Tweede klasse C (zaterdag)- Over de voorbereiding op het seizoen kon Stefan Luykx al ruimschoots tevreden zijn, maar bij de seizoensouverture in competitieverband hoefde het gelaat van de Leiderdorpse trainer ook verre van op onweer te staan. RCL klopte op ’t Duyfrak Valken’68 met 1-3 en dat terwijl de Valkenburgers door veel zogeheten voetbalkenners al is gebombardeerd tot titelfavoriet nummer 1 in de tweede klasse C. ,,Een tegenvaller van jewelste, maar we wisten ook wel dat RCL ook gewoon een prima tegenstander is. Het breekpunt was de rode kaart voor ons”, sprak trainer Arie van Duijn rake  woorden namens de geelroden.

De Leiderdorpers kwamen voor de dag zonder de afwezige Leroy van Westrienen. In zijn plaats, centraal achterin, speelde jongeling Max Glasbeek. De 20-jarige was na amper een minuut spelen al middelpunt van de belangstelling. Een inzet van Robbert van Delft eindigde op de hand van de nummer vier en scheidsrechter Switser zag hier een strafschop in. Spits Robbert van Delft voltrok gedecideerd het vonnis vanaf elf meter.

De snelle achterstand beloofde weinig goeds voor de Racing Club, maar RCL leek niet geïmponeerd door de 1-0.  Nick Permanand werd een minuut later weggestuurd door Reinaldo Nagtegeller. In kansrijke positie wilde de rechtsbuiten zijn collega aan de andere kant, Nick Scheurwater, bereiken maar dat feest ging niet door. Even later had Permanand een betere actie in huis, maar Thom Wijnalda kon net niet inkoppen.

De spits kreeg later de gelegenheid om richting de zestien op te stomen, maar de topscorer van het vorige seizoen verkoos een lob, die er niet geheel uitkwam. Valken’68 prikte ook wel een paar keer, maar de bezoekers deden zeker niet onder voor de ploeg van Arie van Duijn. Wel had de RCL-defensie de handen vol aan de rappe Lars van Bommel, maar echt heel gevaarlijk werd het ook niet voor het Leiderdorpse hok. In de laatste vijf minuten voor de pauze kreeg de wedstrijd een beslissende wending. Vlak na elkaar werden twee overtredingen van Arjan Haasnoot met geel bestraft en dat leverde derhalve een rode kaart op. Het leek een wat overtrokken zienswijze van de leidsman, maar vanaf dat moment kreeg RCL het idee dat er wat te halen viel in Valkenburg.

RCL startte in de tweede helft zonder Glasbeek en zijn positie werd ingenomen door Patrick van der Spoel. De op het Leiderdorpse nest teruggekeerde verdediger kon niet ver na rust genieten van de gelijkmaker. Een niet al te best genomen hoekschop kwam plots voor de voeten van Nick van Bemmel, die met een heerlijke trap Erwin van der Nagel kansloos liet: 1-1. Een goal om in te lijsten.

Daarna was het de vraag of RCL kon doordrukken tegen het nu aangeslagen Valken’68. Toch kregen juist de gastheren eerst nog wat mogelijkheden, maar dat leverde niets op. Nagtegeller trof daarna de lat (evenals Wijnalda in de rebound, maar de spits stond buitenspel, red.), maar de 1-2 kwam er toch. De naar links uitgeweken Permanand had een puike voorzet in huis, die door Wijnalda koelbloedig kon worden afgerond.

In de slotfase deed de thuisploeg er alles aan om de gelijkmaker af te drukken. Jaco van der Bent was daar ook dichtbij, maar een inzet richting de kruising werd op fabelachtige wijze door Andrew Bontje uit zijn doel geranseld. Niet ver daarvoor had de ex-speler van Quick Boys en FC Rijnvogels al en poging van de lijn afgehaald zien worden. Daar kwam RCL dus nog tweemaal goed weg. In de extra tijd maakte andermaal Van Bemmel een einde aan alle twijfels door de 1-3 op het scorebord te brengen. En zo stuntte RCL op speeldag 1 tegen een absolute hoogvlieger, maar misschien zijn de roodwitten zelf (ook) wel een ploeg van dat kaliber dit seizoen..

Valken’68- RCL 1-3 (1-0). 2. Van Delft 1-0 (strafschop), 49.Van Bemmel 1-1, 68. Wijnalda 1-2, 90.+2 1-3 Van Bemmel. Scheidsrechter: Switser. Toeschouwers: 300.

Valken’68: Van der Nagel, Van Duijn, M.van der Plas, Haasnoot, Boere, S.van der Plas, Van Rijn (83.Kuijt), De Mooij, Van Bommel (73.A.van der Plas), Van Delft (58.Boonstoppel), Van der Bent.

RCL: Bontje, Koet, Hillebrandt, Glasbeek (46.Van der Spoel), Brasker, Van Bemmel, Nagtegeller, Permanand, Leugering (78.Van de Tak), Wijnalda, Scheurwater (85.Guijt).