Er speelt momenteel van alles bij de Club van Klasse. RCL is, meer dan ooit tevoren, in volle bloei en er is in de voorbije tijd veel verwezenlijkt en er staat veel te gebeuren. Vooral bij de jeugdopleiding. Een meer dan gegronde reden om in gesprek te komen met Wesley Slingerland, woordvoerder van de Rode Draad Groep bij de Leiderdorpse voetbalclub.

Spelersontwikkeling

Zo wordt er meer en meer aandacht geschonken aan en tijd geïnvesteerd in de ontwikkeling van een jeugdspeler. Slingerland daarover: ,,Het teambelang bij de jeugd is uiteraard van belang, maar het accent wordt meer en meer gelegd op het individu. Ons doel is om spelers te laten ontwikkelen, waarbij het plezier voorop staat. Diverse grote talenten worden eerder doorgeschoven, zodat ze meer weerstand krijgen en daar worden ze beter van. Een voorbeeld van het doorschuiven van een jeugdspeler is Angelo Kamperveen. Wij hebben dit spelertje eerder laten rijpen en hij mag nu de stap maken naar Sparta Rotterdam. Matz van der Eerden is een ander voorbeeld. Dit maakt ook dat andere spelers dan de kar moeten gaan trekken in hun eigenlijke team en die kunnen zich dan ook door ontwikkelen. Zo werkt het ook met spelers die vanuit de A-jeugd doorstromen naar het eerste elftal. Robin Brasker is zo’n speler, die op zijn achttiende zijn minuten maakt in de hoofdmacht. Daarnaast is een speerpunt om aan breedteopleiding vanuit de onderbouw te doen. Denk daarbij aan vriendjesdagen, het F-toptoernooi en het spelen van 9 tegen 9 in de E-jeugd met meerdere teams. In het verleden raakten we wel eens jeugdige spelers kwijt en daar zie je nu een ommekeer. Het gaat erom dat je jongens kansen geeft. Dat geldt zeker ook voor de keepertjes op de club. Bij de bovenbouw was er al extra begeleiding, maar nu is er in alle leeftijdscategorieën volop aandacht met gerichte keeperstrainingen van ervaren ex-keepers. Er is veel talent en dat geldt niet alleen voor de selectieteams. Voorts is er op zondag een voetbalschool op de club onder de naam ‘De Complete Speler’. Tommy Sinteur, speler van het eerste, en Sander Olivier, bieden daarin een uitgebreid pakket aan, waardoor de jeugd op een plezierige wijze diverse facetten van het spel kunnen verbeteren. De school groeit en iedereen is er enthousiast over.”

De Rode Draad Groep heeft als doel RCL naar een hoger plan te tillen
                         De Rode Draad Groep heeft als doel RCL naar een hoger plan te tillen

Mentale weerbaarheid

Het bijschaven van de techniek en het bijbrengen van vaardigheden bij jeugdspelers wordt bij RCL als heel belangrijk gezien, maar na het in het leven roepen van de Rode Draad Groep wordt er ook een ander pad bewandeld. ,,Mentale weerbaarheid is ook van groot belang. Soms vraagt een wedstrijd om een andere tactiek of andere speelwijze. Dat betekent dat spelers ook anders moeten kunnen handelen. Het gaat daarbij uiteraard niet om het blesseren van de tegenstander, maar het kan niet zo zijn dat een speler enkel wordt geselecteerd op het feit dat hij of zij de bal honderd keer hoog kan houden. Het gros van de voetballers wil van nature aanvallen, maar je kunt wel degelijk ook resultaat boeken wanneer je een wat meer verdedigende speelwijze hanteert. Het eerste elftal is daar dit seizoen een goed voorbeeld van. Eens in de twee maanden is er trainersoverleg en dan worden dit soort zaken geëvalueerd. In dit proces zijn al forse stappen gezet”, aldus de oud-speler van onder meer Roodenburg, RCL, Rijnsburgse Boys, Katwijk  en ARC, die ook geruime tijd in de jeugd van Feyenoord speelde.

