Tweede klasse C (UVS)- Het moest er misschien wel een keer van komen, maar de planning was niet geheel jofel. RCL verloor weer eens sinds december, maar deed dat uitgerekend tegen UVS. In september 2015 smaakte de overwinning nog zoet op de blauwwitten, na een wedstrijd waar veel en lang over nagepraat werd.

Dit keer trok UVS aan het langste eind (0-1) en dat kwam aan in het Leiderdorpse kamp. Niet enkel is de zo gekoesterde derde periodetitel nog niet binnen, maar verliezen van streekgenoten doe je nu eenmaal liever niet. De meeste spelers kennen elkaar van haver tot gort en dan kan een speler nog wel eens herinnerd worden aan een nederlaag.

De verliespartij was niet nodig, maar daar kocht RCL achteraf niets voor. Toch was trainer Stefan Luykx achteraf de nuchterheid zelve. ,,Vanzelfsprekend is het resultaat teleurstellend, maar ik ben van mening dat we het goed hebben gedaan. Enkel niet goed genoeg en dan kan je dus verliezen. Op het spel heb ik weinig aan te merken, maar die bal moet nu eenmaal in dat netje. Vooral voor de pauze zijn we heer en meester geweest. Wij kregen kansen en mogelijkheden genoeg. UVS stelde daar een grote kans tegenover.”

Halverwege was er nog weinig aan de hand. Volgens welingelichte bronnen was duidelijk geworden dat SVC’08 achter stond en de supportersschare stak de spelers van RCL een hart onder de riem met die mededeling. Vanaf de aftrap ging RCL weer voor de winst en opnieuw kreeg het de gelegenheid om de Leidse muur te slechten. Het lukte niet en UVS kreeg het juist wel een keer voor elkaar om Andrew Bontje te kloppen.

Luykx: ,,In de rust had ik de ploeg aangegeven om zo door te gaan, want met ons spel leek een goed resultaat erin te zitten. Enkel zou UVS wat meer druk gaan geven, omdat zij immers veilig zouden zijn bij een overwinning. Bij de 0-1 maakten we zelf de fout en vervolgens vergaten we te voetballen zoals we dat kunnen. We kregen zeker nog wel kansen, maar het spel werd te gehaast. Misschien stond er al met al teveel spanning op. Toch had ook deze wedstrijd gewonnen kunnen worden. We hebben onszelf tekort gedaan. UVS was zeker niet beter.”

Door de overwinning speelde UVS zich definitief in veiligheid en blijft het voor RCL onveranderd spannend. Bij Leiderdorpse winst lonkte zelfs de titel nog, maar met een achterstand van vijf punten op SVC’08 en zes op Westlandia is de hoofdprijs een brug te ver geworden. Dat neemt niet weg dat de nacompetitie absoluut nog helder in zicht is. Bij een nederlaag tegen SVC’08 volgende week echter kan het nog billenknijpen worden voor de Club van Klasse. Luykx: ,,We krijgen nog twee nieuwe kansen en ik heb er alle vertrouwen in dat we de draad weer oppakken. Ik heb er geen zin in om me bezig te houden met roze olifanten. Deze nederlaag moeten we enkel en alleen bij onszelf zoeken. Wellicht kan ik volgende week ook weer beschikken over Kai Vijlbrief en Nick Scheurwater voorin. Daarmee krijgen we meer diepgang.”