Derde klasse A (zondag)- Een lekker zonnetje hing er boven sportpark MMO waar het oudste Ajax op bezoek kwam. MMO stond vooraf laatste met nul punten en ASC wilde met een overwinning aanhaken bij de middenmoot.

Beide teams startten in een 1:4:3:3 waarbij ASC de variant met de punt naar achteren hanteerde. Dit betekende dus een aanvallend blok van vijf spelers en een verdedigend blok van vijf spelers.

MMO pakte het initiatief in de openingsfase. Met veel enthousiasme trokken de Hoogmadenaren ten aanval en doelman Ragnar Oosterhof zich verbaal laten gelden om zijn ploeggenoten wakker te schudden. Al in de tweede minuut werd Tom Disseldorp onreglementair gestuit op de rand van de 16-meter. Dave van Leijden zette zich achter de bal en stuurde de bal met veel gevoel naar de bovenhoek. Oosterhof gaf zich niet gewonnen en ranselde met een mooie redding de bal over het doel.  Uit de corner ontstond een rommelige situatie voor de goal waarbij Oosterhof geblesseerd raakte aan de elleboog. Na behandeling kon de ervaren doelman (45 jaar) verder spelen.

Daar waar de formatie uit Oegstgeest een aanval probeerde op te zetten door de bal van linie naar linie te laten gaan, koos MMO voor een andere strategie. Gezien de fysieke kracht binnen de ploeg en de successen die vorig seizoen werden behaald, kiest coach Verschoor ondertussen voor een opportunistischer speelstijl. Daarmee lieten de beide trainers zien dat ze kiezen voor een speelstijl die past bij de ploeg. ASC met technisch vaardige spelers en MMO met veel fysieke kracht en jongens die voor de tweede bal kunnen gaan.

Die botsing van speelstijlen maakte dat het een levendige wedstrijd werd die op en neer golfde en voor beide doelen kansen opleverden. Het was daarom aardig om naar te kijken zonder te willen zeggen dat er op een aanvaardbaar niveau werd geacteerd. Beide ploegen leden regelmatig balverlies, een ASC-supporter constateerde langs de lijn ‘ ze geven de bal meer aan elkaar dan dat ze een eigen teamgenoot aanspelen’. Op zich klopte deze bewering maar beide ploegen bestreden elkaar op iedere meter grond wel met veel passie en inzet.

Gesproken over grond, in de discussie die momenteel speelt rondom het kunstgras en de korrels is het mooi om te zien dat er in de polder gewoon een lekkere, ouderwetse goed bespeelbare grasmat ligt. Heerlijk.

Terug naar de wedstrijd, zoals gezegd ASC speelde verzorgder dan MMO en nam langzaam het heft in handen door MMO steeds verder achteruit te drukken. Dat leverde in eerste instantie nog geen goal op.  Wel ontstonden er wat kansen, zo werd in de 14e minuut ASC-spits Rousseau slim aangespeeld door linksbuiten Teije Rutten maar lobde Rousseau de bal over het doel van de altijd degelijk keepende Albin van Wieringen. Ook een door aanvoerder Ruben Dutrieux schitterend gegeven lange bal door de as op de weg sprintende middenvelder Jelle Schouten  kon ternauwernood worden geblokt door Werner van Leeuwen en dus bleef het 0-0.

De middenvelders Schouten en van Ralph van Zandwijk speelden bij vlagen te diep tegen spits Rousseau aan waardoor het soms overvol was in de as. Er komen is vaak een betere oplossing dan er al staan, lopende mensen zijn moeilijker af te stoppen zeker gezien de fysieke kracht van MMO, die help je in hun kracht als ze het duel kunnen aangaan.

In de 25e minuut klopte ASC al nadrukkelijker op de poort van goalie van Wieringen, na een vloeiende aanval over meerdere schijven eindigde de bal in de voeten van Rutten. Die draaide handig naar binnen, loste een goed schot die met een uiterste krachtsinspanning kon worden gepareerd door van Wieringen.

