Tweede klasse C (zaterdag)- Om met de deur in huis te vallen: er gaat een hele dikke pluim richting de selectie van RCL en de technische staf. Niet alleen werd  kampioenskandidaat nummer een onderuit gehaald, maar tevens werd de derde periodetitel binnengehaald. Dit alles geschiedde middels sterk voetbal en met een tomeloze inzet. Wat een revanche voor de blamerende nederlaag van vorige week bij SVC’08, dat uiteindelijk kampioen werd ten koste van Westlandia.

Kai Vijlbrief penetreert de zestien in, verdedigers op de huid van de snelle aanvaller
Kai Vijlbrief penetreert de zestien in, verdedigers op de huid van de snelle aanvaller

Vanaf minuut een liet RCL er geen twijfel over bestaan dat het zaterdagmiddag de beste ploeg was. Opponent Westlandia kon vrijwel  geen moment aantonen dat het naar Leiderdorp was gekomen om de titel binnen te halen. De thuisploeg heerste en speelde, zeker in de eerste helft,  goed tot aan de rand van het zestienmetergebied. Daar stokte de inventiviteit en de slagvaardigheid. Westlandia keeper Rowdy Janssen kreeg wat afstandsschoten van veel te ver die hij eenvoudig kon verwerken. Tot zijn geruststelling maakten de voorwaartsen van RCL op het laatste moment steeds een verkeerde keuze en zo kon zijn team de nul houden. Omdat de bezoekers aanvallend geen vuist konden maken was de ruststand logischerwijze 0-0.

Mickey Tromp doet het niet enkel met zijn voeten..
Mickey Tromp doet het niet enkel met zijn voeten..

Direct na de pauze was het dan toch raak voor RCL en wie anders dan Thom Wijnalda maakte de treffer. Uit een corner dook hij plots voor zijn directe tegenstander op en kopte  bij de eerste paal beheerst binnen. De 1-0 achterstand dwong Westlandia alles op alles te zetten: alleen bij winst was de eerste plaats in de eindrangschikking zeker. Achterin werd een op een gespeeld en die strijdwijze gaf de roodwitten ruimte voor snelle counters. Nick van Bemmel leek de 2-0 op zijn schoen te hebben, maar zijn schot in vrije positie ging hoog over; met de handen voor zijn ogen zonk de spelverdeler op zijn knieën. Niet veel later betreurde hij zijn misser nog meer: Westlandia scoorde de gelijkmaker. Het alles of niets offensief had dan eindelijk kansen voor de bezoekers opgeleverd en het waren niet de minste mogelijkheden. Vooral het wat meer ervaren spitsenduo Jasper van Dijk en Joost van Schie, respectievelijk 37 en 36 jaar, liet zien dat de hen vooruitgesnelde reputatie niet op drijfzand was gebouwd. Fysiek ijzersterk en boomlang maakten zij het de defensie van RCL bijzonder lastig. Uiteindelijk was het Van Schie die koppend de 1-1.

Thom Wijnalda scoorde wederom voor RCL en blijft plaag voor defensie van tegenstanders
Thom Wijnalda scoorde wederom voor RCL en blijft plaag voor defensie van tegenstanders

De hachelijke situaties regen zich aaneen en als er wordt beweerd dat het meer geluk dan wijsheid was dat de ploeg uit Naaldwijk van een doelpunt afhield zou de rol van keeper Andrew Bontje ernstig onderschat worden. Hij groeide uit tot een onneembare eenmansvesting met als hoogtepunt een onwaarschijnlijk knappe redding op een kopbal van dichtbij. En dan was er uiteindelijk die uitval van RCL. Aan het eind daarvan vonden Wijnalda en Van Bemmel elkaar in een vloeiend een-tweetje waaruit de laatste de 2-1 maakte. Westlandia was geknakt, maar probeerde nog eenmaal de kracht te vinden voor een slotoffensief.

Westlandia komt op 1-1 en RCL lijkt alsnog in de problemen te komen
Westlandia komt op 1-1 en RCL lijkt alsnog in de problemen te komen

De mannen van trainer Stefan Luykx haalden op het tandvlees het einde, maar die vermoeidheid verdween naar de achtergrond na het eindsignaal van scheidsrechter Duindam: de winst was binnen. Matchwinnaar Van Bemmel had een grijns van oor tot oor op zijn gezicht: ,,We zijn vooral trots. Dit is een prestatie van formaat van het hele team. Vorige week was een regelrecht drama, nu hebben we dat helemaal rechtgezet. Westlandia werd afgebluft en dat geeft een lekker gevoel. Eerst feest vanavond en laat dan de nacompetitie maar komen.”

Luykx hield zich bescheiden afzijdig van de hossende spelers. Die waren wel zo attent om hem een biertje in zijn hand te drukken. ,,Ik had onze serie van zeges op het bord geschreven”, zo vertelde hij rustig. ,,Ik heb verteld dat ze er eeuwig spijt van zouden krijgen als het daarbij bleef. Meer motivatie was er niet nodig. De mannen hebben weer op het veld laten zijn we ze kunnen. Ik ben trots.”  Het was een vrolijke bende daar op de Bloemerd. De spelers van Westlandia dropen sip af. De kampioensbloemen lagen vergeten achterin de bus.

De 2-1 ligt erin! Westlandia geen kampioen en RCL speelt zich de nacompetitie in!
De 2-1 ligt erin! Westlandia geen kampioen en RCL speelt zich de nacompetitie in!

RCL-Westlandia 2-1 (0-0). 47. Wijnalda 1-0, 71. Van Schie 1-1, 83. Van Bemmel 2-1.

RCL: Bontje, Tromp, Barokzay, Van Westrienen, Koet, Nagtegeller, Vijbrief (60. Permanand), Leugering, Wijnalda, Van Bemmel, Scheurwater (75. Guijt).

Westlandia: Janssen, Van Rijn, Danny Bijl, Ruud Bijl, Vollebrecht, Vogels (46. Luijando), Van der Ark (46. Enthoven), Van Dijk, Van Schie, Verbeek, Van Beek (70. Van Calsteren).

Scheidsrechter: Duindam. Toeschouwers: 450.

Note redactie: op onze app interviews!!!

Foto’s: met dank aan J.P. Kranenburg

Er volgt meer fotomateriaal!