Tweede klasse C (zaterdag)- Het ging vanaf het begin van de competitie niet zo goed bij UVS. Maar langzamerhand lijkt het te gaan beteren in de Kikkerpolder. In de uitwedstrijd tegen VDL uit Maassluis werd een 0-1 overwinning in de wacht gesleept. In de laatste vier wedstrijden werden er maar drie tegendoelpunten genoteerd en in de laatste twee ontmoetingen werd zelfs de nul achterin gehouden. Gevolg is dat de blauwwitten voor het eerst dit seizoen op een veilige positie terug te vinden zijn.

Verdediger Kris Menken was na afloop dan ook zeer tevreden. ,,De weg naar boven is ingeslagen en er zijn wat positiewisselingen doorgevoerd waarbij ikzelf achterin ben gaan spelen. Er wordt nu als team gewerkt en de neuzen staan weer recht. De problemen in de vereniging hebben ons uiteraard ook wat parten gespeeld, maar daar gaan we bovenuit komen. De winst in de afgelopen partijen helpen daar in positieve zin aan mee. Dat was ook te merken in de terugtocht vanuit Maassluis in de bus. De stemming zat er goed in en er werd aardig feest gevierd.”

Toch moet er nog niet te vroeg gejuicht worden. VDL en UVS zijn beiden laagvliegers vooralsnog in de tweede klasse. De mannen uit Maassluis stonden met slechts negen punten uit elf wedstrijden één puntje boven de Leidenaren. Maar na deze winst zijn de rollen min of meer omgedraaid.

In de eerste helft ging het spel over en weer, waarbij de bezoekers de meeste kansen kregen. Tot de “16” waren de gastheren wat beter, maar verder dan daar kwamen ze niet. Omstreeks de 40e minuut probeerde William van Vliet wat door middel van zijn bekende kapbeweging, maar de routinier werd in het strafschopgebied onderuit gehaald. Dat leverde een strafschop op die door Bart van der Weijden keurig werd verzilverd en de stand daarmee dus op 0-1 bracht.

Na de rust moest VDL, dat drie weken terug koploper Te Werve nog de baas was in eigen huis, komen. Menken: ,,Zij zetten meer druk, maar werden niet gevaarlijk. Ook hadden zij het meeste balbezit maar dat ging maar tot het zestienmetergebied. Ook hanteerden zij veelvuldig de lange bal om daarmee hun kopsterke spits te bereiken. Dat leverde allemaal niets op.”

Wel kreeg UVS aan de andere kant een levensgrote kans om de score uit te breiden. Tolga Karpuz begon in de 75e minuut aan een solo, maar de aanvaller werd in het strafschopgebied neergelegd. Tegen de afspraken in nam Rob van der Plaat de strafschop, maar hij miste deze kans om zijn club op een wellicht veilige voorsprong te zetten. Gelukkig voor hem kwam er ondanks een aandringende maar niet echt gevaarlijk wordende tegenstander geen verandering meer in de stand.

Wel was er nog een onaardig incidentje. Van Vliet beging een overtreding, maar in plaats van de bal aan de tegenstander te laten om de vrije trap te kunnen nemen, ging hij wat treiterend verder met de bal. Daarop werd Van Vliet door de wat chagrijnig geworden tegenstanders aangepakt en ontstond er wat getrap en geduw. Van Vliet ontving overigens een gele kaart hiervoor. Dat levert hem een schorsing voor de volgende wedstrijd op. Kris Menken betreurt dat omdat ook van der Plaat geel kreeg en dus ook geschorst wordt. ,,Het is jammer, maar wij hebben goede vervangers en gezien het feit dat nu achterin alles goed staat en er ook weer beleving is mag dat volgende week thuis tegen Kethel Spaland geen problemen opleveren. We pakken gewoon weer drie punten en schuiven daardoor weer lekker omhoog op de ranglijst.” Het leeft dus weer bij Uit Vriendschap Saam, niet in de laatste plaats omdat trainer Jeroen Hoefnagel de zaakjes achterin ondertussen stevig op orde lijkt te hebben.

Tenslotte nog wat nieuws vanuit de personele hoek bij UVS. Tim van der Voort is aan het terugkomen van een blessure en de trainer hoopt volgende week een beroep op de verdediger te kunnen doen. Aanvaller Cenny Scheffer was even terug in de hoofdmacht, maar door uiteenlopende redenen is de voorheen regelmatig scorende aanvaller niet langer beschikbaar.

Basisopstelling UVS: Van den Burg, Verlaan, Menken, Boogmans, Pison, Van der Weijden, Verdoes, Van Vliet, Van der Plaat, Karpuz, Bekkering.