Volgende week trapt Voorschoten’97 ook af voor deel 2 van de competitie. Tegenstander is dan ARC, dat eerder in Alphen met 1-0 aan het langste eind trok. Het verschil tussen de ploegen van Dick-Jan Ente en Frank Bloemheuvel op de ranglijst bedraagt twee punten, ook nu in het voordeel van de Alphenaren. Voorschoten’97 werd in de weken voor de winterstop teruggeworpen van de koppositie naar een zesde plaats. Toch heeft Ente reden om content terug te kijken op een heel behoorlijke eerste seizoenshelft.

De trainer die bezig is aan zijn eerste seizoen op sportpark Adegeest daarover. ,,Onze voorbereiding was ronduit slecht, maar daarna duurde het niet lang voordat de puzzelstukken in elkaar vielen. De punten kwamen met bakken binnen en opeens waren we de koploper. Dan ontstaat een nieuwe situatie, waarin spelers om moeten gaan met die druk en het feit dat je dan door elke tegenstander wordt opgejaagd. Uiteindelijk staan we halverwege op een plek waar we denkelijk thuishoren. De belangrijkste winst is geboekt in de speelwijze en het invullen van de wensen daaromtrent. Daar kunnen we verder mee.”

Ente wil niet te ver vooruit kijken, maar de eerste doelstelling staat hem helder voor ogen. ,,We moeten ons eerst veilig spelen. Dan valt die druk weg en van daaruit kunnen we zien waartoe we nog verder toe in staat zijn. Eerst moet Voorschoten’97 een stabiele eersteklasser worden, ver weg van degradatievoetbal. Dat ziet er dus vooralsnog prima uit. Op termijn is het de bedoeling om weer eens een stap naar boven toe te maken. Maar daar moeten we ons nu helemaal niet mee bezighouden.”

Voorschoten’97 bleef tijdens de winterstop in eigen land. ,,We zijn vorige week met de groep in Utrecht geweest. Een uitstekend weekend waarin er geen bal aan te pas is gekomen. De sfeer was uitstekend en de groep heeft lol gehad. Ik vind het ook onzin om een trainingskamp te beleggen in het buitenland. Ik zie daar de meerwaarde niet van. Als je maar iets doet met de groep om aan teambuilding te werken. Maar daar hoef je echt niet voor de lucht in.”

Over de fitheid van zijn manschappen hoeft Ente zich momenteel geen zorgen te maken. ,,We kunnen vanaf volgende week sterk voor de dag komen, als het tenminste doorgaat. Enkel is Richard Guffens nog niet van de partij. Deze aanvaller sluit begin februari weer aan. Natuurlijk kunnen we zijn kracht goed gebruiken, maar ik ben een trainer die kijkt naar de spelers die hij wel tot zijn beschikking heeft. Met Richard hebben we wel regelmatig contact gehad. Hij heeft er weer zin in na zijn buitenlandse avontuur.”

Voor de winterstop was er wat ‘gedoe’ met vleugelaanvaller Remy Constancia. Daarover wil Ente kort wat kwijt. ,,Remy is Remy. We hebben met hem gesproken en we zijn er prima uitgekomen. Hij zit gewoon weer bij de groep. Elke speler heeft nu eenmaal een eigen karakter en het is de uitdaging voor de staf om daar goed mee om te gaan. We moeten het ook niet groter maken dan het is. Er is dus niets aan de hand en we gaan met zijn allen dezelfde kant op.”

,,Of ik volgend seizoen ook nog de trainer ben van Voorschoten’97? ,,Als het goed is, worden de eerste gesprekken met mij deze week gevoerd. Eerst moeten de spelersgroep en het bestuur eruit zijn wat ze willen. Daar hoor ik dus spoedig meer over. Ik ben een nuchter type. Ik zie en hoor het wel.”

Voorschoten’97 oefende vorige week tegen UVS en kwam in dat duel niet verder dan 2-2. Afgelopen zaterdag werd een andere tweedeklasser wel verslagen. RCL moest er met 6-2 aan geloven. ,,In de eerste helft liep het stroef bij ons, maar daarna begon het beter te lopen en liepen we weg. Het is logisch dat we weer even moesten wennen, ook al omdat je als trainer weer wat anders uitprobeert. Bovenal was het een nuttig potje voor ons. We zullen gretig voor de dag komen tegen ARC. Revanche van de eerder geleden nederlaag? Dat zegt me niet zoveel. De tegenstander vind ik niet zo belangrijk. Als trainer kijk ik naar mijn eigen team.”