hebben zij twee heel goede spitsen, tegen ons dodelijk in de afronding. Het wordt voor ons sowieso puzzelen, want we missen Jesper Neuteboom en Rick Arnoldus. Zij liepen zaterdag tegen hun vierde gele kaart op en zijn allebei geschorst. Dat komt slecht uit, want we hebben een smalle selectie. Maar goed, we hebben gelukkig nog wel een paar prima spelers achter de hand. Met de trainers maar eens praten hoe we het gaan oplossen”, vertelt de 24-jarige Schouten.

Afgelopen weekend zag het er lange tijd naar uit dat de marge tussen de titelgegadigden zou worden vergroot. Het op verzoek van opponent VOC  zaterdag afgewerkte duel leek voor Boshuizen op een 2-2 remise uit te draaien. ,,We startten slecht en kwamen tegen de verhouding in met 0-1 voor. Daarna werd het echter 2-1 en kwamen we terug tot 2-2. Vlak voor tijd scoorden we pas 2-3, waarna het in de extra tijd nog 2-4 werd. Een gelijkspel zou terecht zijn geweest. Zelf heb ik ongeveer een uur gespeeld. Op de training ervoor was ik door m’n enkel gegaan. Ik hoop het komende zondag langer vol te houden, maar als het niet gaat houdt het op. Die enkel moet nog langer mee.”

Michael Schouten Boshuizen zo

De in Leiderdorp woonachtige Schouten is bij de geelhemden een belangrijke speler in de middenlinie. ,,Ik denk dat ik vooral aanvallend een steentje bijdraag, maar ik ben ook niet te beroerd om veel meters te maken. En ik zet ook een beetje de lijnen uit op het middenveld.”

Ook buiten het veld wijst hij anderen – in zijn baan als rijinstructeur – de weg. De route die hem anderhalf jaar geleden naar Sportpark Boshuizerkade leidde ging via Rotterdam en Noordwijkerhout. ,,Van m’n tiende tot eenentwintigste heb ik bij Sparta gevoetbald. Zo heb ik nog drie interlands gespeeld in Oranje onder 16. Bij Sparta kreeg ik op een gegeven moment een contract. Dan moet je daarna binnen twee jaar doorbreken. Door allerlei omstandigheden is dat niet gelukt en vervolgens werd mijn contract niet verlengd. Daarna ben ik bij VVSB beland. Natuurlijk heb ik ze voor de beker zien spelen. Daar had ik misschien bij kunnen zijn, ging door me heen.”

Na een jaartje bij de Voetbal Vereniging Sint Bavo verkaste Schouten naar FC Boshuizen. Hij trof er een bijna totaal vernieuwde selectie aan en werd meteen aanvoerder. Na een jaargang waarin het vanuit de hoofdklasse gedegradeerde Boshuizen als zesde eindigde is er Schouten en de zijnen nu veel aan gelegen het verloren gegane terrein terug te winnen. ,,In eerste instantie was dat niet onze doelstelling, maar nu we er zo voor staan moeten we er vol voor gaan. We zijn ook vol vertrouwen, zeker thuis. We hebben aan de Boshuizerkade alles nog gewonnen. Misschien vinden we het onbewust toch prettiger om in eigen omgeving te spelen. Of de tegenstander komt hier met een slecht gevoel naar toe. Hoe dan ook, aan een gelijkspel hebben we niets. Dan heb je het niet meer in eigen hand. Natuurlijk komen we – mochten we niet kampioen worden – in de nacompetitie terecht, maar dan wordt het erg lastig. Voor 24 ploegen zijn maar twee plekken in de hoofdklasse beschikbaar. Liever dus maar rechtstreeks promoveren.”

Op welk niveau Boshuizen komend seizoen ook speelt, de ploeg zal een aantal vaste waarden  missen. Topscorer Mehmet Güngör verhuist naar Ter Leede, Rick Arnoldus zoekt zijn heil bij Katwijk, Lars van Bommel keert terug naar Valken’68 en ook goalie Dennis van Rosendaal gaat de club verlaten. ,,Er moet de komende periode nog heel wat gebeuren. Je raakt zo vier goede, ervaren spelers kwijt. Zelf heb ik de intentie hier te blijven, tenzij er natuurlijk een hele mooie club komt met hele goede papieren. Maar daar reken ik niet op. Straks ben ik met m’n vierentwintig jaar hier de enige ervaren speler. Dat lijkt me niet de bedoeling”, besluit Schouten.

Schouten heeft een tik gehad, maar bovenal nekt kramp de ex-VVSB'er