Eerste klasse B (zaterdag)- Ook de laatste twee ploegen in 1B hebben nu zeven wedstrijden gespeeld. Zaterdagmiddag haalden ‘s-Gravenzande en Voorschoten’97 hun eerder uitgestelde wedstrijd in en volgens de stand op de ranglijst kwam er geen verrassende uitslag uitrollen. De thuisploeg won (2-1) en bleef in de kopgroep, terwijl de ploeg van André Lourens voor de vijfde keer een nederlaag moest slikken. Toch had Voorschoten’97 met een beter gevoel de rust in kunnen stappen. En ook na de tweede helft bleef er bijna een punt over, maar ‘hadden’ en ‘bijna’ telden ook nu niet.

Er was aardig wat publiek afgekomen op de inhaalwedstrijd en de belangstellenden konden genieten van de najaarszon. Van het spel werd men minder warm. Beide ploegen acteerden moeizaam en er werd vooral geploeterd. In de openingsfase gebeurde er vrijwel niets. De bal werd veelvuldig ingeleverd of lukraak naar voren geknald. Overleg was ver te zoeken en zo bleven Danny Koning en Stefan van der Niet, weer terug onder de lat na een blessure, onbeproefd.

Frank Broos kreeg na een kwartiertje de eerste kans, maar een Voorschotens been onderweg zorgde voor redding. Halverwege de eerste helft werd Patrick Triep, met hem is verreweg de gevaarlijkste speler van de middag bij naam genoemd, weggestoken. De rechtsbuiten wilde Van der Niet foppen met een ‘stiffie’, maar de 0-0 bleef op het scorebord. Tot twee minuten later de centrale verdediger van de thuisploeg opzichtig in de fout ging. Hamza Chikhi mocht er vandoor en bleef koeltjes voor de sluitpost en rondde beheerst af. Een opsteker voor de Lourens-equipe, want Voorschoten’97 was daarvoor niet in de buurt geweest van het vijandelijke doel.

Uiteraard was het daarmee nog niet gespeeld en Tim Koning, vorige week nog vier keer succesvol in de met 7-5 gewonnen en onvergetelijke tweestrijd tegen Westlandia, riep zijn manschappen toe dat de lange bal niet gespeeld moest worden en dat de combinaties tot groter succes zouden leiden. Broos waarschuwde Voorschoten’97 met een schot voorlangs en Sander Koeleman kwam nog dichterbij de gelijkmaker. Zijn met gevoel genomen vrije trap spatte op de lat uiteen.

Yuri Westhoff en Keke Stam werden ook nog gevaarlijk, maar Voorschoten’97 leek de rust te halen met een verrassende 0-1 voorsprong. In de allerlaatste tellen werd het evenwel alsnog gelijk. Triep, waar Richard Bakker zijn handen meer dan vol aan had als gelegenheidslinksback, kwam weer eens door op rechts en leverde, niet voor het eerst, een puike voorzet af. Koeleman schatte deze op waarde in en Van der Niet was kansloos. Het was direct het laatste wapenfeit en hoewel de late gelijkmaker op een op zijn zachtst gezegd ‘beroerd moment’ kwam voor de gasten, kon niet anders dan vastgesteld worden dat de thuisploeg recht had op een doelpunt. Behoudens de treffer van Chikhi had immers enkel Youri Looyestijn een keer, ruimschoots over overigens, kunnen vuren met een schot uit de tweede lijn.

Na de rust kwam Voorschoten’97 even boven te liggen. Er werd nu beter gecombineerd en ‘s-Gravenzande wankelde kortstondig. Bakker brak eenmaal goed door en had een voorzet op maat in huis. Looyestijn probeerde het in een keer en via de hand van de doelman en de lat kwam de gastheer daar goed weg. De overgebleven hoekschop zorgde voor meer gevaar. Peer van Paasen vond de vrijstaande Koning. De spits werd voor de eerste en tevens laatste keer dreigend. Via een lichaamsdeel van een verdediger verdween de inzet maar net naast de voor Voorschoten’97 verkeerde kant van de paal.

De 1-2 hing dus even in de lucht, maar de storm ging vervolgens ook weer snel liggen. Lourens wisselde Chikhi en Donovan Valies kwam de gelederen versterken. De ex-UVS’er kreeg de taak om Triep onschadelijk te maken en daardoor kon Bakker een linie opschuiven. Daardoor stond het wel beter bij Voorschoten’97, maar eenmaal in balbezit duurde dat toch echter nog steeds kortstondig.

Na ruim twintig minuten kreeg de gastheer een kans om niet te missen. Weer Triep, nu vanaf links, ging er vandoor en gaf Westhoff een kans om U tegen te zeggen. Van dichtbij kreeg de puntspeler het niet voor elkaar om Van der Niet te kloppen. De thuisploeg hield daarna wel de druk erop, maar de minuten tikten weg in het voordeel van de vooraf nummer twaalf van de rangschikking.

fcg_voorschoten

Toch ging het ook nu fout in de slotminuten. In dit geval werd de voorlaatste minuut van de officiële tijd fataal voor Voorschoten’97. Een hoekschop van Koeleman werd kiezelhard ingekopt door aanvoerder Roy Vermolen en daarmee was de derde treffer van de middag een feit. Er resteerde Voorschoten’97 enkel nog wat extra minuten om met de moed der wanhoop op jacht te gaan naar de gelijkmaker. In de buurt kwamen de bezoekers niet meer.

In de slotfase werd het verder sportieve duel nog ontsierd door gefrustreerde acties an de kant van Voorschoten’97. Eerst ging Sem Simonis over de schreef en de verdediger kwam goed weg met een gele kaart. Kort daarop verloor Ceyhun Isik zijn beheersing en de rechtsback mocht wel vertrekken, waarna de nieuweling zich verbaal en met handgebaren niet van zijn beste kant liet zien. Over die incidenten werd veelvuldig nagesproken. Dat had ook alles te maken met het feit dat de wedstrijd niet van een al te hoog niveau was. Bijna had Voorschoten’97 nog wel een knap punt meegenomen, maar zoals gezegd koop je daar niets voor al met al.

Opstelling Voorschoten’97: Van der Niet, Isik, Simonis, Apaydin, Bakker, Manuputty, Looyesteijn (71.Constancia), Van Paasen (87.Koek), Blazquez, Koning, Chikhi (56.Valies).

Beluister hierbij de podcasts na afloop met gelegenheidslinksback Richard Bakker en assistent-trainer Ronald van Delft:

 

Foto: met dank aan Haaglandenvoetbal.nl