Eerste klasse B (zaterdag)- Op deze voormalige landelijke feestdag stond de belangrijke wedstrijd ARC-Valken’68 op het programma. Voor de bewoners van sportpark Zegersloot stond er niets meer op het spel, maar voor de Valkenburgers des te meer. Het degradatiespook was immers nog langs niet verdreven.

ARC startte met een 1:4:4:2 formatie waarbij de twee diepe spitsen Joey Lauhouh en Jeffrey Beukenholdt de strijd aan mochten binden met de robuuste verdedigers Mark van der Plas en Lex Heemskerk van Valken’68. Daarachter werden zij gesteund door een blok van vier middenvelders. Valken’68 opende met een 1:4:3:3 formatie en kozen voor een gedurfde strategie door de centrale verdedigers Van der Plas en Heemskerk in een 1:1 duel te laten zien wie de sterkste was. Daardoor onstond er met name ruimte bij de rechtsback van Valken, Sander van Duijn.

Vanaf de aftrap trok Valken direct ten aanval, de eerste bal werd geopend op linksbuiten Sven Boonstoppel die met een handige beweging langs Melvin Huiskamp (ARC) gleed en een strakke voorzet afleverde. Echter de bal was te scherp en werd een prooi voor keeper Michael de Leeuw. De toon was gezet. Nog geen twee minuten later schakelde Valken razendsnel om na balverlies van ARC, de naar links uitgeweken centrumspits Robbert van Delft leverde een goede voorzet af waardoor de bijgesloten van Duijn op de rechterflank in balbezit kwam. In plaats van te kiezen voor een voorzet, koos hij voor een woest schot wat over de goal vloog.

Langzamerhand nam ARC het spel in handen, Valken zakte terug tot de middenlijn en liet ARC de bal rondspelen. De Valkenburgers zaten kort op de man en loerden op een omschakelmoment. In de 17e minuut opende Stefan de Horder (ARC) met een goede bal op de rechterflank richting de snelle en behendige Lauhouh. Lauhouh was Heemskerk te snel af en slingerde een puike voorzet voor de goal van Van der Nagel. De eveneens actieve Beukenholdt ging het duel aan met de doelman en kopte rakelings over.

ARC probeerde door een hoog baltempo en driehoekjes de stug verdedigende Valkenburgers uit elkaar te spelen. Dat ging bij vlagen heel aardig,echter bij vlagen lag het tempo te laag en kon de geelrode brigade van de trainers Arie van Duijn en Jaco van Staalduinen in het duel komen. Doordat Valken met het mes tussen de tanden speelde, kwamen ze regelmatig als winnaar uit het duel en werden snel de spitsen gezocht om een counter te plaatsen.

De spitsen van ARC speelden vaak ver uit elkaar waardoor het centrale duo van Valken ook ver uit elkaar kwam te spelen.Mogelijk was het de bedoeling dat de middenvelders van ARC in die ruimte zouden duiken maar dat gebeurde niet of nauwelijks. Al vroeg in de wedstrijd (22e minuut) moest trainer van Duijn noodgedwongen zijn eerste wissel inbrengen. Middenvelder Mathijs de Mooij was te geblesseerd, na een ongelukkige botsing met Younes Emaangoun, om verder te kunnen spelen. Hij werd vervangen door de jonge John van Rijn.

Zonder dat de wedstrijd groots te noemen was, golfde het spel op en neer en gebeurde er voldoende voor de beide doelen om de mensen te blijven boeien. In het laatste kwartier voor rust kreeg  ARC steeds meer de controle over de wedstrijd, was het meest in balbezit en deelde al wat waarschuwingen uit. Het was wachten op de eerste goal en die kwam in de 34e minuut. Beukenholdt kreeg op de linkervleugel de bal in bezit, zette goed door en leverde een prima aangesneden voorzet af op de voor de goal positie kiezende Lauhouh die bekwaam afrondde en Van der Nagel kansloos liet. 1-0 voor ARC, op dat moment een verdiende voorsprong.

