Derde klasse A (zondag)- Kevin van der Geest was na het 4-1 verlies bij Stompwijk ’92 helder in zijn analyse. ,,We hebben weinig in de melk te brokkelen gehad”, vond de ASC-trainer. De Oegstgeestenaren waren er alles aan gelegen om – na nederlagen tegen avv Alphen en Voorschoten ’97 – weer eens een resultaat te boeken. De ranglijst liegt immers niet en leert dat ASC nog behoorlijk wat punten bijeen moet zien te sprokkelen om uit de degradatiezorgen te geraken.

De wedstrijd tegen Stompwijk’92 was er bovendien eentje tegen een directe concurrent, want de thuisploeg had vooraf evenveel verliespunten als de bezoekers (16 uit 12 om 13 uit 11). De belangen waren dan ook duidelijk, maar of dat besef er ook bij zijn spelers was, betwijfelde Van der Geest. ,,We hebben één kans gehad en toen stonden we al 2-0 achter. De eerste goal viel uit een corner en werd door een speler van hun (Dennis van der Linden, red.) gewoon prima binnengekopt. Kan gebeuren. Maar daarna deden we precies wat we niet moesten doen. Stompwijk zakte behoorlijk in, liet ons het spel maken, wachtte op dat foutje, om dan vervolgens te gokken op een snelle uitbraak. En wij speelden ze perfect in de kaart. De eerste twee keer werd het nog niet afgestraft, maar toen mijn centrale verdediger voor de derde keer in dribbelde, een middenvelder probeerde in te spelen, maar wéér balverlies leed en nu ook nog eens instapte in een poging zijn fout te herstellen, was het wel raak. Zo naïef.”

De 2-0 van Fabio Biegel betekende tevens de ruststand. De donderpreek van Van der Geest tijdens de thee miste in het tweede bedrijf zijn uitwerking niet. Zijn ploeg kwam een stuk beter uit de kleedkamer dan een uur daarvoor en klopte behoorlijk op de Stompwijkse deur. Vrij vlot leek ASC een uitgelezen mogelijkheid op de aansluitingstreffer te gaan krijgen, nadat Jeroen van Bergen toch duidelijk binnen de beruchte lijnen gevloerd werd. ,,De scheidsrechter wees in eerste instantie ook naar de stip en iedereen verwachtte een strafschop. Tot een paar gasten van Stompwijk, volgens mij nog min of meer grappig bedoeld ook, riepen: ‘zet een muur neer’. Ineens kwam hij op zijn beslissing terug en gaf hij een vrije trap, die ons niet opleverde. Heel bizar. Begrijp me niet verkeerd hoor: we hebben dramatisch gespeeld en terecht verloren, en dat kwam echt niet door de scheidsrechter. Maar echt meehelpen deed het ook niet.”

College Erik van Manen vond de zege van zijn ploeg eveneens dik verdiend. ,,We hadden het voor rust al lang en breed moeten beslissen, maar dat lieten we na. De tweede helft kwamen we behoorlijk onder druk te staan en hing de 2-1 wel een tijdje in de lucht, maar sloegen we op de counter toe.”

Daar was ‘good old’ Toby van Marwijk verantwoordelijk voor. Tije Rutte deed vervolgens weliswaar nog wel iets terug, maar het leed was al geleden voor de Oegstgeestenaren, die in de slotfase ook nog de 4-1 van Enrico Geus moesten incasseren. Van der Geest: ,,Volgende week moeten we nog inhalen, thuis tegen FC Aalsmeer. Het is voor ons zaak om 2016 positief af te sluiten, zodat we met een beter perspectief het nieuwe jaar ingaan. Maar eerst van de week maar eens allemaal twee keer komen trainen. Dan ben ik al héél blij.”