De op deze foto jongere Wesley Slingerland in het tenue van Rijnsburgse Boys
De op deze foto jongere Wesley Slingerland in het tenue van Rijnsburgse Boys

Convenant

RCL heeft veel vertrouwen in de jeugdopleiding en die constatering is versterkt door de samenwerking met Feyenoord. Slingerland: ,,We zijn een tijd het braafste jongetje uit de klas geweest. Met het ondertekenen van een convenant was er een afspraak dat clubs van elkaars spelers af zouden blijven. Dat werd her en der niet nageleefd en de club heeft besloten om er uit te stappen, met medeweten van de KNVB. Wij staan voor onze eigen jeugdopleiding en Feyenoord was de mening toegedaan dat we dat ook veel meer mogen uitspreken. Het is ook niet voor niets dat de club al zoveel talenten heeft afgeleverd aan BVO’s in de voorbije decennia. En het mooie is dat spelers die eventueel na een x-periode daar zijn afgevallen weer terugkeren bij onze club. Wij hebben niet als insteek om elders spelers vandaan te halen. De structuur bij RCL is uitstekend en we maken nog steeds vorderingen. Voor jeugdspelers die daar graag kennis mee maken, staat de deur wagenwijd open.”

Kansen

Slingerland is er trots op dat het eerste elftal hoofdzakelijk bestaat uit zelf opgeleide spelers. ,,Zeker. Dat kan niet elke club zeggen, nee. Na de vorige zomer zijn er ook weer vijf jongens doorgeschoven vanuit de A-jeugd en die hebben zo hun minuten gepakt bij de selectie. Ook na dit seizoen stroomt er weer jeugd door en die krijgen ook weer kansen om zich te bewijzen in de reserve eerste klasse bij het tweede of in ons vlaggenschip. Het zijn er dit keer minimaal acht en dat betekent dat de selectie niet enkel groot is, maar ook jeugdig. Daar kunnen we dan jaren mee vooruit. Het zegt daarnaast veel dat de huidige selectie in tact blijft. Zo hebben we een vertrouwd eigen gezicht en daar mag je als club fier op zijn. Tevens sluiten we spelers in de armen die een stap omhoog hebben gemaakt, maar die het uiteindelijk niet redden elders. De spelers begeleiden we graag om zo het plezier en vertrouwen weer terug te brengen bij RCL.

Samenwerking

De samenwerking met Feyenoord verloopt steeds beter. ,,Zij helpen ons met de ontwikkeling van jeugdspelers en de gehele jeugdopleiding. Er is veel communicatie en er vinden bezoeken over en weer plaats. Remco Heerkens toont zich ook betrokken bij het regelmatige trainersoverleg en hij heeft uitgesproken dat hij zeer positief verrast is over de handelswijze en professionaliteit die de club laat zien. We hebben duidelijk profijt van elkaar en het zegt veel dat de club voor ons heeft gekozen in deze regio.

RCL en Feyenoord verbonden zich eerder aan elkaar en de samenwerking verloopt prima
     RCL en Feyenoord verbonden zich eerder aan elkaar en de samenwerking verloopt prima

 

Visitekaartje

Op het gebied van aanzien heeft RCL ook niet stil gezeten volgens de mede-eigenaar (met vader Peter) van een administratiekantoor aan de Laan van Berendrecht in Leiderdorp. ,,We streven naar uitstraling en uniformiteit. Bijna in alle geledingen wordt dezelfde kleding gedragen. Of het nu gaat om de A1 of E5, dus selectie of geen-selectieteam. Op dit gebied worden we overladen met complimenten vanuit andere clubs. Dit werkt ook weer mee aan de aantrekkingskracht naar buiten toe. We blijven op dit terrein stappen maken. Dit geldt ook voor de faciliteiten die we bieden voor de trainingen en wedstrijden. We zijn heel blij met de steun die we krijgen van VSM Sloopwerken. Dit alles draagt bij aan een goede naam voor RCL.

Continuïteit en activiteiten

De trainersstaf voor volgend seizoen is al tijden rond, tot groot genoegen van Slingerland. ,,Voorheen gebeurde het nog wel eens dat pas in mei bekend was wie er het jaar daarop voor een groep zou staan. Dat leggen we nu veel eerder vast en dat geeft rust en onderling vertrouwen. Recent werden we nog wel geconfronteerd met het noodgedwongen moeten stoppen van het hoofd van de D-jeugd. Die functie hebben we evenwel heel snel weer kunnen invullen met Robin Brasker, speler dus van het eerste. Die jongen is enorm gedreven en heeft op jeugdige leeftijd al veel knowhow en is graag gezien bij de jeugdleden. Prachtig natuurlijk als je zo tot oplossingen kunt komen. Verder wordt er  druk gewerkt achter de schermen voor de 30ste voetbalstart en gaat er veel worden georganiseerd vanuit de supportersvereniging voor de jeugd en tevens gaan we talentendagen instellen in samenwerking met Feyenoord. De jeugd krijgt op alle vlakken voorrang bij RCL. Mooi om te zien hoe de club er in dat opzicht voor staat.”

Met zoonlief bij een van de thuisduels van het grote Barcelona
                        Met zoonlief bij een van de thuisduels van het grote Barcelona