Doordat de goal van ASC uitbleef, kon MMO weer terugkomen in de wedstrijd. Dat leverde kleine mogelijkheden op voor Frank Vlieger, die net niet bij een scherpe voorzet kon van Thomas Bakker. En ook Werner van Leeuwen kon een goede individuele actie plus dito voorzet van Dave van Leijden niet omzetten in een doelpunt, zijn inzet verdween naast het doel van Oosterhof.

In de 34e minuut was het dan toch raak, MMO kon de bal niet uit het eigen 16-meter weg krijgen en die belandde uiteindelijk voor de voeten van Jelle Schouten die uit de draai via de binnenkant van de paal droog raak schoot, 0-1 ASC. Niet onverdiend op basis van de eerste helft.

MMO knalde direct na de aftrap uit de startblokken en perste er een offensief uit door de ballen richting het vijandelijk gebied te pompen. Dat leverde enkele hachelijke momenten op. Zo werd een hele hoge bal van Joep van Rijn niet goed verwerkt en was er sprake van paniek in de Oegstgeestse doelmond. In de kluwen van spelers raken keeper Oosterhof en linksback Ward Kroft van ASC en Tim Brandhorst van MMO geblesseerd. Allen konden verder. Voor het rustsignaal viel er geen goal meer.

Direct na rust zocht MMO gelijk de aanval net zoals aan het begin van de wedstrijd. De bal werd weggewerkt door ASC maar viel net buiten het strafschopgebied waar Rowdy Looman de bal opving en het leer met een daverende knal via de onderkant lat achter de verbouwereerde Oosterhof knalde, wedstrijd weer in evenwicht, 1-1.

Lang kon MMO niet genieten van de gelijke stand. Een lange bal van ASC werd door Dave van Leijden terug gekopt op doelman Van Wieringen. Beiden echter hadden geen oog voor elkaar en er was ook geen communicatie, de bal verdween maar net naast het eigen doel. Corner voor ASC. Achteraf uitstel van executie, de bal belandde voor de voeten van Schouten die zijn tweede van de middag kan binnenschieten, 1-2 voor ASC. Vlak hierna blek dat Oosterhof toch te veel last heeft van zijn overstrekte elleboog en vervangen moest worden door Tim Laan.

MMO probeerde met alle kracht en met alle middelen de gelijkmaker te forceren. Daarbij incasseerden verschillende spelers een gele kaart aan waaronder Frank Vlieger en Rowdy Looman.

Beide trainers pleegden diverse wissels om de wedstrijd in hun voordeel te beslechten. Over en weer werden wat speldenprikken uitgedeeld, maar treffers bleven verder uit. De spanning leverde echter wel op dat trainer Kevin van der Geest (ASC) werd weggestuurd door scheidsrechter Pille en Looman kon vertrekken met een tweede gele kaart.

MMO speelde in de laatste fase alles of niets maar kon die zo gewenste 2-2 niet op het scorebord schieten. Wel moest de in het veld gekomen Maurice Bronsgeest nog een bal van de doellijn halen om erger te voorkomen. De bal werd ingeschoten door de eveneens in het veld gekomen Casper Wenzel. Daarna floot de leidsman af voor het einde van de wedstrijd.

Doelman Oosterhof vond het een matige pot, de slechtste van het seizoen van ASC-kant. Hij had wel veel respect voor de inzet en strijdlust van MMO. Gevraagd naar de nieuwe trainer kon Oosterhof aangeven dat het altijd verfrissend is om na vier jaar weer geconfronteerd te worden met nieuwe oefenstof, een nieuw strijdplan en andere spelvormen. Wat betreft zijn overstrekte elleboog; het zal komende week moeten blijken hoe ernstig de blessure is.ASC - Meerburg_104_211215

Opstelling MMO: van Wieringen; van Rijn; van Leeuwen; van Goozen (Bos); Looman; van Leijden (van Buuren); Disseldorp; Bakker; Brandhorst (Bronsgeest); Vlieger; Hoogenboom.

Opstelling ASC: Oosterhof (Laan); Pronk (Buijze); van Bergen; Goebel; Kroft; Schouten (Wenzel); Kuipers; van Zandwijk; Rousseau; Rutten; Dutrieux.