Tweede klasse C (zaterdag) – ,,Wat we met UVS voetballend kunnen, hebben we ook in deze vijfde competitiewedstrijd uit bij Soccer Boys weer niet laten zien. We gingen wel goed van start, tot grote opluchting van de meegereisde supporters, want na die pot tegen Honselersdijk vorige week hadden we wel wat goed te maken. Maar ook nu bleek weer over de hele wedstrijd genomen dat we gewoon moeite hebben met ploegen die opportunistisch de bal naar voren roeien om net als deze ploeg hun twee lange spitsen te voeden om oorlog in onze zestien te maken. Natuurlijk hadden we liever drie punten mee teruggenomen naar Leiden dan dit ene punt na de 1-1 einduitslag. Maar nog liever nam ik na afloop het beeld op mijn netvlies van een lekker en goed gespeelde wedstrijd mee terug naar ons sportpark De Kikkerpolder”, aldus de sterk analyserende en vlot vertellende Berend Verdoes, middenvelder van UVS.

Verdoes, als voetballer in de voetsporen van zijn vader Giek Verdoes ‘opgevoed’ bij v.v. Katwijk, is na kleine omzwervingen bij FC Rijnvogels en Voorschoten’97 nu in een warm bad bij het Leidse UVS terechtgekomen zoals hij het zelf zegt: ,,Door bekenden van me ben ik in contact gekomen met UVS en als een Katwijker voel ik me vanaf het eerste begin als de bekende vis in het water. Ik heb alles tot op heden meegespeeld als basisspeler en met deze selectiespelers zit er echt zoveel voetbal in de ploeg. Het wordt tijd dat we dat eens laten zien binnen de wedstrijdlijnen.”

Na de gelukkige zege vorige week thuis op Honselersdijk werd nu afgereisd naar sportpark Merenveld in Bleiswijk waar Soccer Boys gastheer was, de nummer tien met drie uit vier. UVS stond vooraf ook duidelijk in het tweede rijtje met vier uit vier op plek negen. Dus de blauwwitten moesten vandaag duidelijk uit een ander vaatje gaan tappen om de thuisploeg aan de Leidse zegekar te kunnen binden en een sprongetje op de ranglijst te kunnen maken. ,,Het probleem was dat we meer en meer in de eerste helft mee gingen met het fysieke spel van Soccer Boys. En het ging steeds moeizamer, voetballend kwamen we er niet echt meer aan te pas. Je weet dat ze geen echte hoogvliegers zijn en dat je zo’n pot gewoon moet winnen”, aldus Verdoes.

Een kopbal net over van Tim van der Voort en een bal op de lat van aanvaller Cenny Scheffer, vorige week verantwoordelijk voor het eerste thuisdoelpunt, waren de enige Leidse hoogtepunten in de eerste helft. Verdoes: ,,Onze trainer Jeroen Hoefnagel gaf in de rust ook terecht aan dat we het onszelf kwalijk moesten nemen dat het zo moeizaam was verliepen. Met een brilstand de thee opzoeken, dat was toch niet waarvoor we naar Soccer Boys waren vertrokken?” Hoe zou het na rust gaan? Dat was de grote vraag voor alle aanwezige supporters met blauwwit bloed in de aderen en maandag 3 oktober een grote voorliefde hebbende voor haring en wittebrood en peen met uien.

Wat zeker geen vraag was dat was de wissel van de geblesseerde Van der Voort door Steven Prudhomme van Reine. ,,Hij is een bikkel die altijd blijft gaan, dus als hij wordt vervangen dan weet je dat het echt niet langer gaat”, liet de Leidse middenvelder weten. Maar ook nu kwam UVS bij aanvang van de tweede helft niet echt fel uit de startblokken. Het was zelfs de thuisploeg die in de 64e minuut de bordjes op het scorebord kon laten verhangen, 1-0. Een Leidse verdedigingsfout, met William van Vliet in een niet al te beste rol,  was hier de verwekker van dit doelpunt.

Berend Verdoes voelt zich als een vis in het water bij UVS, maar heeft de wens dat het spel aanmerkelijk beter moet.
Berend Verdoes voelt zich als een vis in het water bij UVS, maar heeft de wens dat het spel aanmerkelijk beter moet.

Er volgden wat omzettingen bij UVS. Zo werd er zichtbaar meer druk naar voren gezet en het loonde. Vleugelaanvaler Rob van der Plaat, vorige week de ‘vader’ van twee doelpunten, werd vervangen door Ronald Mink om voor nieuwe aanvallende impulsen te zorgen. Een stief kwartiertje later kon UVS de dan ook de gelijkmaker door een strafschop laten noteren.

Verdoes: ,,Ik kon een vrije trap lekker doorkoppen in de zestien en daar werd één van ons door een verdediger onderuit getrokken. De scheidsrechter zag het prima en besloot terecht de bal op de stip te leggen. En zo’n kans laat onze Bart van der Weijden zich niet ontzeggen. De doelman kreeg er nog wel een handje aan maar was kansloos op de inzet.” Misschien moet PSV-trainer Philip Cocu maar eens de videobeelden van deze strafschop opvragen om zijn spelers erop te laten trainen?

Het laatste stuk van de wedstrijd bleef de thuisploeg de bal hoog in de Leidse zestien pompen. Verdoes: ,,Er kwam nog een nieuwe spits van wel twee meter in, maar uiteindelijk lukte het niet om de winnende treffer te forceren. Wij kregen ook wat kansjes, maar meer was het toch echt niet. Het waren zeker geen honderd procent kansen en dat zal wel heel snel moeten veranderen zeker als Valken’68 komende zaterdag thuis onze tegenstander is. Zij hebben vandaag wel thuis verloren met 1-2 maar met hun brede selectie zie ik ze toch als een potentiële kampioenskandidaat in deze tweede klasse.”

Met dit gelijke spel schoot UVS dus niet echt veel op qua punten, een negende plek met vijf uit vijf (7-8), waar Valken’68, de volgende tegenstander, een zevende plek met zes uit vijf (6-6) kan laten noteren. ,,Ik denk dat we tegen Valken’68 meer ons eigen spelletje kunnen gaan  spelen, want zij spelen het liefst ook verzorgd technisch voetbal. En als alle Leidse neuzen bij ons dezelfde kant opstaan dan moet het toch een keer lukken met de punten en het liefst met goed spel? Voor mij is die pot tegen Valken’68 ook apart omdat ik met enige spelers van hen heb samengespeeld en andere spelers van Valken’68 waren bij mijn eerdere clubs mijn tegenstanders. Dus het wordt één feest van herkenning. Dat geeft zo’n wedstrijd toch zeker een extra lading mee. Maar samen de Leidse mouwen opstropen en ervoor gaan zou ik zeggen”, sprak de prima in zijn vel zittende Verdoes. Wij gaan het zeker volgen komende zaterdag op sportpark De Kikkerpolder.

Soccer Boys – UVS 1-1 (0-0).

Basisopstelling UVS: Van de Burg, Van der Voort, Van Vliet, Maaskant, Van Rest, Van der Weijden, Verdoes, Pison, Karpuz, Scheffer en Van der Plaat.