Wordt het sportjaar 2016 een unieke bladzijde in de Katwijkse voetbalgeschiedenis? Op sportpark de Krom staan alle seinen op groen voor een snelle toegang tot de Tweede Divisie. Quick Boys ligt op titelkoers in de hoofdklasse B terwijl FC Rijnvogels reeds verzekerd is van deelname aan de nacompetitie. Rijnsburgse Boys en Valken ’68 maken zich op voor een inhaalrace na de valse start in de eerste seizoenshelft. In deze bijdrage worden FC Rijnvogels en Valken’68 uitgelicht.

Voetballadder

Terwijl Rijnsburgse Boys droomt van de Tweede Divisie fantaseert FC Rijnvogels over de topklasse. Met het binnen hengelen van de eerste periodetitel is de sleutel tot de nieuwe voetbalkamer opeens heel dichtbij. Na een uitmuntende reeks wedstrijden liep het elftal van succestrainer Hein van Heek mee in de pas van Quick Boys en Noordwijk. Aanvoerder Sander van der Horst is trots op de huidige derde plaats maar meent dat FC Rijnvogels zich niet rijk moet rekenen. ,,We moeten reëel zijn. Meedoen om de titel wordt lastig. Er is nu een gaatje geslagen van zes punten. Natuurlijk gaan we iedere week voor een driepunter en proberen we zolang mogelijk de aansluiting met de kopploegen te behouden.”

Met spelers uit de regio en een trainer die prima past bij de cultuur van de vereniging zette FC Rijnvogels de voorbije jaren flinke stappen op de voetballadder. Inmiddels is de verenigingsnaam een toonaangevend merk in het voetballandschap hetgeen een aanzuigende werking heeft op spelers die een nieuwe uitdaging zoeken. Zo wist de technische staf vorige week het talent Jop Verhagen (RKAVV) aan zich te binden. Deze week zette Mart Spierdijk, nu nog verbonden aan Katwijk, zijn krabbel onder een verblijf straks aan de Eerste Mientlaan. Van der Horst, kind van Quick Boys, koos enkele jaren geleden ook voor de Kooltuin en staat nu op de drempel van de topklasse. Van der Horst: ,,We zijn pas halverwege. De topklasse is nog geen issue binnen de spelersgroep. Je hoort natuurlijk wel dat het nu slechts om twee duels gaat, maar die gedachte leeft ook bij de andere teams. Eerst goed dit seizoen goed afmaken en dan rustig afwachten wie we gaan loten.”

Medio mei wordt duidelijk wie FC Rijnvogels gaat treffen in misschien wel de belangrijkste wedstrijdreeks ooit voor de nog jonge fusieclub. Als het aan Van der Horst ligt worden in de aanloop naar het sportieve toetje geen concessies gedaan aan de speelstijl en basisopstelling. ,,We moeten vooral in het ritme blijven. En dat doe je vooral door zoveel mogelijk met de basis te spelen. Uitgezonderd spelers die niet topfit zijn of dicht tegen een schorsing aanzitten. En als ik in een inschatting maak, denkt de trainer er nagenoeg hetzelfde over.”

Zaterdagmiddag vliegen de Vogels naar Rijswijk. Op het low-budget kunstgras van Haaglandia/W wordt het startschot gegeven voor de tweede ronde. ,,Ze gaan ongetwijfeld knallen na de oorwassing (6-1) die ze in Katwijk kregen. Het is daar lastig voetballen; Quick Boys wist er ook ternauwernood te winnen”, besluit Van der Horst.

Treurnis

Bij de kleinste voetbalvereniging in de gemeente, Valken ’68, is de stemming bedrukt. Met drie zeges en een twaalfde plaats is de huidige rangschikking in de eerste klasse B is een toonbeeld van treurnis. Na een behouden afvaart raakte het schip van kapitein Gerard de Geus al snel het spoor bijster. Een waslijst aan blessures en meerdere schorsingen waren er mede debet aan dat de Valkenburgers in een situatie van sportieve armoede geraakten. Verdediger Lex Heemskerk hoopt dat de ommekeer niet lang op zich laat wachten. ,,Op een bepaald moment zijn we in een negatieve spiraal terechtgekomen. Na het trainingskamp zijn we weer fris in het hoofd en moeten we snel het verloren terrein goedmaken.” Dat de matige prestaties van het vlaggenschip het opportunisme op ’t Duyfrak hebben aangewakkerd bleek uit de mededeling dat reeds na één seizoen alweer afscheid wordt genomen van de trainer. Katwijker Arie van Duijn, nu nog actief bij Quick Boys, is inmiddels aangesteld als de nieuwe generaal van het rood-gele leger. Heemskerk: ,,Het is zowel voor de club als de spelersgroep prettig dat er duidelijkheid is richting het nieuwe seizoen. Voor nu geldt dat we er samen belang bij hebben dat we het seizoen goed afsluiten. Op basis van die gedachte gaan we de komende weken op jacht om lijfsbehoud zeker te stellen.”

Dit weekend opent Valken’68 het sportgala tegen subtopper Zwaluwen ’30. In Hoorn werd destijds een nipte 2-1 nederlaag geleden. Volgens Heemskerk zijn er maar weinig wedstrijden geweest  waarin de Valkenburgers echt met de rug tegen de muur zijn gezet. ,,Als je het mij vraagt hebben we genoeg kwaliteit in huis. Bij aanvang van het seizoen heeft de selectie nog een flinke kwaliteitsimpuls gekregen. Ik wijt het enerzijds aan teveel persoonlijke fouten. En we zullen met meer vertrouwen het veld op moeten stappen en uitstralen dat we willen winnen.”

De komende weken worden derhalve cruciaal want een terugkeer naar de tweede klasse is een schrikbeeld dat niemand onder ogen wil zien. Als het Heemskerk ligt hoeven de supporters zich geen zorgen te maken. ,,De mensen in Valkenburg kunnen rustig gaan slapen.”

Jaap Kloos (presentator en verslaggever bij RTV Katwijk Sport en verslaggever bij Leidenamateurvoetbal).

Note redactie: Na het insturen van dit artikel werd bekend dat trainer De Geus tussentijds is vertrokken bij de Valkenburgers. Dit na goed overleg met het bestuur. Met opvolger tussenpaus Jaco van Staalduinen werd vervolgens al gesproken voor deze website. Zie elders het interview.