Tweede klasse C (zaterdag)- RCL won met 2-0, maar Kai Vijlbrief behoorde niet tot de doelpuntenmakers. Vanzelfsprekend was de vleugelaanvaller tevreden met de zege, want de Leiderdorpers kunnen weer wat meer naar boven kijken in plaats van naar beneden. Vijlbrief had echter zeker kunnen scoren. ,,Misschien zelfs wel drie keer en daar baal ik wel van. Het had mijn kans vergroot om volgende week weer te spelen.”

Voor de familie Vijlbrief was het evengoed een topweek. Jelmer, broer van Kai, staat met VVSB in de halve finale van de KNVB-beker na de winst van VVSB in en tegen Den Bosch. Afgelopen woensdag boog de ploeg van Wilfred van Leeuwen een 2-0 achterstand om in een 2-3 zege. Noordwijkerhout viert al dagen feest en gaat nu, zoveel is duidelijk na de loting, spelen tegen eredivisionist FC Utrecht. Vader Eugene was jarig en kreeg van zijn vrouw Joke een cadeau in de vorm van een bezoek aan Schalke’04 tegen Wolfsburg. De ouders van de broers waren in de Vliert, maar Kai had moeten passen vanwege werkverplichtingen.

De aanvaller van RCL over de historische avond van zijn broer. ,,Helaas kon ik er niet bij zijn. Eerder was ik wel van de partij bij Capelle tegen VVSB op Woudenstein (2-3 voor VVSB, red.) en dat deed me al veel. Nu moest ik het helaas op afstand horen. Op een zeker moment stond het 2-0 en dacht ik dat het over en uit was. Later op de avond vernam ik dat het 2-1 was geworden en toen ben ik als een speer naar huis gereden om de slotfase mee te maken. De 2-2 was al gevallen en de 2-3 heb ik op de buis gezien. Ik werd gek natuurlijk.”

Kai had na de wedstrijd telefonisch contact met zijn broer, maar in de nacht zagen de broers elkaar nog live. ,,Jelmer had hem logischerwijs al aardig zitten en we hebben er die nacht nog een schepje bovenop gedaan. Dit maak je immers nooit meer mee. Wat een geweldige week voor VVSB en ook ons gezin.”

Kai Vijlbrief (Small)

VVSB heeft dus nu tegen FC Utrecht geloot en de speler van RCL zal daar zeker bij zijn. ,,Zonder meer. Enkel moet ik zelf mijn kaarten gaan regelen. Jelmer krijgt drie kaarten en die zijn voor onze pa, ma en zijn vriendin. Ik hoorde dat de club er 5000 zal krijgen dus dan moet het voor mij ook lukken. Vrienden van mij willen er ook bij zijn dus ik kan aan de bak.”

Terug naar RCL dan met de speler die zeker niet slecht speelde, maar faalde in de afwerking. ,,Het ging lekker en we sneden er doorheen. VDL heeft moeite met voetballende tegenstanders en dat wisten we nog van de uitbeurt (1-5, red.). We kregen ongelooflijk veel vrijheid en met name hun backs wisten niet waar ze het moesten zoeken. Ik kreeg dus zelf de nodige kansen. Telkens ging het fout in die eindfase bij mij. Zo jammer, letterlijk en figuurlijk gemiste kansen.”

RCL kwam toch op 1-0 door spits Thom Wijnalda en na de rust maakte invaller Nick Scheurwater er 2-0 van. ,,Ik was blij dat Nick scoorde. Dat voelde als een bevrijding. We hadden al lang en breed veilig moeten zijn in deze wedstrijd en daar voel ik me niet prettig bij. Ik heb simpelweg teveel kansen gemist. Natuurlijk doe ik dat niet expres, maar het had voor het team en voor mezelf wel lekker geweest. Voor rust hadden we al klaar kunnen zijn.”

Vijlbrief speelde dit seizoen nog niet veel, maar voelt dat de onderlinge verschillen gering zijn. ,,In tegenstelling tot vorig seizoen kan ik nu drie keer trainen en maak ik meer kans op speelminuten. Vorig seizoen kon ik twee keer trainen en bleef ik meestal op de bank. Nu schurk ik tegen 1 aan en krijg ik mijn kansen om te spelen. Het is nu verder aan de trainer om keuzes te maken. Nick Scheurwater is terug van blessureleed en ook Nick Permanand komt er nog bij. Op zich is dat allemaal prima. We doen het met zijn allen en RCL moet beter kunnen dan de huidige positie die wordt ingenomen. Een plek in de top 5 zie ik nog steeds zitten. Deze week had al met al nog leuker geweest wanneer ik mijn optreden had beloond met wat goals. Hopelijk dan maar in de volgende weken tegen SC Monster en Lyra, ploegen die in onze buurt staan. En een goaltje tegen UVS straks is natuurlijk ook wel leuk.”