Tweede klasse C (zaterdag)- Lachende gezichten in de Valkenburgse voetbalkantine. Na een moeizame seizoenstart lijkt Valken ’68 langzaam in het ritme te komen. In de tiende speelronde werd laagvlieger VDL op overtuigende wijze opzij gezet (3-0). ,,We zijn gewaarschuwd, deze tegenstander wist vorige week koploper Te Werve  de eerste nederlaag toe te brengen”, wist trainer Arie van Duijn voorafgaand aan het voetbalgevecht te vertellen.

_mom4564-small

Alleen in de beginfase van het vermakelijke duel werd de thuisploeg op eigen speelveld teruggedrongen. Met aanvoerder Mustafa Kaya als regisseur in de defensie en Kees Ketting als creatieve middenvelder werd geprobeerd beide spitsen in stelling te brengen. De fysiek sterke Maassluise voorwaartsen Nicky Buuron en John Bekker kregen echter amper ruimte van de Valkenburgse verdediging. Peter de Best en Danny Boere bleven eenvoudig overeind en Mark van der Plas fungeerde als extra slot op de deur. Na een onrustig eerste kwartier draaide het wedstrijdbeeld in het voordeel van de thuisploeg. Nadat aanvaller Jaco van der Bent niet wist te profiteren van een foutje in de vijandige defensie kon Mark van der Plas de tribuneklanten wel in beweging krijgen. Na een vrije trap gaf hij het laatste zetje achter doelman Tim Teerlink (1-0).

_mom4596-small

Binnen een halfuur had ‘geel-rood’ de wedstrijd al in het slot kunnen gooien. Een misrekening van Dave Voerman zette Jaco van der Bent vrij voor het doel doch, geschrokken van zoveel ruimte, werd de bal naast het doel gemikt. Het zorgde ervoor dat de Valkenburgers met gemengde gevoelens de kleedkamer opzochten. Het voortijdig uitvallen van routinier Ronald Kuyt (blessure) gaf bovendien extra gesprekstof tijdens de nabespreking van de eerste ronde.

Na de verplichte rustpauze bleef de thuisploeg de wedstrijd controleren. Jeroen van der Swaluw leek de spanning terug te brengen doch zijn afstandsschot zeilde net naast de kooi van Van der Nagel. Na een uur spelen schoot Van der Bent alle Maassluise hoop – voor zover deze nog aanwezig was – aan diggelen. Na een vrije trap van Sven Boonstoppel reageerde de Valkenburgse spits attent op een foutje van doelman Teerlink (2-0). In blessuretijd zette invaller John van Rijn de eindstand op het scorebord (3-0). Het betekende het slotakkoord van een middag waarop de thuisploeg volwassen speelde en al in een vroeg stadium liet zien wie de baas op het veld was.

_mom4558-small

Indien Valken ‘68 de komende weken weet af te rekenen met Lyra en SC Monster, kan het vizier worden gericht op de tweede periodetitel. Na de degradatie willen de Valkenburgers zo snel mogelijk terug naar het beloofde land: de eerste klasse. De eerste stapjes op de lange terugreis zijn gezet. ,,Aan het kampioenschap moeten we nu niet denken, de periodetitel is nu ons primaire doel”, concludeerde aanvoerder Mark van der Plas.

_mom4843-small

Valken ’68: Van der Nagel, Boere, Mark van der Plas, Arjan Haasnoot(82. Driebergen), De Best, Stefan van der Plas, Sven Boonstoppel, De Mooy(86. Van Rijn), Van Delft(45. De Ridder), Kuyt en Van der Bent.

Gele kaarten: Mark van der Plas en Erwin de Ridder.

_mom4599-small

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij

Beluister hier nog een interview van Jaap Kloos (RTV Katwijk/LAV) met Mark van der Plas, de maker van de 1-0: