Nacompetitie- En weer trokken de aanhangers van FC Rijnvogels er massaal op uit om hun ploeg te ondersteunen. Dit keer ging het om de tweeluik tegen een amateurclub met een staat van dienst waar je U tegen zegt. ACV uit Assen was de uitdager en de sfeer in Drenthe deed terugdenken aan eerdere belangrijke momenten in de historie van de Katwijkse fusieclub. In 2009 ging het mis in Capelle en trok RVVH aan het langste eind. Jaren later schoot FC Rijnvogels zich naar de hoofdklasse op het terrein van Forum Sport in Voorburg. Nu was Assen dus het decor en na de eerste wedstrijd valt er nog geen zinnig woord te zeggen over of het volgende week na de return een feest wordt van ongekende proporties op de Kooltuin. ACV staat op punten voor door de enige treffer van Danny Menting, maar in het Katwijkse kamp is er voldoende fiducie in de goede afloop.

Vooral de Katwijkse aanhang zorgde voor een sfeer die past bij een beslissingswedstrijd
Vooral de Katwijkse aanhang zorgde voor een sfeer die past bij een beslissingswedstrijd

Dat geloof had overigens zeker wel aangevreten kunnen zijn. Hoewel FC Rijnvogels na een moeizame eerste helft beduidend beter voor de dag kwam na rust, kreeg ACV wel twee levensgrote kansen om de marge te vergroten. Ruim een kwartier voor tijd dook Erik Eleveld plots op en hij verschalkte de uit zijn doel gekomen Peter Messemaker. Het Assense publiek bracht de handen al op elkaar, maar met een uiterste krachtsinspanning haalde Joey Zandbergen de bal alsnog van de lijn. In de blessuretijd, terwijl op dat moment wel de 1-1 meer in de lucht hing, moest Kevin Wijmer zijn hele hebben en houden in de strijd gooien om de 2-0 te voorkomen. Het zou de klus in Katwijk flink zwaarder hebben gemaakt. Zover kwam het niet en dus leeft FC Rijnvogels nog. Gezien de krachtsverhoudingen op het veld in de gehele wedstrijd was een marge van twee of drie treffers ook teveel van het goede geweest, zo had de neutrale toeschouwer kunnen zien.

Hachelijk moment in de beginfase voor het doel van Peter Messemaker
Hachelijk moment in de beginfase voor het doel van Peter Messemaker

Terug naar de ouverture in de wedstrijd. De Katwijkers kenden een zeer povere start. Op het drukke en gemoedelijke sportpark ‘Het Stadsbroek’ waren alle ingrediënten aanwezig voor een heerlijke voetbalmiddag, maar de spanning op de voeten leek aanzienlijk bij de ploeg van Hein van Heek. Ballen werden lukraak in niemandsland geschoten en op balbezit spelen lukte de Katwijkers van geen kant. ACV oogde minder nerveus en kreeg al snel drie hoekschoppen te nemen. Het was meteen alle hens aan dek voor de roodhemden en er leek zich een hele lastige middag te ontpoppen voor de nummer vier uit de hoofdklasse B. Messemaker zag diverse keren aanvallers van dichtbij, maar de bezoekers kwamen de eerste fase ongeschonden door.

Naarmate de wedstrijd vorderde, kreeg FC Rijnvogels meer grip op de opponent. Er werden meer duels gewonnen en ACV moest af en toe ook wat verder terug. Het eerste gevaar namens de Vogels kwam op naam van Martin Onderwater. De buitenspeler brak door op links en kon voorzetten. Helaas kwamen zijn collega’s voorin te laat. Even later moest Messemaker vol aan de bak op een pegel van Eleveld. De vingertoppen verhinderden de 1-0.

