RCL bestaat 90 jaar! Voorzitter Kees van der Burg neemt je mee de geschiedenisboeken in en staat stil bij memorabele momenten en mensen.Hiep, hiep, hoera! RCL is 90 jaar!

Namens het RCL-bestuur mag ik alle ereleden, leden van verdiensten, leden en vrijwilligers van harte feliciteren met de 90ste verjaardag van ‘jullie’ Club van Klasse: jullie voetbalclub bestaat 90 jaar. Een mijlpaal. Bijna een eeuw oud, maar springlevend en volop actief.

RCL werd – reeds ver voor de Tweede Wereldoorlog – op 24 augustus 1926 opgericht. RCL is in die vele jaren uitgegroeid tot een kroonjuweel in de sporthistorie van de gemeente Leiderdorp. Een vereniging met een rijke historie. Van een vliegende start aan de Hoogmadeseweg naar het unieke ‘monumentale’ sportpark De Bloemerd. Al lange tijd een thuis voor velen. Een sportpark met een uniek karakter, een imposante toegangspoort, prima velden en omzoomd door prachtig groen.

Voor vele tegenstanders in al die jaren een onneembare vesting. Daar zijn vele kampioenschappen en andere successen gevierd. Van het winnende doelpunt van Bob van Bohemen tegen IJsselmeervogels tot aan de gloriejaren van Leo Holl, Bram Brandt, Bas Ederveen, Dick van der Bijl, Ben Heemskerk e.v.a..

Van legende Johan Cruijff – in de jaren ’70 met Ajax op bezoek in De Bloemerd – tot RCL’s topscorer aller tijden Alex Barendse. Van de getalenteerde gebroeders Paul en Marcel van der Blom tot de huidige voorbeelden voor de jeugd Thom Wijnalda, Frank Hillebrandt en Andrew Bontje. Van generaties Brasker tot aan promotie van RCL A1 naar de vierde divisie. Vele mooie momenten van wat ooit ‘Ons Clubje’ heette, zijn de in loop der jaren de revue gepasseerd.

Voorrecht
Het mogen besturen van deze club is een voorrecht. Namens het RCL-bestuur bedank ik al onze voorgangers. Van mijn illustere – op de brommer door ons dorp – voorganger Ds. Honnef tot voorman Thomas Stolker. Van ‘beheerszaken’ Gerard Flippo tot Bram Nieuwenhuizen. Van ‘thesaurier’ Gerard Stevens tot de elkaar opvolgende voorzitters Peter Loesberg en Joop Verheijen. Van schatbewaarder Henk van den Hoek tot penningmeester ‘duizendpoot’ Bert de Kroon e.v.a. Velen hebben RCL mogen dienen, zo ook ik. De – in mijn eerste jaar als voorzitter, samen met erelid Teun Rietveld – historische onthulling van het huidige klassieke RCL-logo zal mij altijd bijblijven. Zo ook de contacten met Dick ‘RCL’ De Haas, ook een erelid met een ‘rood-wit’ hart.

Zo maar even een willekeurige ‘greep’ uit het rijke verleden van RCL, waaraan zo vele anderen ook een belangrijke bijdrage hebben geleverd. Namens het RCL-bestuur ook veel dank aan hen!

RCL en Feyenoord verbonden zich eerder aan elkaar. Voorzitter Van den Burg is trots op het een-tweetje met de Stadionclub en nog trotser op zijn club.
RCL en Feyenoord verbonden zich eerder aan elkaar. Voorzitter Van den Burg is trots op het een-tweetje met de Stadionclub en nog trotser op zijn club.

Altijd vernieuwend
Ondanks de hoge leeftijd van onze vereniging, is RCL ook altijd vernieuwend gebleken. Altijd oog voor nieuwe trainingsmethodieken, nieuwe samenwerkingsvormen – denk bijvoorbeeld aan de samenwerking met Feyenoord Rotterdam en de Hartstichting –, het instellen van een Normen en Waarden Commissie en het – als pionier in de sportwereld – nastreven van een geheel rookvrij sportcomplex om onze jeugd tegen de grote gevaren van roken en meeroken te beschermen.

Waar vele voetbalverenigingen in de afgelopen jaren te maken hebben gehad met een afname van hun ledenaantal is onze vereniging – en dan vooral de jeugdafdeling – in de voorbije jaren gegroeid en vervolgens relatief stabiel gebleven. Dit mede door de aantrekkingskracht van de RCL-jeugdafdeling en de professionele alsmede plezierige begeleiding daarbij. En niet te vergeten, de grote stappen die zijn gemaakt bij het vrouwenvoetbal. Van de algehele landstitel in het seizoen 2010/2011 met de ‘schaal’ tot het huidige keurkorps onder leiding van Janet Griffioen. RCL brengt kwalitatief goed vrouwen- en meisjesvoetbal op de grasmat. Het bijzonder succesvolle vrouwen- en meisjesvoetbal is bij RCL dan ook niet meer weg te denken.

Hulde ook aan de Supportersvereniging (SV) van RCL en haar bestuursleden. Het is een dubbel feestjaar nu ‘onze’ SV op 24 oktober 2016 haar 40-jarig jubileum mag beleven. Ook de SV ‘nieuwe stijl’ zal ongetwijfeld borg staan voor het organiseren van leuke feesten en activiteiten.

In wezen onvoorstelbaar wat er in bijna een eeuw allemaal heeft plaatsgevonden bij deze prachtige voetbalvereniging. Momenten die nooit verloren zullen gaan en die men onze leden ook nooit zal kunnen afnemen. De eigen identiteit en de klassieke uitstraling van RCL als Club van Klasse mag dan ook nooit verdwijnen.

Bestaansrecht
Anno 2016 heeft onze voetbalvereniging, met regionale uitstraling, volop bestaansrecht. Voorbeeldgedrag en maatschappelijk verantwoord sporten staan bij RCL hoog in het vaandel. De KNVB noemt RCL in haar uitingen vaak als voorbeeldclub. Op complimenten in dit kader van de KNVB mogen wij als club dan ook trots zijn. Sportief en sociaal gaan bij RCL hand in hand. Al vele jaren is het op zaterdag genieten om zoveel kinderen, ouders, opa’s en oma’s plezier te zien beleven aan de sportieve verrichtingen van hun kinderen en kleinkinderen. Dit moet zo blijven.

De potentie en ambities van onze voetbalvereniging zijn groot en rechtvaardigen de doelstelling van RCL om zich verder door te ontwikkelen en te vernieuwen. Normen, waarden en respect voor elkaar en voor de tegenstanders moeten daarin een belangrijke rol blijven spelen.

Er liggen voor onze 90-jarige club ook uitdagingen in het verschiet. Zo vormen de veldencapaciteit en het sterk verouderde clubgebouw een nijpend probleem en zou RCL graag op korte termijn gebruik willen maken van twee nieuwe kunstgrasvelden en een nieuw clubgebouw. Er wordt in dit kader op een prettige manier en voortvarend samengewerkt met de Gemeente Leiderdorp.

Ere wie ere toekomt
Tot slot wil ik – mede namens het RCL-bestuur – mijn dank uitspreken aan alle oud- en huidige leden, onze sponsoren en de Gemeente Leiderdorp voor de vele jaren van betrokkenheid en ondersteuning, maar bovenal aan het adres van al onze huidige en oud-vrijwilligers die de vereniging al 90 jaar lang jong en actief houden. Zonder jullie – beste vrijwilligers – zou RCL dit jubileumjaar nimmer hebben kunnen bereiken en langs deze weg wil ik dan ook grote waardering uitspreken voor jullie niet aflatende inzet. Zoals Gerard Flippo – lid van verdienste RCL – reeds in 1980 zei: ,,Vrijwilligers zijn de smeerolie van een vereniging!”

RCL heeft zich in de loop der jaren moedig en als een ware kampioen gedragen, dus bij deze: ,,Ere wie ere toekomt.” Ik verwacht dat RCL nog vele mooie sportieve jaren zal beleven en ik  verwacht dat een ieder – jong en oud – daaraan in de toekomst een steentje zal willen bijdragen.

Ik ben trots voorzitter te mogen zijn van het prachtige voetbalbolwerk RCL in onze fijne Gemeente Leiderdorp…!

Kees van der Burg
voorzitter