Tweede klasse C (zaterdag)- Soms vallen derby’s ondanks alle verwachtingen en bespiegelingen vooraf tegen. Gelukkig regelmatig ook juist niet. DoCoS tegen RCL was een treffen waarbij er genoeg te beleven viel. Voor de neutrale kijker een verrassend scoreverloop, mooie treffers, een absolute wereldgoal, veel interessante onderlinge duels en een nog beter inkijkje in de mogelijkheden van de teams. De Leidse ploeg leidde onderweg met 2-0, maar moest uiteindelijk diep buigen voor een in de tweede helft ontketend RCL. De Leiderdorpers wonnen met 3-5 en blijven daardoor naast HVC’10 de ranglijst aanvoeren. DoCoS is nu subtopper en maakt gaandeweg meer kennis met de wetten van het spelen van een trede hoger op de ladder.

Bij de thuisploeg was er onder meer geen basisplaats weggelegd voor Roy Elkerbout en Nils Slingerland. Tim Gonlag, Rowin Peet en Simon Jouby waren weer terug nadat zij vorige week waren uitgevallen tegen Lyra. Het bezoekende RCL moest aantreden zonder twee geblesseerde spelers, te weten Robin Brasker en Nick Permanand. Laatstgenoemde maakte vorige week indruk tegen VDL.

Al snel werd duidelijk dat RCL de touwtjes in handen wilde hebben. DoCoS moest meteen terugzakken naar eigen helft en wanneer de thuisploeg de bal wel in bezit had, moest het het speeltuig regelmatig weer snel inleveren vanwege het storende werk van de bezoekers. Al vroeg kreeg Reinaldo Nagtegeller ruim baan op rechts, maar de middenvelder werd afgevlagd. Melvin van Gent had aan de andere kant een eerste doelpoging in huis, maar Andrew Bontje kon het slappe schot eenvoudig keren.

Opvallend was dat de scheidsrechter nauwelijks hoefde in te grijpen in het eerste kwartier. Overtredingen bleven aanvankelijk achterwege, maar gaandeweg werd het treffen wel wat pittiger. Het onderlinge respect was echter groot te noemen en dus had scheidsrechter Broeckaert, die iets te laat kwam vanwege opstoppingen in Leiden, feitelijk een eenvoudige middag.

Dat had DoCoS niet, maar ondanks het veelvuldige balbezit van RCL werd de formatie van Nico van der Salm ook niet echt serieus getest. Slechts eenmaal kreeg de in het licht blauwe shirt gehulde Racing Club een grote kans. Nick van Bemmel besloot de bal te stiften, maar de inzet kreeg niet genoeg hoogte mee. Een inventieve poging van de middenvelder, maar Mitchel van Abswoude hoefde dus niet te vissen.

DoCoS kwam er niet vaak uit en toch was het na vijfenveertig minuten 2-0. Eerst slingerde Melvin van Gent een vrije trap voor die over iedereen en alles heen vloog. Achterin stond Danny Maaskant min of meer verdekt opgesteld en prompt was het 1-0. Ook daarna bleef RCL de voetballende ploeg, maar DoCoS kon de aanvalsgolven betrekkelijk eenvoudig pareren. In de blessuretijd van de eerste helft werd het zelfs 2-0. Een eenvoudige vangbal werd door Andrew Bontje niet goed verwerkt en zo kon Rico Bouwmans, tot zijn eigen verrassing, de 2-0 binnen tikken. Een zeldzame fout van de Leiderdorpse doelman die, naar later zou blijken, niet fataal werd.

Amper was de onderbreking achter de rug of het lukte RCL nu wel om gevaar te stichten en te scoren. Tommy Sinteur vond Thom Wijnalda en de spits verschalkte de Leidse goalie met een subtiele voetbeweging. Kort daarop leek de topscorer de 2-2 binnen te koppen, maar Van Abswoude kon redding brengen.

Het absolute hoogtepunt van de middag kon genoteerd worden halverwege de tweede helft. Van Bemmel had een heerlijke boogbal in huis van grote afstand. Het leder daalde juist op tijd en zelfs de grootste zuurpruim op deze wereld zou zijn handen op elkaar hebben gebracht bij het aanschouwen van zoveel schoonheid.

Na de magnifieke 2-2 was er voor DoCoS geen houden meer aan. RCL ging met de minuut frivoler spelen en DoCoS viel uiteen. Weer Wijnalda, de ingevallen Nick Guijt en Nick Scheurwater, die later vervangen zou worden door zijn broer, zorgden ervoor dat de gastheer binnen een mum van tijd op achterstand werd gezet. Het fraaie combinatievoetbal van de eerste helft werd nu gekoppeld aan doelmatigheid en DoCoS had dit keer geen verweer meer. In de slotfase werd het nog wel 3-5 door Simon Jouby, maar toen was al lang en breed duidelijk wie er drie punten zou bij verdienen op de ranglijst.

DoCoS keerde zo weer enigszins terug op aarde, maar neemt als promovendus nog immer een keurige vierde plaats in. RCL blijft het onverminderd uitstekend doen, hoewel het wel opvalt dat de ploeg van Stefan Luykx net als tegen VDL vorige week eerst achter lijkt te moeten komen om daarna het achterste van de tong te tonen.

DoCoS-RCL 3-5 (2-0). 27. Maaskant 1-0, 45.+3 Bouwmans 2-0, 47. Wijnalda 2-1, 66. Van Bemmel 2-2, 68. Wijnalda 2-3, 71. Guijt 2-4, 75. Scheurwater 2-5, 90.+2 Jouby 3-5. Scheidsrechter: Broeckaert. Toeschouwers: 300.

Docos: Van Abswoude, Van Voorthuizen, Gonlag, Maaskant, Peet, Overvliet (52.Slingerland), Jouby, Van Gent (75.Elkerbout), Bouwmans, Ravensbergen (75.Klein), Van Empel.

RCL: Bontje, Van der Spoel, Hillebrandt (46.Glasbeek), Van Westrienen, Koet, Van Bemmel, Nagtegeller, Leugering (61.Guijt), N. Scheurwater (76.D.Scheurwater), Wijnalda, Sinteur.