Daarna gebeurde er betrekkelijk weinig op de Drentse grond en dat was meer in het voordeel van de Katwijkse formatie, dat de controle ondertussen had op de tweestrijd. Niet ver voor rust leek zich een nauwelijks gevaarlijke situatie voor te doen, maar toch leverde dit moment de enige goal van de middag op. Messemaker wilde een bal over de zijlijn werken, maar zijn krachtsinspanning was niet voldoende. Angelo Cijntje, in de eerste helft regelmatig mee opkomend als rechtsback en een stevige kuitenbijter aan de kant van de gastheer, pikte de bal op en trachtte de uitgelopen doelman met een hoge bal in de luren te leggen. Het leder werd door de wind gedragen en veranderde van koers. Kennelijk had Kevin Wijmer daar het zicht niet op, terwijl Messemaker niet meer voor -of achteruit kon. Het boeide Danny Menting, in de competitie met veertien treffers topscorer van de nummer drie uit de hoofdklasse C, niet en zo werd het 1-0. Een onnodige tegengoal weliswaar, maar wel een treffer die recht deed aan het betere spel van ACV. FC Rijnvogels had in aanvallende opzicht immers te weinig gebracht.

Niels van Veen kon niet gevaarlijk worden en viel in de tweede helft geblesseerd uit
Niels van Veen kon niet gevaarlijk worden en viel in de tweede helft geblesseerd uit

In de tweede helft werd het spelbeeld anders. FC Rijnvogels toonde zich nu energieker en de combinaties begonnen beter te lopen. Dat nam niet weg dat ACV eerst weer op de deur klopte van Messemaker. Eerst probeerde Menting het met een hakbal, die maar net tot corner kon worden verwerkt. Even later mikte de sterk spelende aanvoerder Haye Feenstra naast. Ondertussen had Niels van Veen zich geblesseerd moeten laten vervangen en kreeg Thomas Dijk de kans zijn vleugels weer eens uit te slaan aan de linkerflank. Martijn Tjon-A-Njoek nam de positie in de punt over. De wissel sorteerde effect. Cijntje had het aan de rechterkant opeens veel lastiger en geleidelijk aan kwam de ploeg van Van Heek meer en meer in de buurt van de gelijkmaker. Wouter Soomer en Sonny ten Hoope, notabene de twee flankverdedigers, kregen van dichtbij een schietkans. In beide gevallen werd hun inzet gekraakt. De 1-1 had evenwel moeten vallen. A-Njoek kreeg een uitgelezen kans, maar aarzelde te lang om uit te halen. Later kreeg de clubtopscorer nog een, wel moeilijkere, kans, maar nu verdween de bal net over de deklat.

Thomas Dijk is terug van weggeweest en viel sterk in. Richting een basisplaats in de return?
Thomas Dijk is terug van weggeweest en viel sterk in. Richting een basisplaats in de return?

De kansen die ACV nog kreeg, werden al beschreven en zo was vooral de tweede helft vermakelijk voor het publiek. Niet in de laatste plaats door de invalbeurten van Dijk aan Katwijkse kant en Yoran Popovic (pas 17, red.) aan de zijde van de thuisploeg. Door hun dribbles en dreiging gebeurde er genoeg en had de eindstand zomaar anders kunnen zijn. Al met al is er dus nog niets beslist en kan het haast niet anders of de return zal nog veel meer spanning en emotie met zich meebrengen. Een wedstrijd om naar uit te kijken en waarbij het geloof bij beide clubs leeft dat het wel goedkomt volgende week. Dat zal echter niet gaan, want er is volgende week sowieso reden voor een lach en een traan. Mocht het voor de Katwijkers niet goed aflopen dan zal dat op zeker een enorme domper zijn, maar mag niet worden uitgegumd dat het ontegenzeggelijk wel een prima seizoen is geweest.

ACV-FC Rijnvogels 1-0 (1-0). 39.Menting 1-0. Scheidsrechter: Ritmeester. Toeschouwers: 2000.

ACV: Wormmeester, Cijntje, Van Dalen, Wagenaar (73.Westebring), Metzemaekers, Schans, Jongeling, Feenstra, De Jonge (64.Popovic) , Menting, Eleveld

FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope, J.Zandbergen, Wijmer, Soomer, Van der Breggen, Van der Horst, R.Zandbergen, Onderwater, Van Veen (64.Dijk), Tjon-A-Njoek.

Kort voor tijd mikt Rob Zandbergen een vrije trap over. Het blijft bij 1-0..
Kort voor tijd mikt Rob Zandbergen een vrije trap over. Het blijft bij 1-0..

Foto’s: met dank aan Piet van Kampen