Wie had gedacht dat Valken bij de pakken neer zou gaan zitten, vergiste zich. Direct na de tegentreffer gingen de Valkenburgers op zoek naar de gelijkmaker. Daarbij werden ze geholpen door Stefan den Horder. Die leverde zo maar een breedtebal in op de helft van Valken, razendsnel schakelde Valken om en ternauwernood kon een tegendoelpunt voorkomen worden ten koste van een corner. Deze corner leverde een hachelijke situatie op voor Michael de Leeuw met een enorme kans voor Rens van Klaveren. De Leeuw kon echter redding brengen, toch nog was het gevaar niet geweken. Op de achterlijn kwam de oude, geslepen rot Ronald Kuyt in balbezit. Met zijn verfijnde techniek omspeelde hij zijn tegenstander en liftte de bal subtiel over de naar de grond gaande De Leeuw; de bal viel keurig in het zijnetje bj de tweede paal. Een prima goal en dito opsteker voor Valken’68, 1-1, en dat vlak voor het rustsignaal. Wie dacht dat het hiermee gedaan was en zich al verheugde op een bakkie koffie en een broodje worst, had buiten de Valkenburgers gerekend.

In de 44e minuut wist Rens van Klaveren, na opnieuw een uitbraak, de bal over de lijn te werken. Althans in de ogen van de dienstdoende arbiter Ibrahim Virancikli. Er ontstond het nodige tumult na deze treffer, was het leder nu wel of niet over de lijn gerold? De leidsman kende geen twijfel dus ging Valken’68 met een 1-2 voorsprong aan de thee.

De tweede helft gaf een zelfde beeld, ARC probeerde met driehoekjes en snel positiespel de Valkenburgers pijn te doen. Valken kroop echter meer uit de schulp en zette ook hoger druk op de Alphenaren dan in de eerste 45 minuten. Door de spelopvatting van beide partijen onstonden er kansen over en weer zonder dat het net gevonden werd. Vaak als gevolg van een slechte eindpass waardoor de dreigende situatie in de kiem gesmoord werd.

Het duel werd grimmiger zonder het onsportief te kunnen noemen. Desondanks greep de  arbiter met enige regelmaat naar de borstzak om her en der een gele prent uit te delen. Ook de grensrechters roerden zich door dreigende situaties al dan niet terecht af te vlaggen met de nodige opwinding tot gevolg.

Zoals gezegd gebeurde er voldoende voor de beide goals. Bij een goede tegenstoot van Valken werd de behendige Boonstoppel gevonden, maar zijn schot eindigde op de paal. De moegestreden stilist Kuyt (met zijn 35 jaar een baken van rust op het middenveld) was inmiddels vervangen door Dick van der Toorn (75e minuut).

Lang kon van der Toorn niet genieten van zijn invalbeurt. In de 80e minuut was er een stevig duel op het middenveld, een duel zoals er zo velen plaatsvinden op de velden. Echter in de ogen van de leidsman ontoelaatbaar met direct rood tot gevolg, van der Toorn kon het veld verlaten. In de consternatie die er ontstond, werd van der Toorn nog middels een “Kramertje” tegen de grond gewerkt echter die handeling werd onbestraft gelaten. Daarmee kwam ARC goed weg want ook hier had een rode kaart op zijn plaats geweest.

Valken’68 schakelde direct over op een 1:4:4:1 en zette de bus voor de deur. De teleurgestelde van Delft werd namelijk direct gewisseld voor de meer verdedigend ingestelde Joeri Driebergen en voorin gokte men op de razendsnelle Rens van Klaveren als eenzame spits.  Ook ARC gooide alle schroom van zich af door achterin 1:1 te spelen en met vier spitsen voorin te proberen de 2-2 te bewerkstelligen.

In deze fase onstonden diverse hectische momenten voor van der Nagel, maar de Valkenburgers gaven geen duimbreed toe. Sterker nog, er onstonden diverse uitbraakpogingen die door slordigheid dan wel vermoeidheid verloren gingen. Uiteindelijk trokken de Valkenburgers de overwinning over de streep en werd het eindsignaal van arbiter Virancikli met gejuich ontvangen. Valken’68 staat weer boven de streep en heeft het lot weer in eigen hand. Argon wacht nu in de volgende wedstrijd, waarna Neptunus/Schiebroek op de slotdag neer zal strijken op ‘t Duyfrak.

ARC: De Leeuw; Huiskamp; van Maarseveen; Buijnink; Arnoldus (Samson); Emaangoun (Hoogstraten); den Horder; van Leeuwen; Lauhouh; de Heij; Beukenholdt.

Valken’68: van der Nagel; van Duijn; van der Plas; Heemskerk; Haasnoot; de Ridder; van Klaveren; de Mooij (van Rijn); van Delft (Driebergen); Kuyt (van der Toorn); Boonstoppel.

Beluister hier de nabeschouwingen met Ronald Kuijt en Arie van Duijn via onze mediapartner RTV Katwijk (interviewer: Ton de Vries):