Stefan van der Plas (Valken’68): ,,Het totale plaatje klopt bij ons”

Na een zwakke start is het gedegradeerde Valken’68 allengs op toeren gekomen. Aan de vooravond van dit seizoen verkondigde coach Arie van Duijn dat zijn team sowieso meteen dient terug te keren in de eerste klasse: ,,Al is het niet door de voordeur, dan door de achterdeur.” Komend weekend gaat geelrood op bezoek bij koploper Te Werve. Middenvelder Stefan van der Plas is optimistisch: ,,De drie punten gaan mee naar ’t Duyfrak.”

Tegen UVS moest Stefan van der Plas al vroeg worden vervangen door Ronald Kuijt. De brigade won ruimschoots in Leiden
Tegen UVS moest Stefan van der Plas al vroeg worden vervangen door Ronald Kuijt. De brigade won ruimschoots in Leiden..

De 24-jarige Katwijker verhuisde in de voorbije zomer van Quick Boys naar de Valkenburgse vereniging. ,,Bij Quick Boys zat ik een aantal jaren in de A-selectie, die uit 23 man bestond. Ik heb er hoofdzakelijk in het tweede gespeeld, voor het eerste kwam ik niet in beeld. Arie van Duijn was er trainer van het derde elftal en ik vind hem een prettig persoon. Hij is eerlijk en zegt dingen recht voor z’n raap. Verder gingen verschillende jongens die ik kende, zoals Jaco van der Bent, naar Valken en bovendien speelde mijn broer Mark er ook al. Alles bij elkaar voor mij voldoende reden om me bij Valken aan te melden”, vertelt Van der Plas.

HVC'10 uit, een wedstrijd die werd verloren door de Valkenburgers
HVC’10 uit, een wedstrijd die werd verloren door de Valkenburgers (1-0)

Van zijn overstap naar sportpark ’t Duyfrak heeft hij nog geen spijt: ,,Ik voelde me snel thuis bij de club. We hebben een leuke groep en ik krijg het vertrouwen van de trainer. We hebben met elkaar ook een goede voorbereiding gedraaid. Alleen ging het daarna in het begin van de competitie moeizaam. We benutten de kansen niet en lieten zo dure punten liggen. Daardoor liepen we gelijk achter de feiten aan. En we wilden vanaf het begin bij de top aansluiten, want het is onze doelstelling om te promoveren. Het was natuurlijk heel jammer dat Marc Langeveld wegviel. Dat is een gouden voetballer. Gelukkig hebben we ook nu nog wel spelers die een individuele actie in huis hebben. Jaco is er daar één van. Maar we moeten de klus natuurlijk als team klaren. En wat dat betreft zit het bij ons wel goed. Het totale plaatje klopt. Ik speel zelf als verdedigende middenvelder. Ik ben – denk ik – een harde werker. Het teambelang staat voor mij voorop. Ik pak de ballen af en speel dan over naar de goede kleur, al zorg ik ook wel voor aanvallende impulsen.”

Afgelopen zaterdag was Van der Plas in het bekerduel met DRL niet van de partij. De ontmoeting eindigde in 1-1, waarna de zondag-eersteklasser vanaf de stip zegevierde. ,,Die wedstrijd hadden we gewoon moeten winnen, alleen lieten we de kansen weer liggen. De trainer gaf mij rust. Ik had een lichte enkelblessure. Eerder dit seizoen moest ik ook even passen, toen vanwege een verrekking in de hamstring. Maar ik ben nu weer topfit, klaar om te vlammen.”

Wanhoop maakte zich al een aantal keren meester van Valken'68 na weer een gemiste kans
Wanhoop maakte zich al een aantal keren meester van Valken’68 na weer een gemiste kans

Dat “vlammen” doet Van der Plas niet alleen op het voetbalveld. Hij geeft ook elders acte de présence.  ,,Ik maak deel uit van de band WestCoast. Ik speel gitaar en mondharmonica en ik zing af en toe. We oefenen elke woensdagavond en we treden vooral in de zomer regelmatig op bij evenementen. Daarnaast doen we bruiloften en partijen. Hartstikke leuk!”

Of Van der Plas, in het dagelijks leven werkzaam als operationeel manager bij de gemeente Leiden betreffende de afdeling reiniging, komende zaterdag ook plezier zal beleven aan het treffen met Te Werve is nog even de vraag. De ambitieuze, Rijswijkse club promoveerde de afgelopen twee seizoenen en trok in de voorbije transferperiode maar liefst twintig nieuwe spelers aan. Onder hen Rico Kogeldans, die eerder bij ARC in de topklasse uitkwam en daarna naar Noordwijk verkaste, en Otman Mouhyieddine, die bij Alphense Boys op hoofdklasseniveau acteerde. Na zeven wedstrijden gaat het gezelschap van de ook bij Voorschoten’97 (zondag) coachende Huib van Oostrom Soede met negentien punten soeverein op kop. Valken’68 volgt met zeven punten minder op plek zes.  ,,Ik ken Te Werve niet. Ik heb wel even op hun site gekeken, maar daar werd ik niet veel wijzer van. De laatste wedstrijd wonnen ze met 4-2 van Kethel Spaland en die ploeg staat onderaan. Als de onderste ploeg al tweemaal tegen ze kan scoren biedt dat voor ons zeker mogelijkheden. We creëren elke wedstrijd wel vijf, zes kansen. Als we er daar steeds drie of vier van benutten worden we kampioen. Maar eerst zaterdag de drie punten eens meenemen naar ’t Duyfrak”, besluit Van der Plas.

In de laatste twee competitiewedstrijden werd gewonnen van UVS en DSO
In de laatste twee competitiewedstrijden werd gewonnen van UVS en DSO

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij