Aan de uitslag te meten zou het voor de niet aanwezigen een appeltje-eitje hebben geleken maar niets is minder waar. Als de gasten, in dit geval Huizen, voor de rust hun kansen zouden hebben verzilverd zou deze oefenpot wel eens heel anders kunnen hebben uitgepakt. De Rijnvogels die in het eerste bedrijf niet veel kansen kregen waren echter efficiënter bij de spaarzame mogelijkheden. Na de thee werd er veel meer gecreëerd en idem dito afgerond en derhalve wees het scorebord aan het einde van deze nuttige oefenpot 5-0 aan. 

Trainer Hein van Heek gunde Jacco van der Bent, Sander van der Gugten en Sammy Zandbergen een basisplaats. Mitchel Beijersbergen, Sonny ten Hoope, Pepijn Kooij en de geblesseerden Niels van Veen en Wouter Soomer zagen het aantrekkelijke schouwspel tegen de koploper van de hoofdklasse A (West 1) met voldoening aan. Het vlaggenschip met niet alledaagse matrozen aan boord leek niet aan kracht te hebben ingeboet. De luxe van een brede selectie.

Het waren de Gooise mannen die in het eerste part de meeste aanspraak mochten maken op een openingstreffer maar Zakaria El Biyar moest tot drie keer toe ervaren dat Peter Messemaker een moeilijk te passeren doelman is. Met handen en het uitschuifbare been hield hij zijn hok schoon. De balans had dus duidelijk in het voordeel van de bezoekers door moeten slaan in deze fase van een aantrekkelijk duel. Oude voetbalwetten doen dan weer opgeld. De tegenstander slaat plotseling toe. Het was na een klein half uur dat de eerste grote kans zich aandiende en de weggestuurde Martijn Tjon-A-Njoek rondde beheerst in de verre hoek achter doelman Johan Verkerk af. Nog voor tea-time werd de marge verdubbeld. Na een afgeslagen corner scoorde captain Sander van der Horst vanaf een meter of zestien. Beheerst met binnenkant voet vond hij ook dezelfde hoek achter een kansloze Verkerk. Het gebeurt niet vaak dat de immer ijverige aanvoerder wordt bejubeld na een treffer. Zo kan het verkeren. Geen 0-2 maar 2-0. Tijd voor een warm bakkie.

Na de pauze liep het allemaal een stuk vlotter bij de Vogels. Huizen creëerde weinig en de thuisclub speelde zeer doelgericht. Van der Bent tilde de score al snel naar 3-0 nadat in eerste instantie zijn inzet werd gekeerd maar de rebound was niet te missen. De Vogels vlogen door en de defensie bewaakte het eigen nest waarin doelman Gert Jan Vlieland de plek onder de lat had ingenomen. Hij kreeg aanmerkelijk minder op te knappen dan Messemaker. Intussen was aan de overzijde doelman Verkerk vervangen door Gianni Hermans. Deze zag Pieter van der Breggen na panklaar voorleggen van Van der Bent van dichtbij over knallen maar luttele tellen later wist Van der Breggen het net wel te vinden na een fraaie aanval en dito hakje van Martin Onderwater. Aan de basis van de aanval stond Thomas Dijk waar met name in de tweede helft veel dreiging vanuit ging. Het aanvalsspel was verzorgd en betaalde zich uit. Nummertje vijf kon niet uitblijven. Het was wederom Thomas Dijk die de aanval inleidde en de vandaag ook weer prima acterende verdediger Joey Zandbergen mocht van dichtbij het net voor de vijfde keer laten trillen. 

De spreekwoordelijke eer had voor de gasten nog gered kunnen worden nadat doelman Vlieland redde maar in de rebound was het Garett Jones die de mispeer van de dag voor z’n rekening nam. Het halve dozijn bleef uit omdat Van der Breggen bij de laatste aanval een schoenmaatje groter had moeten hebben. Maar goed, in het veen kijkt men niet op een turfje en het was zo wel mooi geweest na een nuttige sparringspot. De verwachting is dat het aanstaande zaterdag in de uitbeurt bij Xerxes/DZB een stuk lastiger zal worden maar in de wetenschap dat na de winterstop het team nog geen tegendoelpunt incasseerde en derhalve vol zelfvertrouwen is, moet in deze vorm de klus ook kunnen worden geklaard.