Voorbeschouwing- RCL eindigde sterk in de tweede seizoenshelft en kwam dichtbij de gewenste eerste klasse. Westlandia voorkwam dat uiteindelijk. De Leiderdorpers hebben de draad weer opgepakt en over de maand augustus kan Stefan Luykx ronduit tevreden zijn. De trainer zag zijn ploeg o.a. verdienstelijk gelijk spelen tegen Valken’68 in een oefenwedstrijd (3-3) en voor de beker werd tweemaal gewonnen. Eerst moest eersteklasser Alphense Boys er met 3-2 aan geloven en gisteravond (23/08) kwam ROAC met lege handen te staan (4-1) in de tweede wedstrijd van de poulefase van de districtsbeker.

Luykx over de eerste balomwentelingen van zijn ploeg voor de start van de competitie, straks op 3 september. ,,We zijn een en ander aan het uitproberen en vanaf zaterdag werk ik toe naar de basiself die het straks mogen gaan doen tegen wederom Valken’68. Enkel Leroy van Westrienen zal in Valkenburg ontbreken, maar de rest van de groep is grotendeels fit. Mickey Tromp heeft nog wat kleine pijntjes en we moeten even afwachten hoe Patrick van der Spoel zijn eerste wedstrijd verwerkt na een tijd van afwezigheid. Nick Scheurwater is op de weg terug dus het ziet er zo zoetjes aan goed uit en dat is een prettige wetenschap voor de start van de competitie.”

Na de winterstop van het seizoen ’15-’16 ging het crescendo met de Racing Club en het lijkt er op dat die vorm is vastgehouden. Luykx: ,,We willen die lijn ook doortrekken. We zijn al met al met een goed gevoel uit de nacompetitie gekomen, hoewel we tegen Westlandia dus net tekort kwamen. Het is daarnaast zaak om alles net weer even beter te doen. Die groei moet ons weer een stap verder brengen. Ik vind het als trainer belangrijk hoe we straks omgaan met nieuwe tegenstanders, tegenslagen en hoe we ons door ontwikkelen. Hoe wordt er geanticipeerd op een scheidsrechterlijke dwaling of bijvoorbeeld de keuze van een trainer? Er zit absoluut rek in deze groep en dus moet je door willen. Het is ontzettend positief dat er heel veel talenten uit de A-groep zijn doorgestroomd. Dat maakt dat er nu ook een gretig tweede elftal staat en dat ik meer keuzes kan maken. Dit is waar de club voor staat. We leiden talenten op en we willen ze klaarstomen voor de hoofdmacht. RCL heeft een eigen gezicht en dat vindt de club, en ik ook, belangrijk. Als gasten naar ons willen komen om geld op te halen, is dat een kansloze missie.”

Stefan Luykx: ,,Altijd voor het hoogst haalbare gaan" Foto: J.P.Kranenburg
Stefan Luykx: ,,Altijd voor het hoogst haalbare gaan”                           Foto: J.P.Kranenburg

Luykx is blij met het feit dat zijn groep vrijwel in tact is gebleven en dat er bij het tweede geen veteranen meer nodig zijn om plekken op te vullen. ,,In de breedte staan we er nu ook goed voor, naast het feit dat er genoeg kwaliteit in deze groep zit. Het is zaak om dat eruit te laten komen. In die zin heb ik al prima ontwikkelingen gezien in de wedstrijden die we gespeeld hebben. Het trainingskamp in de winterstop heeft deze groep echt goed gedaan. Het is verdomde leuk dat er sprake is van een vriendengroep, maar dat neemt niet weg dat er gecommuniceerd en geaccepteerd moet worden onderling. Elkaar de waarheid zeggen kan geen kwaad. Enkel met vrienden op zoek gaan naar een overwinning is niet genoeg. Spelers mogen best uit hun comfortzone komen. Dat brengt stress, druk en spanning met zich mee en daar moet je van leren en zorgen dat je er goed mee om gaat.”

Waar staat RCL is de vraag. Kan het mee met de besten? ,,Ik speel altijd om te winnen en dat moet je als elftal ook willen. Dus proberen het hoogst haalbare eruit te halen. Dat is een kampioenschap. De club wil ook graag hogerop. Het spreekt voor zich dat dit geen A, B, C’tje is in deze klasse. Alles moet ook meezitten in een seizoen. Veel ploegen zullen aan elkaar gewaagd zijn. Wij starten dus bij Valken’68 en het is wel bekend dat zij zo snel mogelijk het verloren gegane terrein goed willen maken. Dat zijn prima ambities, maar het mag niet ten koste van alles gaan. Het is ook belangrijk dat je rustig blijft als het even wat minder gaat. Als we in staat zijn om al die mentale facetten te verbeteren en spelers zich door ontwikkelen kan het een mooi seizoen worden.”

Mutaties RCL:

Gekomen: Danny Scheurwater (,za), Patrick van der Spoel (teruggekomen), Stefan Bons, Koen Hillebrand, Mitchell de Kroon, Max Jousma, Feike Voorbij, Mark van der Tak en Thijs Rutgers (allen eigen jeugd), Max Lobel (Valken’68), Milan Filippo (ARC).

Vertrokken: Tim van Luxemburg (LSVV’70).