Nacompetitie- Valken′68 won in de tweeluik met BVCB het tweede duel in Bergschenhoek. De 1-2 zege was echter onvoldoende om degradatie te ontlopen. ,,Wat doet dit pijn,” verzuchtte de aangeslagen trainer Arie van Duijn. ,,Zelfs de hemel huilt met ons mee”, vervolgde de Katwijker, nadat de hemelsluizen vrijwel direct na de wedstrijd wagenwijd werden opengezet. Sportpark De Hoef veranderde binnen een mum in een zwemparadijs.

Het verwerken van de degradatie had bij spelers en technische staf enige tijd nodig, en zal nog wel wat langer doordreunen op sportpark ′t Duyfrak. Van Duijn vervolgt: ,,Natuurlijk vind ik het verschrikkelijk dat we eruit vliegen maar we komen zeker terug. Met opgeheven hoofd hebben we vandaag afscheid genomen van de eerste klasse, maar als een speer gaat Valken’68 in het nieuwe seizoen het verloren terrein weer goed maken. Die druk leg ik mezelf op”, aldus de strijdvaardige coach. De Valkenburgers wonnen zaterdagmiddag weliswaar knap de return van BVCB, maar was uiteindelijk de grote verliezer.

_MOM7177 (Small)

De geelroden kwamen één doelpunt tekort om tenminste een verlenging af te dwingen, en keert na twee seizoenen eerste klasse terug naar de tweede klasse. De ploeg van het trainersduo Van Duijn en Jaco van Staalduinen werd door bijna alles en iedereen zo goed als kansloos geacht na de ontluisterende thuisnederlaag. Niet alleen de 2-4 uitslag, maar vooral de wijze waarop de Hoekse ploeg de Valkenburgers te kijk zette, was weinig hoopgevend. Dat de gastheren zaterdagmiddag op het zonovergoten sportpark geen schim waren van afgelopen dinsdag was vooral de verdienste van de bezoekers.

Coach Van Duijn had de speelwijze in samenspraak met zijn spelers wat gewijzigd. Joeri Driebergen zou voor verrassingen moeten zorgen. Vol op de aanval spelen en direct één op één  was voorlopig nog geen optie voor Van Duijn. Een snelle tegengoal zou immers de doodsteek betekenen.

Robbert Van Delft had binnen een kwartier zijn ploeg een flinke dosis zelfvertrouwen kunnen geven. De aanvaller werd op maat bediend door Matthijs de Mooy maar zag zijn lob alleen voor BVCB doelman Wesley van der Molen centimeters naast gaan. De schrik zat er even goed in bij de gastheren. De ploeg van trainer Melvin Boel  leek op twee gedachten te hinken. Moest er nu vol gas worden gegeven of de bezoekers laten komen? Het laatste kwam de Hoekse ploeg duur te staan. Amper drie minuten na de kans van Van Delft was het wel raak. De uitstekende lange voorzet van Sven Boonstoppel bereikte de geheel vrijstaande Driebergen, die geen enkele moeite had om de 0-1 binnen te koppen. De ploeg die thuis op alle fronten werd afgetroefd, had bij vlagen het betere van het spel en gaf de meegereisde Valken supporters weer een sprankje hoop.

_MOM7198 (Small)

Verdedigend had geel-rood, dat op ′t Duyfrak nog wel eens zoek werd gespeeld, het deze middag wel goed voor elkaar. De gastheren kregen voor rust wel een paar kansen op de gelijkmaker. Mike van der Steen schoot na een goed lopend aanval rakelings naast, vervolgens had de bezoekende equipe het nodige geluk dat Faybian Hertstein nog in dezelfde minuut een droomkans liet liggen. Met de zeker niet gestolen voorsprong van de Valkenburgers gingen beide ploegen aan de thee.

Vrijwel direct na de hervatting was het Van Delft die de 0-2 op het allerlaatste moment gedwarsboomd zag worden door een verdediger, die met een correcte sliding redde.  De gelijkmaker van Van der Steen een kwartier na rust kwam aan als een mokerslag bij de gasten. De gevaarlijke spits Michael de Rooy, die letterlijk en figuurlijk de grote man was bij  de Hoekse ploeg, had de wedstrijd definitief kunnen beslissen. Doelman Erwin van der Nagel hield zijn ploeg nog in de wedstrijd. BVCB had wat het nodig dacht te hebben om de wedstrijd rustig uit te spelen.

De 1-2 uit een strafschop van Boonstoppel, nadat de doorgebroken Van Delft pootje werd gelicht, bracht alle hoop weer terug bij de Valkenburgse aanhang. Het kostte Christaan Hartmans overigens de rode kaart. Met nog een kwartier op de klok moest Van Duijn va banque spelen. Met Robin Noort voor Arjan Haasnoot en Dico Schaap voor Erwin de Ridder was het pompen of verzuipen. Het gaf de ploeg uit Bergschenhoek counterkansen. De Rooy kon in de slotfase van dichtbij niet de sterk keepende Van der Nagel verrassen. Na de vierennegentigste minuut was het contrast tussen winnaars en verliezers wel erg groot op sportpark De Hoef. De ploeg van Van Duijn kon met opgeheven hoofd de kleedkamer opzoeken al was  dat een schrale troost  voor de Valkenburgers.

_MOM7433 (Small)

Matthijs de Mooy moest het eerste even verwerken. ,,We hebben alles gegeven en waren er dichtbij. De thuiswedstrijd heeft ons de das om gedaan, nu hebben we het wel goed opgevangen. We zijn strijdend ten onder gegaan, maar het seizoen was te wisselvallig. Winnen bij ‘s-Gravenzande, maar verliezen bij Alexandria’66, dat totaal vijf punten behaalde in de competitie zegt voldoende. Het lijkt me vanzelfsprekend dat we volgend seizoen weer in de eerste klasse spelen.”

Beide trainers waren het volledig met elkaar eens dat de wedstrijd in Valkenburg doorslaggevend is geweest. Van Duijn: ,,We zijn geslacht in de twee wedstrijden met één doelpunt verschil. Vandaag waren wij de bovenliggende partij. Groot respect voor mijn spelers die na de knauw van afgelopen dinsdag dit weer konden opbrengen.”

Collega Boel: ,,Ik vond het vandaag van onze kant een stuk minder dan afgelopen dinsdag. We zijn wel toen heel diep gegaan. Vandaag ontbrak het ons aan vernuft om doelpunten te maken. We hadden het onszelf in de uitbeurt wat makkelijker moeten maken door de 2-5 of 2-6 te scoren.” De jonge trainer vergat daarbij wel even dat Valken ook kansen had om de 3-3 te scoren in Valknburg. Uiteindelijk telde het allemaal niet meer. De tranen waren voor Valkenburg..

Basisopstelling Valken′68: Erwin van der Nagel, Lex Heemskerk,  Mark van der Plas,  Arjan Haasnoot, Herman Binnendijk,  Erwin de Ridder, Sven Boonstoppel,  Matthijs de Mooy,  Robbert van Delft,  Joeri Driebergen,  Rens van Klaveren.

_MOM7376 (Small)

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij.