Rob van der Plaat (UVS) en Rico Bouwmans (DoCoS) verwachten een heerlijke voetbalmiddag

Leiden is weer een prachtige derby rijker: DoCoS – UVS. Laatstgenoemde vertoeft nu voor het tweede jaar in de tweede klasse en het smaakt daar over het algemeen goed. DoCoS werd vorig jaar glorieus kampioen en voegde zich bij de stadgenoot. Rob van der Plaat van UVS en Rico Bouwmans van DoCoS laten hun licht schijnen op de komende confrontatie. Een clash tussen de twee hoogst spelende Leidse clubs op zaterdag.

,,Met een 0-3 achterstand de rust ingaan lijkt nogal hopeloos”, gaat Van der Plaat van start. ,,En toch voetbalden we afgelopen zaterdag niet slecht, sterker nog, we hadden met 2-0 voor kunnen staan. Scoren deden we echter niet en dat deed HVC’10 juist wel. Drie keer sloegen ze met het hoofd toe met name door onachtzaamheid bij ons.”

Het zal gestormd hebben in de kleedkamer. ,,Niet verzaken, een-op-een spelen en drie keer scoren waren de voor de hand liggende taken”,gaat Van der Plaat verder. We voldeden aan alle drie de opdrachten, dus je kunt je voorstellen dat we in een lichte euforie van het veld stapten. Dinsdag hebben we de videobeelden nog eens bekeken om vooral de fouten van de eerste helft te analyseren. In onze groep kunnen we elkaar de waarheid zonder omwegen zeggen en dat is een goede zaak, daar leren we allemaal van. Tijdens de training donderdag gaan we ons dan richten op de wedstrijd tegen DoCoS.”

Ook de ploeg van trainer Nico van der Salm kende een ijzersterke tweede helft. Bouwmans over die wedstrijd: ,,Na de 0-1 voor ons kregen we het benauwd en terecht scoorden zij de 1-1. Het zag er toen niet al te best uit. Ik weet niet of en wat er in de thee zat, maar in de tweede helft lukte werkelijk alles. Met 1-4 mocht Honselaarsdijk nog blij zijn. Logisch dus dat we met het nodige zelfvertrouwen aan de klus tegen UVS beginnen.”

Van der Plaat kijkt uit naar de wedstrijd: ,,Natuurlijk ken ik een aantal van die jongens. Gisteren kwam ik bijvoorbeeld toevallig Nico van der Salm tegen. Hij waarschuwde dat wij helemaal van de mat gespeeld zouden worden. Dat maakt een derby zo leuk, het dollen er omheen. Toch wordt er relatief weinig via de social media aan een psychologische oorlogsvoering gedaan. Ik geloof dat de mensen om ons heen de stadsderby intenser beleven.”

De aanvaller is op zijn hoede voor de roodwitten. ,,Ze hebben een fantastisch seizoen gehad vorig jaar. DoCoS kende weinig mutaties en heeft nog de vaste patronen van het vorige seizoen. Dat hebben ze op ons voor. Het is echter een wedstrijd die helemaal op zichzelf staat.” De aanvaller leek vorig seizoen steeds makkelijker te scoren en lijkt even vrolijk verder te gaan. Vorige week doelpuntte hij weer twee keer. ,,Hun defensie staat als een huis heb ik begrepen. De uitdaging is dus des te groter om tegen hen te scoren.”

Bouwmans leek DoCoS deze zomer te gaan verruilen voor een club uit Amsterdam vanwege zijn studie. ,,Klopt. Ik heb ook wat gesprekken gehad, maar op een gegeven moment had ik echt zoiets van ‘Hallo zeg, ik voetbal mijn hele leven bij de club, ik ken iedereen, het is fantastisch voetballen met de jongens, waarom zou ik weg moeten?’ Trainen naar de mogelijkheden en hier eens kijken hoe het ons een klasse hoger afgaat. Daar komt nog bij dat ik als Leidenaar derby’s als tegen UVS de krenten in de pap vind. Dat zou ik in Amsterdam missen. Juist van UVS wil ik winnen. Ik heb in het verleden nogal wat vriendjes richting de Kikkerpolder zien vertrekken. Ik wil ze alsnog laten zien dat DoCoS de leukste en beste club van Leiden is.” Het is duidelijk dat de verdediger zich thuis voelt bij de morsclub. Ook het kunstgras daar ligt hem wel. ,,Oke, slidings maak ik zo min mogelijk. Als ervaringsdeskundige kan ik je zeggen dat die niet goed zijn voor je huid. Ik ben lang en word steeds sterker. Dat én goed positie kiezen zijn mijn kracht. Dat zullen ze bij UVS wel merken.”

Beide spelers verwachten dat het na een afwachtend begin een wedstrijd wordt waarin beide teams  met verzorgd combinatievoetbal de aanval zullen zoeken. Bouwmans is concreet in zijn voorspelling: ,,UVS zal best een keer scoren. Wij doen dat echter twee keer. Een tweede winstpartij is niet slecht voor een promovendus.” Zijn opponent is wat voorzichtiger: ,,Ik hoop op winst natuurlijk. We zullen elkaar niet veel ontlopen. Ik denk dat de toeschouwers er veel plezier aan gaan beleven.”

Meeste recente onderlinge resultaten in competitieverband:

2014-2015 : UVS-DoCoS 3-1, DoCoS-UVS 1-3 (3e klasse)

2012-2013: UVS-DoCoS 0-4, DoCoS-UVS 3-0 (4e klasse)

2011-2012: UVS-DoCoS 2-2, DoCoS-UVS 0-3 (4e klasse)

2009-2010: UVS-DoCoS 5-0, DoCoS-UVS 1-2 (3e klasse, zondag)

Koetshuis Cup, laatste wedstrijd, in april 2016:

DoCoS- UVS 1-3 (0-0). 57. Maaskant 1-0, 66. Van der Weijden 1-1, 81. Scheffer 1-2 en 90 + 2. Van der Weijden 1-3. Toeschouwers: 250.

Opstelling DoCoS: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Maaskant, Gonlag (46. Schiebroek), Peet, De Bolster, Zweistra (46. Ravensbergen), Van der Pot (68. Klein), Slingerland (63. Van Noort), Van Empel (46. Overvliet) en Van Gent.

Opstelling UVS: Van der Burg, Van Rest, Boogmans, Hoogkamer, Maaskant, Westdorp, Smit (46. Arnoldus), Van der Weijden, Van Vliet, Scheffer (87. Ligtvoet) en Van der Plaat (86. Prudhomme).

En ook nog een bijdrage van UVS-TV met spelers van beide clubs:

 

Vrijdag 9 september wordt er aandacht besteed aan deze derby in het live-radioprogramma van Sleutelstad. Het programma, Sport071, is te beluisteren van 18 tot 19 uur!