Tweede klasse C (zaterdag)- De stadsderby tussen de op zaterdag hoogst spelende Leidse clubs is gewonnen door DoCoS. De thuisploeg won door een doelpunt van Tim Gonlag met de kleinst mogelijke marge van UVS. De koud ingevallen ex-speler van GHC baarde opzien met zijn rappe treffer, maar Thom Ligtvoet onderscheidde zich aan de andere kant in negatief opzicht. Het enige doelpunt en de rode kaart bleken beslissend in de soms vermakelijke tweestrijd.

Duel tussen spits Chris van Empel namens DoCoS en Berend Verdoes van UVS
Duel tussen spits Chris van Empel namens DoCoS en Berend Verdoes van UVS. De middenvelder van de ‘blauwwitten’ was een van de lichtpunten bij de in een fluorescerend tenue spelend UVS

Waar FC Boshuizen al enige jaren de toon zet op zondag voor wat betreft het Leidse voetbal maakten Docos en UVS, voorheen nog traditionele zondagclubs, de voorbije jaren stappen in het zaterdagvoetbal. De vierde en derde klasse bleken tijdelijke verblijven en sinds dit seizoen komen de ambitieuze clubs elkaar tegen op het vijfde amateurniveau. Beide clubs willen daar voor de komende jaren geen genoegen meenemen en dit jaar is minimaal de insteek om handhaving af te dwingen in het geval van DoCoS en om bij de eerste vijf te eindigen wanneer het gaat om de blauwwitten.

Melvin Zweistra miste een strafschop, maar het werd hem achteraf vergeven. Ronald Mink had dit keer een basisplaats bij UVS.
Melvin Zweistra miste een strafschop, maar het werd hem achteraf vergeven. Ronald Mink had dit keer een basisplaats bij UVS.

Voor de conclusie of die doelstellingen gehaald gaan worden is het nog veel te vroeg, maar na twee speeldagen mag wel worden geconstateerd dat de ploeg van Nico van der Salm voortvarender is gestart dan de formatie van Jeroen Hoefnagel. Na de 1-0 winst van DoCoS leidt de promovendus zelfs de dans met RCL, terwijl UVS nog niet won en vorige week nog net een punt kon veiligstellen tegen HVC’10.

De openingsfase was wel voor het team van de nieuwe Haagse trainer en DoCoS was kortstondig wat zoekende. In die fase kreeg UVS meteen de grootste kans, hoewel dat meer met ruis op de lijn te maken had tussen doelman Mitchel van Abswoude en Simon Jouby. De van Katwijk overgekomen Berend Verdoes kon niet profiteren, omdat de DoCoS-goalie alsnog redding bracht.

Michael van Voorthuizen is gevloerd door Thom Ligtvoet. De UVS-aanvaller kon met rood op zak naar de kleedkamer.
Michael van Voorthuizen is gevloerd door Thom Ligtvoet. De UVS-aanvaller kon met rood op zak naar de kleedkamer.

Na de start van het Leidse onderonsje kwam er geleidelijk aan balans, maar konden beide ploegen niet echt een vuist maken. Halverwege de eerste helft ontstond het eerste binnenbrandje in het verder niet onsportieve duel en dat gaf DoCoS een injectie om aan te zetten. Melvin van Gent kreeg nog voorrang van Rob van der Plaat bij zijn solo, maar William van Vliet stopte de ‘10’wel onreglementair af. De strafschop van Melvin Zweistra werd echter gekeerd door Niels van den Burg.

Melvin van Gent had de assist in huis voor de 1-0. Niels van den Burg was van mening dat de voorzet van achter de achterlijn had plaats gevonden
Melvin van Gent had de assist in huis voor de 1-0. Niels van den Burg was van mening dat de voorzet van achter de achterlijn had plaats gevonden.

Op slag van rust volgde er een beslissend moment. Michael van Voorthuizen, uitblinker bij de thuisploeg, stoomde er weer eens vandoor als rechtsback en dat was kennelijk tegen het zere been van Ligtvoet. De aanvaller ging opzichtig in de fout en kon inrukken.

Na de rust kon DoCoS de man-meer-situatie uitdrukken in krachtsverschil. Nog maar net binnen de lijnen knikte Gonlag raak na een afgemeten voorzet van Van Gent. De van origine centrale verdediger, maar afgelopen seizoen vaak benut als puntspeler, is terug van een blessure die hij opliep in april. Later leek Danny Maaskant de 2-0 te hebben afgedrukt in een onoverzichtelijke situatie, maar de treffer werd geannuleerd na een vlagsignaal van Michael Lamers. Er ontstond de nodige commotie, maar het moment bleek uiteindelijk niet beslissend voor het verloop.

De thuisploeg behield de controle maar verzuimde de ruimtes beter te benutten om zo de tweede treffer te kunnen afdrukken.  UVS was niet bij machte om nog serieus gevaar te stichten, hoewel Van Abswoude nog wel moeite had met een vrije trap van Kenneth Maaskant.

DoCoS-UVS 1-0 (0-0). 54. Gonlag 1-0. Scheidsrechter: Van Ekelenburg. Toeschouwers: 400. Rode kaart: 45.Ligtvoet (UVS).

DoCoS: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Maaskant, Bouwmans, Peet, Jouby (75.Klein), Zweistra, Van Gent (86.Hoogbruin), Overvliet, Van Empel, Elkerbout (53.Gonlag).

UVS: Van den Burg, Verlaan, K.Maaskant, Van Vliet, J.Maaskant (65.Moors), Verdoes, Van der Weijden, Mink, Ligtvoet, Karpuz, Van der Plaat.

Tim Gonlag heeft gescoord, pal nadat hij was ingevallen. William van Vliet voelt onheil aankomen.
Tim Gonlag heeft gescoord, pal nadat hij was ingevallen. De UVS’ers voelen het onheil aankomen.

Foto’s: met dank aan dhr Van Abswoude