Voorbeschouwing- Degradatie was af te wenden geweest voor Valken’68 zo meent men op ‘t Duyfrak, maar in cruciale wedstrijden tijdens de (na)competitie liep het fout af. De puzzelstukjes vielen niet zo in elkaar als gehoopt en het gevolg daarvan is dat Valken’68 het dit seizoen in de tweede klasse moet gaan recht breien. Het gat met de andere clubs in de nabije omgeving werd groter en dat juist op het moment dat de Valkenburgers sinds afgelopen seizoen over een meer dan waardig complex beschikken voor een eersteklasser. Toch wordt er niet meer achterom gekeken. Trainer Arie van Duijn: ,,Er staat een streep onder wat geweest is en niet gelukt. De focus ligt volledig op het komende seizoen. Het mag duidelijk zijn: we willen zo snel mogelijk terugkeren naar de eerste klasse. Dat kan op rechtstreekse wijze via de titel en dus de voordeur of via de achterdeur van de nacompetitie. Welke deur het wordt maakt mij niet uit.”

Katwijker Van Duijn, vorig seizoen na de winterstop al naast Jaco van Staalduinen maar nu toch echt de hoofdtrainer, loopt niet weg voor de hoge verwachtingen. ,,We hebben de nodige kwaliteitsinjecties gekregen en er stond al een aardige ploeg. Het vertrouwen is er ook bij een ieder. Natuurlijk balen we van het wegvallen van Marc Langeveld. Hij werd door menigeen gezien als onze grootste binnengehaalde vis. Marc is door een blessure, opgelopen in een oefenwedstrijd tegen UVS, geruime tijd uit de roulatie. Dat is vervelend voor mij, de groep en de achterban, maar nog veel vervelender voor hemzelf. Die jongen wordt al jaren  achtervolgd door pech. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat hij pal na UVS aangaf te zullen stoppen. Gelukkig ging het emotioneel beter met hem in de dagen erna en hij wil nu sterker terugkeren dan ooit. De club steunt hem daarbij en we zullen hem straks weer terug zien op de velden. Wij moeten nu wel door, want dit hoort ook bij het voetbal. En ik realiseer me ook dat we er diverse andere versterkingen bij hebben. Zij kunnen ons naar en hoger niveau brengen.”

Arie van Duijn (archieffoto) loopt niet weg voor flink verwachtingspatroon
     Arie van Duijn (archieffoto) loopt niet weg voor flink verwachtingspatroon

Van Duijn haast zich door te stellen dat er in de selectie van vorig jaar ook zat talent zat. ,,Als ik zie hoe Mathijs de Mooij bijvoorbeeld is doorgegroeid dan kan ik daar alleen maar tevreden mee zijn. John van Rijn is een jeugdig talent met wie we ook verder kunnen. En zo kan ik nog wel even door gaan. In voetballend opzicht zijn we er al met al wel op vooruit gegaan. Dat wil echter niet zeggen dat je zomaar even terugkeert na een degradatie, want er zijn meer kapers op de kust.”

Meteen maar gevraagd naar wie die kapers zijn. ,,Voor zover mij bekend moeten we RCL en UVS ook niet onderschatten. Tegen de Leiderdorpers hebben we laatst geoefend. Leuk en nuttig potje. De uitslag (3-3, red.) vertelde mij niet veel, maar ik heb wel kunnen zien dat RCL niet voor niets hoog is geëindigd vorig seizoen. In zo’n wedstrijd laten ploegen overigens niet het achterste van de tong zien, maar het is leuk om over twee weken tegen RCL te starten in de competitie. Over Te Werve hoor ik ook heel veel goede berichten. Zij moeten zich ook danig hebben versterkt. Maar wie we ook treffen straks; het is de bedoeling dat tegenstanders achter ons aan lopen en niet andersom.”

Van Duijn is er bijna uit voor wat betreft de selectie. ,,Vorige week donderdag zijn er zeventien spelers en twee keepers aangewezen. Er is nu nog plaats voor 1 speler. Twintig spelers heb je echt wel nodig met alle wedstrijden die we spelen. Het mooie is dat de krachtsverschillen uitermate gering zijn. Voor zover ik het nu kan inschatten zijn zes tot zeven jongens redelijk zeker van een basisplaats en voor het overige mogen ze zich laten zien en een positie afdwingen.”

Valken’68 speelde afgelopen zaterdag voor de beker tegen Foreholte (zie ook geplaatst verslag), ook een tweedeklasser maar dan op zondag. De geelroden wonnen met maar liefst 4-0. De trainer over deze uitslag: ,,Als we het gas wat meer in hadden getrapt dan was een hogere score zeker mogelijk geweest. Vanaf de bank hebben we hele goede dingen gezien en we zijn ons zeker aan het verbeteren in de loop der weken. We zijn op weg naar een vaste speelwijze en daar is wat tijd voor nodig. Daarnaast wachten we nog op het aansluiten van een aantal spelers en daar zullen we vast niet minder van worden. Ik ben al met al gematigd optimistisch vooralsnog. Kijk, er zullen er meer zijn in de competitie met ambities. Dat we gaan meedraaien lijkt me in elk geval wel een zekerheidje.”

Mutaties Valken’68:

Gekomen: Artjan van der Plas (Quick Boys), Marc Langeveld (Katwijk), Lars van Bommel (FC Boshuizen), Peter de Best (FC Rijnvogels), Stefan van der Plas (Quick Boys), Jaco van der Bent (FC Rijnvogels), Kevin Sip (Oegstgeest), Jaber Akhriff (Noordwijk), Danny Boere (Katwijk), Stephan de Mooij, Jari de Vries, Rody Redel, Tom Dijkhuizen (allen eigen jeugd), Arie van Duijn (trainer, Quick Boys).

Vertrokken: Rens van Klaveren (Oegstgeest), Robin Noort (Oegstgeest), Franklin Owel (Voorschoten’97), Max Lobel (RCL), Lex Heemskerk (Oegstgeest), Lucas van der Meij (Oegstgeest), Dylan Guijt (Katwijk), Corstiaan Paap (Quick Boys), Ralph Verschuren (Wieldrecht), Thijs van Wetten (Hazerswoudse Boys), Jan van Duijn (lager elftal), Bastiaan de Mooij (gestopt), Gerard de Geus (trainer, Be Fair).