Derde divisie- Het had zo mooi kunnen zijn. Een eerste succes in de derde divisie vastmaken aan al het positieve nieuws uit de voorgaande drie seizoenen. Eerst in 2014 kampioen worden van de eerste klasse, het jaar daarop keurige handhaving in de hoofdklasse afdwingen en aansluitend zelfs promotie bewerkstelligen in het voorgaande seizoen, dit naar de voormalige topklasse. Nu zullen de eerste punten echt wel komen, maar eigenlijk was er al op een driepunter gerekend tegen een andere nieuwkomer. VVOG had echter zelf ook snode plannen en boekte uiteindelijk een 0-2 zege op de Kooltuin. Een valse start dus voor de trotse Katwijkse formatie.

VV 17 (Small)

Trainer Hein van Heek kon niet beschikken over de geschorste Pieter van der Breggen (familie van succesvolle wielrenster in Rio), de fysiek nog niet in orde Mitchell Theuns en Bright Ampong en de in Turkije vertoevende Ogür Kaya. Toch kon de Leiderdorpse oefenmeester vier nieuwe krachten opstellen in de hoofdmacht. Voorin was er zelfs sprake van een complete metamorfose met Jaap van Duijn, Thom de Vries en Jop Verhagen. Daarentegen werd de achterhoede gevormd door vier tronies uit het vorige seizoen. Op het middenveld maakte ex-Spartaan Romano van der Stoep zijn officiële debuut.

Bij VVOG stonden er eveneens vier andere basisspelers ten opzichte van het vorige seizoen aan de start. Vooral centrale verdediger Tim Muller en handenbinder Samir Merraki lieten blijken waarom zij door trainer Ed Engelkes uitverkoren waren.

De Harderwijkers openden sterk en met enkele gerichte passes van achteruit werd FC Rijnvogels in de beginfase enigszins in de verlegenheid gebracht. Jeremy de Graaf stuitte een keer op Peter Messemaker en Wesley de Klein schoof de bal kort langs de verre paal. Het werd zo duidelijk dat VVOG niet van plan was om zich massaal in te graven.

VV 23 (Small)

Nadat ook FC Rijnvogels de schroom wat van zich had afgespeeld, kwam er meer balans in de tweestrijd. Min of meer per toeval kon Jaap van Duijn op links een keer afstomen op doelman Frans Koomberg- gestoken in een knalroze outfit-maar de aanvaller kon geen truc bedenken om de doelman te laten figureren.

Later scoorde Van Duijn, maar dat doelpunt werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Thom de Vries, dit keer verkozen boven Niels van Veen in de spits, had er wellicht beter aan gedaan om voor eigen succes te gaan. Wel gaf het aan dat de thuisploeg zich herstelde van een moeizame start. Met wat meer precisie en minder roekeloosheid had Van der Stoep, op aangeven van Van Duijn, de 1-0 kunnen binnenwerken. De middenvelder schoot echter ver over, maar liet wel meteen zien dat hij de aanval van de Katwijkers kan voorzien van meer munitie. Halverwege waren de ploegen zo nog in balans.

VV 10 (Small)

Direct na de rust draaide de gastheer de duimschroeven aan van de in het donkerblauw spelende gasten. Koomberg kon met moeite een slecht verwerkte voorzet van Van Duijn uit zijn doel ranselen en even later schoot Van der Stoep hard in het zijnet. De 1-0 leek er even later toch te komen, maar een knappe kopbal van Van der Stoep werd op dito wijze verwerkt door de doelman uit Harderwijk.

VVOG was dus even de draad kwijt en in die fase leek FC Rijnvogels op weg naar een droomdebuut in de derde divisie. Het liep echter anders. Nadat Van Duijn zich het kaas van het brood had laten eten, counterden de bezoekers weg naar de overkant. Vrijwel uit stilstand had De Graaf een ‘krul’ in huis, die eindigde over Messemaker en onder de lat. De doelman: ,,Hij deed het fraai, maar ik werd geklopt door dia bal omdat Wouter (Soomer, red.) de bal nog toucheerde. Daardoor kwam ik net enkele centimeters te kort om die bal over te tikken.”

De 0-1 werkte verlammend voor FC Rijnvogels. VVOG kreeg meer controle en de equipe van Van Heek oogde meer en meer vermoeid. De trainer trachtte het tij te keren met enkele wissels en later door met vier man voorin te gaan spelen, maar zijn ploeg was niet meer bij machte om nog gevaarlijk te worden. Enkel de van EDO overgekomen en niet ver voor tijd ingevallen Arno Dijkstra kreeg nog een prima kans op een treffer, maar de Katwijkse nul bleef op het scorebord.

VV 8 (Small)

Overigens had VVOG de wedstrijd even daarvoor al definitief op slot gegooid met een doelpunt van de ook al ingevallen Hein Kort. De eerlijkheid geeft ook ruimte om aan te geven dat de Harderwijkers het pleit eerder hadden kunnen beslissen tegen de ondertussen vleugellamme opponent. Vooral de maker van de 0-1, De Graaf, liet na te profiteren van de vermoeidheid bij de roodhemden,

Van Heek: ,,We verzuimden na de rust de 1-0 te maken. Ik denk dat we dan een goede kans hadden gehad om te winnen. Nadat zij op voorsprong kwamen, hebben we het niet goed opgepakt. We speelden in de laatste fase met vier man voorop, maar dan moet je die jongens wel zoeken en niet blijvend voetballende oplossingen proberen te vinden. Al met al denk ik dat we in bepaalde fases meer kansen hebben afgedwongen, hoewel ik ook heb gezien dat onze start niet florissant was. Daarin kregen zij ook al kansen. Dit resultaat is teleurstellend, maar ik kan er op zich prima mee omgaan. We zijn immers geenszins weggespeeld en we hebben winstkansen gehad. Het is een feit dat we niet het niveau hebben aangetikt van eerder in de oefencampagne. Vergeet niet dat we drie weken eerder zijn begonnen dan in de voorgaande jaren. Dat vraagt veel van onze spelers en dat kon je terugzien. Dat was trouwens ook het geval bij VVOG. We moeten het ritme gaan pakken en wat dat betreft kijk ik al weer uit naar de bekerwedstrijd van komende woensdag. Dan krijgen ook wat andere jongens weer een kans, hoewel het niet de bedoeling is om massaal te gaan wisselen, want die tijd ligt achter ons. Ik denk niet dat er spelers zullen zijn die alles gaan spelen. 34 wedstrijden is natuurlijk andere koek dan we gewend waren. Het is tegelijkertijd heerlijk om op dit niveau te mogen acteren.”

Opstelling FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope, J.Zandbergen, Wijmer, Soomer (Dijkstra), Van der Horst, Van der Stoep, R.Zandbergen, Verhagen (Havenaar), De Vries (Van Veen), Van Duijn.

Foto’s: met dank aan Piet van Kampen