Derde divisie (zaterdag)- Het was zaterdag de vijfde keer dat Quick Boys en de FC Rijnvogels in competitieverband tegenover elkaar stonden. De vorige keren waren de bewoners van Nieuw Zuid driemaal de winnaar en werd er een keer gelijkgespeeld. Menige supporter van de Kooltuinbewoners kon zich de laatste uitwedstrijd nog herinneren. Toen gingen de mannen van Hein van Heek met een kansloze verliespartij met 3-0 weer naar huis. Nu lagen de kaarten voor deze eerste Katwijkse derby van dit seizoen voor beide teams net iets anders.

qb-10-small

Beiden debuteerden in de derde divisie en dat was in de afgelopen acht wedstrijden nu niet bepaald elke week een succes. Tweemaal werd er door hen pas gewonnen, waarbij die tweede winst door beiden verleden week werd behaald tegen uit Friesland afkomstige clubs. Door die overwinningen gaf het zowel Quick Boys als de Rijnvogels wat meer zelfvertrouwen. Dat bleek al direct bij de aanvang van de wedstrijd. De vele opgekomen supporters zagen twee teams die goed tegen elkaar opgewassen waren. De thuisploeg begon veelbelovend met twee dreigende acties van Jerghinio Sahadewsing, gevolgd door de eerste corner van de wedstrijd voor de bezoekers. De defensie van de Rijnvogels zag er in die fase betrouwbaar uit. Wel moest Joey Zandbergen alles op alles zetten om Philippe den Hartog van zijn boze bedoelingen af te houden en maaide Kenneth Misa-Danso in kansrijke positie over de bal.

qb-15-small

Tot zover niets aan de hand, tot in de 18e minuut. Toen stond spits Max van Steen plotseling helemaal vrij en zonder iemand in de buurt kon hij op zijn gemak keeper Peter Messemaker opzoeken, de goede hoek opzoeken en de bal in het doel schuiven. Volgens Messemaker kwam dat omdat de op lijn spelende verdediging verkeerd uitstapte om daarmee buitenspel te creëren.  Dat liep dus fout en daarom stond Quick Boys zomaar plotseling op een 1-0 voorsprong. Dat was wel enigszins tegen de verhouding, maar deze teleurstelling werd door de Rijnvogels  geaccepteerd en zij schakelden er een tandje bij.

qb-12-small

Bij Quick Boys vonden ze dat wel goed en lieten de tegenstander komen en gingen wat afwachtend spelen. Dat leverde de bezoekers wat kansjes op voor Arno Dijkstra. Rob Zandbergen nam een vrije trap die net niets opleverde en ‘wervelwind’ Bright Ampong liet een knoerthard schot los dat uiteenspatte op de vuisten van keeper Raymond Kuipers. Dezelfde Ampong moest kort voor rust nog succesvol aan de bak tegen Sahadewsing. Tekenend in die fase was dat de thuisploeg toen pas de eerste hoekschop mocht nemen. De goed leidende en veel door de vingers ziende scheidsrechter Karremans floot met die 1-0 voorsprong voor de thuisploeg de eerste helft af.

qb-19-small

De tweede helft startte met dezelfde spelers als waarmee begonnen werd. Wel liep bij de Rijnvogels Jaap van Duijn toen al zijn warming-up te maken. Na amper twee minuten leek het of Romano van der Stoep de gelijkmaker zou scoren, maar tot groot ongeloof van de Kooltuinsupporters werd hij afgefloten voor misschien wel een onwaarschijnlijke buitenspelsituatie. Hierna werd het een wat rommelig gebeuren met veel overtredingen over en weer, wat lichte vechtpartijtjes en diverse onvriendelijkheden. Daarna werd het tijd voor de lang gekoesterde wissel met Jaap van Duijn. Dat leverde een beleefd applausje op van de Quick Boys supporters.

qb-25-small

Maar de eerste minuten moest “Japie” nog even duidelijk wat warm draaien na zijn blessureperiode. Daarna liet hij, zonder succes overigens, nog wat van zijn dribbels zien. Veel kansen ontstonden er voor beide partijen niet, maar wel was er veel passie om tot kansen te komen. Jim Havenaar en Dijkstra kregen kleine kansjes en keeper Messemaker moest een keer redden en ook nog een keer ver zijn doel uitkomen. Ook Ricardo de Vlugt moest nog een keer Sahadewsing afstoppen, waarna de bezoekers tot enkele hoekschoppen kwamen.

qb-28-1-1-smallï

In de veertigste minuut was het raak uit één van die corners. Die corner belandde bij FCR-topschutter Dijkstra en met een prachtige volley plaatste hij de bal in het vijandelijke doel en was de gelijkmaker een feit. Met nog enkele minuten te gaan probeerden beide teams alsnog de volle winst te kunnen boeken met spannende momenten op beide speelhelften. Ruim in blessuretijd ging Ampong er nog een keer op rechts vandoor, maar werd in het strafschopgebied door Misa-Denso omhoog gekatapulteerd.  Tot afgrijzen van de ene helft van de supporters, maar tot grote vreugde van die andere helft wees leidsman Karremans naar de stip.

qb-32-1-2-small

Daarna ontstonden er opstootjes aan de blauwe kant richting de scheidsrechter en aan de rode kant wie die strafschop moest nemen. Dijkstra is daarvoor de aangewezen man, maar Van Duijn daarentegen hield die bal stevig vast achter zijn rug met de houding van “grote jongen als je die bal uit mijn knuisten krijgt”. Nou, dat lukte dan ook niet en zo kon Van Duijn de bal eindelijk op de stip leggen. Onberispelijk ramde hij de bal tegen het net en rende daarna uitzinnig uit zijn dak gaand en tegelijkertijd zijn shirt uittrekkend over het veld. Karremans liet daarna nog een groot aantal minuten doorspelen, maar de overwinning van het “kleine broertje” van Quick Boys, de FC Rijnvogels, kwam niet meer in gevaar. Op de ranglijst staan zij nu boven de mannen van Jan Zoutman en daar zijn ze op de Kooltuin best trots op.

Quick Boys-FC Rijnvogels 1-2 (1-0). 18. van Steen 1-0, 85. Dijkstra 1-1, 90. van Duijn 1-2 (pen).

Quick Boys: Kuipers, Opoku, Bentem, D.van der Plas, den Hartog (Steemers), J. van der Plas, Van Steen, Groot, Misa-Danso (De Vreugd), Sahadewsing, Mahmoed (Driebergen).

FC Rijnvogels: Messemaker, J. Zandbergen, R. Zandbergen, De Vlugt, Wijmer, Van der Breggen, Dijkstra, Verhagen (Van Duijn), Havenaar (Van Kruistum), Van der Stoep (Kaya), Ampong.

Geel: Den Hartog, Driebergen, Misa-Denso (Quick Boys), Havenaar, Van Duijn (FCR).

qb-33-small

Foto’s: met dank aan Piet van Kampen