Op een zonovergoten en –door festiviteiten rond het jaarlijkse familietoernooi- goed bezet Sportpark de Voscuyl, heeft VV Oegstgeest zaterdagmiddag een belangrijke stap gezet richting lijfsbehoud. Dankzij twee doelpunten van aanvaller Joep van Tulder reist Oegstgeest volgende week met een 2-1 zege op zak af naar de return in en tegen Linschoten.

,,Het was zeker zwaar, ook met de weersomstandigheden, het was erg warm”, vertelt middenvelder Rens van der Spek direct na afloop van de nacompetitiewedstrijd. ,,Ik denk dat we niet helemaal begonnen zoals we wilden. Misschien toch ook wel een beetje zenuwachtig, wat we misschien niet hadden verwacht. Daardoor kan het zijn dat het er een beetje mak uitzag aan het begin.”

Waar Linschoten de beste kansen kreeg in de openingsfase, brak Joep van Tulder aan de andere kant de ban namens Oegstgeest. De spits tekende in de 26e minuut voor het absolute hoogtepunt van de wedstrijd door een voorzet van Steven Gijselman met een spectaculaire omhaal via de binnenkant van de paal tot doelpunt te promoveren.

Kort voor rust bracht Linschoten-middenvelder Bram Borst de stand weer in evenwicht door raak te koppen uit een corner. Na de pauze ontstond er meer ruimte aan weerszijden en kregen beide teams dotten van kansen. Uit weer een voorzet van Gijselman kon de boomlange Jurgen Bouwman vrij inkoppen, maar zag hij zijn inzet evenwel gepareerd, dankzij matig keeperswerk werd het echter een koud kunstje voor ex-Koudekerker Van Tulder om ook de winnende treffer van de middag op zijn naam te schrijven.

,,Het was denk ik een typische degradatiewedstrijd. Een beetje ‘het recht van de sterkste’, leek het wel. Wij komen als gelukkige -en ik vond ons ook wel beter- met 2-1 goed weg”, oordeelt de naar DoCoS vertrekkende Roy Elkerbout. ,,Uiteindelijk denk ik dat we –op basis van de tweede helft-  wel verdiend hebben gewonnen”, vult  de net als Elkerbout bij UDO opgeleide Van der Spek aan.

In de slotfase kwam Oegstgeest met de schrik vrij toen de matig acterende scheidsrechter een Linschotens doelpunt in eerste instantie goedkeurde, maar twintig seconden later terugkwam op zijn beslissing. De keeper (Kevin Sip, red.) zei dat hij echt in zijn rug werd gesprongen. ,,En dan is het goed als de scheids hem afkeurt. Daar moet je natuurlijk wel altijd een beetje geluk bij hebben, dat de scheids het ziet.”

Net als Oegstgeest won ook Blauw-Zwart een ronde eerder in de nacompetitie met 2-1 van Linschoten, om vervolgens alsnog haar Waterloo te vinden in het Utrechtse dorp.  Van der Spek beseft zich om die reden dat zijn team nog vol aan de bak moet. ,,Natuurlijk nemen we dat mee, dat zegt genoeg. Wij hebben Blauw-Zwart ook gezien, met 2-1 vonden wij hen ook de terechte winnaar. Maar uit heeft Linschoten zich blijkbaar goed hersteld. Dus we kunnen onze borst natmaken.”

,,We weten dat we beter zijn dan die gasten. Alleen moeten we dat ook in de cijfers laten zien, en niet zo nipt als nu”, besluit Elkerbout. ,,Ik wil op een mooie manier weggaan hier. Door niet te degraderen. Je wil toch je aandeel hebben om in de derde klasse te blijven. Sommige mensen vinden het leuk dat ik naar DoCoS ga, anderen wat minder. Maar dat moeten mensen lekker zelf weten.”

Opstelling Oegstgeest: Sip; Gilliams, Tetteroo, Dylan Dijkstra, Leugering; Van der Spek, Elkerbout, Gijselman (68. Apcar); Zenden (61. Roy Dijkstra), Bouwman (81. Kruider), Van Tulder.

Scoreverloop: 26’ 1-0 Van Tulder, 44’ 1-1 Bram Borst, 53’ 2-1 Van Tulder.

Excuses voor de aanwezige wind..