Hoofdklasse B (zaterdag) – ,,Man, ik heb kippenvel op mijn rug bij die ontlading van spelers en alle meegekomen supporters na het laatste fluitsignaal van die gele kanariepiet. Ook al hadden we thuis in een perfecte pot met 3-0 van Rijnvogels gewonnen, ze staan niet voor niets op die mooie derde plek en zijn periodekampioen geworden. En onze laatste pot thuis met 3-3 tegen nummer laatst, ik kon wel janken bij thuiskomst bij moeder de vrouw. Dan sluipt er toch wat twijfel in mijn Quik Boys-lijf voor deze lastige uitwedstrijd. Maar met de uitslag 0-2 en zeker het vertoonde spel ben ik in mijn nopjes. Op naar het kampioenschap!”, aldus deze emotioneel bewogen oudere Quick Boys-supporter.

FCR-QB BIJ002 (Small)

Het jaartal 2004 heeft iedereen met blauwwit bloed in de Katwijkse aderen nog altijd op het netvlies staan met toen het klasse-, zaterdag- en ook nog het algemeen landskampioenschap bi de amateurs. Wordt er na twaalf jaar weer een nieuw kampioenschap aan toegevoegd om dan ook eindelijk naar de Topklasse (straks derde divisie genoemd, red.) door te stromen? Dé klasse waar deze club qua ambitie, grootte en uitstraling minstens thuishoort en al jaren naar hunkert. Bij aanvang van dit duel was Quick Boys in deze zaterdag hoofdklasse B koploper met 48 punten, gevolgd door Noordwijk met 44 punten en FC Rijnvogels met 41 punten. De Quick Boys-supporter voor dé Katwijkse dorpsderby van dit seizoen: ,,Zouden we hier op het berengezellige sportpark ‘de Kooltuin’ verliezen dan zit Noordwijk direct in onze nek te hijgen en kan Rijnvogels er ook weer in gaan geloven. Ik lig nu al badend in het zweet in mijn mandje vannacht als dat werkelijkheid wordt.”

FCR-QB BIJ003 (Small)

Maar na een kleurrijke entree van de beide teams voor pakweg drieduizend supporters, waar eerst de meeste blauwwitte en rode slierten door de vele stewards van het veld werden geveegd, de gekleurde rookpluimen waren opgetrokken en de pupil van de week Chris Rietveld van de E6 Quick Boys-doelman Raymon Kuipers kansloos liet, was er eerst een mooi moment. De vierjarige Lucas van der Plas, gehuld in een Quick Boys-tenue was de tweede pupil van de week namens Stichting Juul. Op het sportpark werd deze stichting met hun vele goede werk bij alle aanwezigen door de thuisploeg onder de aandacht gebracht. Een duidelijk maatschappelijk signaal, voetbal is meer dan tegen een balletje trappen.

FCR-QB BIJ004 (Small)

Na het eerste fluitsignaal van de net als zijn assistenten in het geel gehulde scheidsrechter Serik uit Deventer waren het de bezoekers die overtuigend balbezit hadden. En in de vierde minuut was het goalgetter Yordi Teijsse die de half gestompte bal door Rijnvogels-doelman Peter Messemaker na een hoge voorzet van rechts en een klutssituatie voor het doel makkelijk kon intikken, 0-1. Dat was voor hem nummer 23 alweer dit seizoen. Daarmee neemt hij alleen al de helft van de blauwwitte doelpuntenproductie voor zijn rekening. ,,Die jongen is onbetaalbaar voor zijn team en ons als supporters”, aldus de Quick Boys-supporter. Het was in de 11e minuut dat dezelfde Teijsse uit een schitterende pass van de technisch begaafde middenvelder Milan Hoek vanaf elf meter de bal net naast kopte.

FCR-QB BIJ005 (Small)

Wat Rijnvogels deze eerste helft betrof, was het meestal een gevalletje van ‘net niet’. Er werd hard gewerkt, maar de combinaties verliepen niet echt vloeiend. De meeste dreiging kwam nog van de zeer beweeglijke voorhoedespeler Niels van Veen. Bij de uitploeg was het de jonge linksback Joey Ravensbergen die met zijn rushes naar voren voortdurend voor dreiging zorgde. Zo werd zijn perfecte voorzet in de 21e minuut net naast gekopt door… weer die dekselse Teijsse. De thuisploeg had de eerste helft duidelijk moeite om in het juiste spel te komen. Maar Quick Boys lukte het ook niet om de genadeklap uit te delen middels een tweede treffer.

FCR-QB BIJ020 (Small)

Bedenkelijke gezichten bij alle thuissupporters toen twee minuten voor de rust aanvaller Mitchel Beijerbergen geblesseerd uitviel. De Quick Boys-supporter: ,,Jammer voor die jongen, maar ik heb van horen zeggen dat hij ineens uit niets iets kan laten zien. En hij heeft niet voor niets dit seizoen er al acht ingeschoten. Eens kijken wie hem komt vervangen.” Dat was de ervaren Martin Onderwater en die gaf direct zijn visitekaartje af. Uit een voorzet legde hij de bal keurig terug op middenvelder Pieter van der Breggen, die net niet het doel wist te raken. Even later werd er afgefloten en deden de verkooppunten van vis, broodjes en vocht (zeer zeker ook de goudgele rakker) prima zaken waar de feestelijke muziek voor een prima stemming zorgde.

FCR-QB BIJ024 (Small)

Beide teams kwamen ongewijzigd uit de kleedkamers. Opvallend was een duidelijk agressiever spelende thuisploeg die meer druk zette. Daar moest Quick Boys duidelijk aan wennen en ook de blauwwitte supporter had er zichtbaar moeite mee. In de tweede helft heeft hij als aanvulling op de coaching van de Quick Boys-trainer Jan Zoutman wel 47 keer het woord ‘vooruit’ vanaf de zittribune geschreeuwd. Een eerste schotje van Rijnvogels-middenvelder Pepijn Kooij, rustig opgepakt door doelman Kuipers, werd gevolgd door een levensgrote kans van de opkomende centrumverdediger Kevin Wijmer. Allen die rood als favoriete kleur hadden, telden zijn kopbal in de 55e minuut al, maar… deze verdween naast het doel.

FCR-QB BIJ025 (Small)

Met wat gele kaarten voor beide ploegen trok de leidsman de touwtjes wat aan. Uit één zo’n vrije schop scoorde Teijsse, via een Rijnvogels-verdediger, in de 67e minuut de 0-2. De dug-out van Zoutman en zijn assistenten werd bestormd door alle Quick Boys-spelers. De supporter: ,,Mijn buurman zegt net dat dit een ingestudeerde variant is. Ze noemen het daarom op Nieuw Zuid al naar de schepper van deze actie een ‘Steenvoordje’. Maar kijk eens, het is ook echt één team, wat een passie en beleving.” Één van de kaartontvangers bij de thuisploeg was spits Martijn Tjon-A Njoek, hij vertrekt na dit seizoen naar Rijnsburg, na een overtreding op Hoek. Hij is de topscorer van de thuisploeg met negen treffers, maar deze wedstrijd had hij helemaal niets in te brengen. Quick Boys had een zeer solide verdediging en bij corners zorgde de jonge en lange centrumverdediger Dennis van der Plas geregeld ook voor gevaar in de Rijnvogels-achterhoede.

FCR-QB BIJ026 (Small)

FC Rijnvogels zette nog een tandje bij. Naast trainer Hein van Heek wisselde Zoutman ook drie spelers, waar van invaller Onderwater deze tweede helft de meeste dreiging uit ging. Een streep door de rekening voor Van Heek was het dat invaller Thijs van Kruistum al rap een geblesseerde indruk maakte. Maar hij speelde wel de wedstrijd uit. De laatste kans van de wedstrijd was er weer voor de uitploeg en het had gewoon de 0-3 moeten worden. De prachtige rush van de opkomende linksback Ravensbergen werd door Hoek in zeer kansrijke positie recht voor het doel snoeihard net over geschoten.

Met het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter kleurde het kunstgras bij het ‘uitvak’ geheel blauwwit zo ook het wolkendek. ,,Nog vijf potjes te gaan en dan kunnen onze jongens burgervader Wienen of de wethouder van sport op het balkon van het Katwijkse gemeentehuis eindelijk weer de hand gaan schudden. Kijk ze eens genieten op het veld, spelers en supporters, hier doen we het toch voor”, sprak de oudere Quick Boys-supporter toen hij in de stroom van honderden supporters verdween om zijn fiets op de parkeerplaats van het sportpark op te zoeken tussen de zeer veel andere stalen rossen.

FCR-QB BIJ040 (Small)

FC Rijnvogels blijft dus derde met 41 uit 21 waar Quick Boys koploper blijft met 51 punten en Noordwijk tweede met 47. Zij droogden Ter Leede thuis met 5-0 af waar dit de tegenstander voor Rijnvogels is op zaterdag 9 april. Een thuissupporter: ,,Die blauwwitten waren vandaag gewoon een maatje te groot voor ons. Maar reken maar dat we bij Rijnvogels trots zijn op onze derde plek en we staan zelfs vijf punten voor op nummer vier. En dan hebben we straks op 21 en 28 mei natuurlijk dé wedstrijden van dit seizoen tegen een andere periodekampioen om één plek in de Topklasse. Reken maar dat ik erbij ben.” En onder feestelijke muziekklanken bleef het zo nog lang gezellig op het Katwijkse sportpark ‘de Kooltuin’.

FC Rijnvogels – Quick Boys 0-2 (0-1). 4. Teijsse 0-1 en 67. e.d. 0-2. Scheidsrechter: Serik. Toeschouwers: 3.000.

FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope (81. Van Kruistum), Joey Zandbergen, Kooij (75. Rob Zandbergen), Beijersbergen (43. Onderwater), Van der Horst, Van Veen, Wijmer, Soomer, Van der Breggen en Tjon-A Njoek.

Quick Boys: Kuipers, Opoku, Bentem, El Osrouti (73. Den Hartog), Hoek, Teijsse, Steemers (85. Ruijter), Van der Plas, Á Cohen, Sahadewsing (82. Driebergen) en Ravensbergen.

FCR-QB BIJ010 (Small)

Foto’s: met dank aan Piet van Kampen