Nacompetitie eerste/tweede klasse- Op het tandvlees haalden de spelers het einde van de wedstrijd tegen WV-HEDW. De warmte en de in een hoog tempo gespeelde wedstrijd hadden de krachten gesloopt. Er was amper energie genoeg om de armen omhoog te doen en elkaar een high five te geven. De vreugde was echter intens: WV-HEDW was aan de kant gezet en de volgende ronde wacht. Het seizoen van RCL duurt voort. Na de 2-0 in Leiderdorp volgde nu een 1-2 zege in de hoofdstad.

In vergelijking met afgelopen dinsdag tijdens de heenwedstrijd had trainer Stefan Luykx zijn basisformati op drie plaatsen gewijzigd. De blessure van Ruben Leugering en de opvatting dat hij de beschikking heeft over gelijkwaardige spelers lagen daaraan ten grondslag. Of Luykx uitging van een meer behoudende tactiek? ,,Nee, je moet geen dingen doen waar je niet goed in bent. We spelen zoals altijd.”

RCL sloeg in de beginfase al toe. Na een uitstekende actie van Nick Permanand kon Robin Brasker, eerstgenoemde ontbrak in Leiderdorp vanwege een schorsing en de jongeling viel kort voor tijd in bij de eerste confrontatie, beheerst de bal diagonaal inschieten. Een bedankje richting de trainer dat ze weer in de basis mochten starten leek het wel. Het betekende echter allerminst dat de thuisploeg nu het moede hoofd in de schoot legde, het tegendeel was waar.

Eerst werd nog de paal geraakt, maar enkele minuten later was het dan wel raak. De toegekende penalty zwengelde echter de discussie nog eens aan wanneer er nu wel sprake is van onopzettelijk hands en wanneer niet. Het liet Richard Lynch allemaal koud en via de handen van Andrew Bontje knalde hij raak van elf meter. Het dreigde nog erger voor RCL te worden. Niet veel later kreeg de thuisploeg een vrije trap op een ideale plek. Gelukkig voor de Leiderdorpers ging de bal hoog over. Een paar minuten later raakte de bal opnieuw de hand van een RCL verdediger (Gwen Koet). Dit keer oordeelde scheidsrechter De Bruijn dat het onopzettelijk was. Foto’s wezen achteraf uit dat de leidsman zonder gewetensbezwaren opnieuw naar de stip had kunnen wijzen. Dat waren echter voor even de laatste wapenfeiten van de Amsterdammers.

WV RCL 2e hands (Small)

RCL  kreeg controle op de wedstrijd simpelweg door goed te combineren. WV-HEDW speelde opportunistischer en gebruikte meer de lange bal. Geen van beide ploegen kon zich lange tijd beroepen op uitgespeelde kansen. Tot een paar minuten voor teatime de RCL defensie halfhartig ingreep en er hachelijke situaties ontstonden voor het doel van keeper Bontje. Hij had zelfs de hulp nodig van Mickey Tromp die een bal van de lijn haalde. RCL mocht de handen dichtknijpen dat het met 1-1 de rust haalde.

RCL herpakte zich snel in de tweede helft. Een heerlijke, snelle aanval op rechts kreeg niet de beloning die het verdiende. Nicky Guijt kopte net naast. Het was uitstel van executie. De opnieuw puik spelende Nick van Bemmel vond de geheel vrijstaande Nick Permanand. Die behield de rust en het overzicht en liet vervolgens keeper Jordy Heimens kansloos. WV-HEDW weigerde zich gewonnen te geven en ging strijdend ten onder. RCL ging het gevecht aan, maar wat een kracht kostte dat. De thuisclub dook een enkele keer gevaarlijk op voor het doel van de bezoekers, maar daar was de immer waakzame Bontje die optrad wanneer dat nodig was. RCL had de stand een nog wat rianter aanzien kunnen geven als het met wat meer met de verkregen ruimte had gedaan. WV-HEDW was echter al knock-out en degradeert. RCL is nog volop in de race voor promotie. Dan moet het eerst het tweeluik winnen tegen Westlandia. Juist ja, de ploeg die op de slotdag van de reguliere competitie de titel verspeelde in de Bloemerd. Een affiche om naar uit te kijken.

WV-HEDW-RCL 1-2. Brasker 0-1, Lynch 1-1, Permanand 1-2.

WV-HEDW: Heimens, Lynch, Meijer, Azner Martinez (48. Santen), Zwolle, Van den Berg, Schoute, Bril (62. Keller), Smaal, Loeve, Moerkerk.

RCL: Bontje, Tromp, Barokzay, Hillebrandt, Koet (70. Glasbeek), Westrienen, Permanand (76. Vijlbrief), Brasker (55.Farih), Guijt, Van Bemmel, Sinteur.

Scheidsrechter: De Bruijn. Toeschouwers: 200

De degradatie van WV-HEDW is zuur, maar een gebeurtenis een paar dagen ervoor relativeert het belang van voetbal. Centrale verdediger Dennis Darnley die dinsdag nog meespeelde zakte tijdens een training ineen. Op het moment van schrijven ligt hij nog in het ziekenhuis. Men vreest voor hartproblemen. Leidenamateurvoetbal wenst Dennis een snel herstel toe.